ÖN FREN BALATASI DEĞİŞİMİ NASIL YAPILMALIDIR? DETAYLI ANLATIM

Описание к видео ÖN FREN BALATASI DEĞİŞİMİ NASIL YAPILMALIDIR? DETAYLI ANLATIM

Umarım izleyiciler bu videoyu seyrettikten sonra araç tamirindeki (ister basit bir balata değişimi olsun ister şanzıman revizyonu olsun) işçilik kalitesi ve kullanılması gereken ekipman ve yardımcı malzemelerin aslında ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılır.
Fren arıza ışığı bilgisi: 05.40 dak
ARACINIZA YENİ BALATALAR TAKILDIĞINDA BİRÇOK BALATA ÜRETİCİSİ 200KM BOYUNCA ARACIN DURMA MESAFESİNİN 2 KATINA ÇIKABİLECEĞİNİ VE DURMA MESAFESİNİN BUNA GÖRE AYARLANMASI GEREKTİĞİNİ BİLDİRİYOR.
GEREKLİ DURUMDA RODAJ YAPILMASI GEREKİRSE RODAJ İÇİN 1O KERE 150KMDEN 80KM SÜRATE YUMUŞAK BİR ŞEKİLDE DÜŞÜRÜLEREK VE 5 KEREDE 80KM DEN 30KM SÜRATE DÜŞECEK ŞEKİLDE ORTA SERT FREN YAPARAK DİSK İLE BALATANIN UYUMU İÇİN RODAJ YAPILABİLİR.

Qashqai J11 için bazı markaların parça kodları:
Brembo parça no: P 56 100
TRW parça no: GDB 3622
Bosch parça no: 0986 424 011

İŞE BAŞLAMADAN ÖNCE MUTLAKA ÇALIŞILACAK ALAN ile LASTİKLER VE KALİPERLER BASINÇLI SU İLE YIKANMALIDIR.
ARACINIZI BİR USTAYA GÖTÜRMEDEN ÖNCEDE MUTLAKA TEMİZ GÖTÜRMEYE ÖZEN GÖSTERİN.
İŞLEMLER SIRASIYLA ŞU ŞEKİLDEDİR:

1) İLK ÖNCE FREN HİDROLİK YAĞI KONTROL EDİLECEK, SIZINTIYA BAKILACAK,
2) BAZI ARAÇ MODELLERİNDE BALATA BİTTİĞİ ZAMAN GÖSTERGE PANELİNDE ARIZA IŞIĞI YANAR.
3) FREN HİDROLİK YAĞI BALATA AŞINDIKÇA AŞAĞIYA DÜŞER, DOLAYISIYLA YAĞ SEVİYESİNİN AŞAĞIDA OLMASI NORMALDİR. BU AŞAMADA YAĞ SEVİYESİ MİNİMUM SEVİYENİN ALTINA DÜŞMÜŞSE VE BUNUN NETİCESİNDE ARAÇ GÖSTERGESİNDE FREN UYARI IŞIĞI SARI RENK YANMIŞSA (BU IŞIKLA BİRLİKTE ELEKTRONİK STABİLİTE PROGRAMI (ESP) UYARI LAMBASI BİRLİKTE YANAR) HİDROLİK SEVİYESİ MİN MİKTARINA BAKILMALIDIR, GEREKİYORSA FREN HİDROLİK YAĞI DOT 4 EKLENMEMELİDİR. IŞIK RENGİ KIRMIZI İSE CİDDİ ARIZA VARDIR, SERVİSE BAŞVURULMALIDIR.
AYRICA BALATA DEĞİŞİMİ YAPILACAĞI ZAMAN SEVİYE TEKRAR YÜKSELECEĞİNDEN TAŞMAYA KARŞI BU HİDROLİK YAĞININ BİR KISMI EMNİYET OLARAK POMPA İLE GERİ ÇEKİLMELİDİR. BU İŞLEM YAPILIRKEN YAĞIN ARAÇ ŞASESİNE VEYA BOYALI KISIMLARA AKMAMASINA ÇOK ÖNEM GÖSTERİLMELİDİR. ÇÜNKÜ HİDROLİK YAĞI BOYAYI ANINDA ÇÜRÜTÜR VE ÇÖZER.
4) KOLAY SÖKMEK İÇİN ÖRNEĞİN SOL TARAFIN DEĞİŞİMİ YAPILACAK İSE DİREKSİYONU SOLA ÇEVİRMEK MONTAJ KOLAYLIĞI BAKIMINDAN İYİ OLUR.
5) İLK ÖNCE ALTTAKİ VİDA SONRA ÜSTTEKİ VİDA SÖKÜLÜR VE KALİPER YUKARIYA KALDIRILARAK BİR KANCA İLE ASKIYA ALINIR. HİDROLİK HORTUMUNUN KIRILMAMASINA ÖZEN GÖSTERİLİR.
6) DİSK YANİ ROTOR VE BALATA KALINLIKLARI LİMİT DEĞERLERİN ALTINA İNİP İNMEDİĞİ KONTROL EDİLİR. ROTOR KALINLIĞI 26 MM KRİTİK KALINLIK 24MM...BALATA KALINLIĞI 11MM KRİTİK KALINLIK 2MM OLUR. BAZI DİSK ÜRETİCİLERİ DİSKİN ÜZERİNE MİN MAX OLMASI GEREKEN KALINLIKLARI YAZMIŞLARDIR.
7) BALATALAR SÖKÜLÜR.
8) KALİPER YATAKLARI TEMİZLENİR. KALİPER TAŞIYICISININ BALATA YATAGINA OTURAN BOŞLUK ALICI SAC PARÇALARININ(ABUDMENT CLİPS OR HARDWARE KLİPS) YENİSİ GENELDE YENİ BALATA İLE ÇIKAR AMA YENİSİ ÇIKMAMIŞSA MEVCUT OLANLARIN TEL FIRÇA İLE İYİCE TEMİZLENMESİ GEREKİR.
9) DİSK VE KALİPER BALATA TEMİZLEYİCİ İLE YIKANIR.
10) KALİPER BOYAMA İŞLEMİ YAPILACAK MI? YÜKSEK SICAKLIK İÇİN GELİŞTİRİLMİŞ BOYA KULLANMANIZ GEREKİR. MOTİP, FOLİATEC GİBİ EĞER YAPILACAK İSE SAKIN BU ŞEKİLDE YAPMAYIN.
11) ROTOR KORUYUCU TABLANIN DİSKE ÇOK YAKLAŞMIŞ OLUP OLMADIĞI KONTROL EDİLİR VE ŞAYET AŞIRI YAKIN İSE DİSKDEN BİRAZ UZAKLAŞTIRILIR.
12) KALİPER CİVATA YATAĞI/KILAVUZ PİMLERİ/KALİPER BURCU/ VEYA BAŞKA TABİRLE SÜRGÜ PİMLERİ SÖKÜLÜP TEMİZLENİR, SÖKÜLDÜKTEN SONRA PİM YATAĞININ YUVASINA BALATA TEMİZLEYİCİ SPRAY SIKILIP İYİYCE KURULANIR VE KALAN KISIM UÇANA KADAR BEKLENİR VE SİLİKON GRES İLE YAĞLANIR.
13) BALATALARIN ARKASI PABUÇLARI VE BALATA TAŞIYICISININ YATAKLARI BAKIR GRES İLE YAĞLANIR, ŞİMLER DE YAĞLANIR VE KALİPER TUTUCUYA YERLEŞTİRİLİR. KALİPER TUTUCUYA YERLEŞTİRİLİRKEN BALATA PABUÇLARININ ÜZERİNDEKİ VARSA SAC PARÇALARIDA YAĞLNAIR VE YERİNE YERLEŞTİRİLİR. BU PARÇALAR TAKILMAZ İSE BALATA YUVASINDA GEZECEĞİ İÇİN VURUNTU SESİ YAPAR.
14) KILAVUZ PİMLERİ VE PED TAŞIYICISINA AYNI GRES KULLANILMAZ BALATALARDA BAKIR MİNERALLİ KULLANILIRKEN KILAVUZ PİMLERİNDE SİLIKON GRES KULLANILIR.
15) KALİPER TAŞIYICI EĞER SÖKÜLDÜYSE YERİNE TEKRAR VİDALANIR, TORK 152NM YE KADAR SIKILIR. ÜZERİNE YENİ BALATALAR OTURTTURULUR.
16) EN SON OLARAK KALİPER PİSTONU GERİYE İTİLİR.
17) ARABA ÇALIŞTIRILIR. FRENLER POMPALANIR VE TEST SÜRÜŞÜNE ÇIKILIR.

Yasal Uyarı:
Taner Aydın, bu videoda yer alan bilgilerin hiçbirinin bir sonucu olarak ortaya çıkabilecek maddi hasar veya yaralanma için sorumluluk kabul etmez. Bu bilgileri kullanmak kendi sorumluluğunuzdadır. Taner Aydın, araçlarda veya bu videoda görülen veya ima edilen araçlarla çalışırken güvenli uygulamalar önerir. Taner Aydın kontrolü dışındaki faktörler nedeniyle, bu videoda yer alan hiçbir bilgi belirli bir sonuç için açık veya zımni hiçbir sorumluluk veya garanti oluşturmayacaktır. Bu araçların, ekipmanın yanlış kullanılması veya bu videoda yer alan bilgilerden kaynaklanabilecek her türlü yaralanma, hasar veya kayıp kullanıcının sorumluluğundadır.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке