Mănăstirea HORĂICIOARA (Județul Neamț, Moldova, România)

Описание к видео Mănăstirea HORĂICIOARA (Județul Neamț, Moldova, România)

Vă rog să activați subtitrarea în românește! - Please turn ON English subtitle!
Horăicioara este o mica vatră monahală ortodoxă, de călugări, situată la marginea unei mari poieni din zona înaltă (la circa 900 m) a Munților Stânișoarei. Accesul se face dinspre Piatra Neamț, prin Dobreni, sau dinspre Târgu Neamț, prin Crăcăoani, dar ajungând mai întâi la mai bine cunoscuta Mănăstire Horaița, mai mare și ușor accesibilă. De la Horaița la Horăicioara se merge vreo 2 km pe drumuri de munte, în urcare circa 240 m. pe timp de iarnă este mai greu de vizitat. Deși cumva mai veche decât Horaița, numită și Horaița Veche sau Horaița Veche, Horăicioara a stat timp de secole în umbra surorii mai mari. Principalele repere temporale ale Horăicioarei sunt:
- 1466: înființarea așezământului monahal la porunca Sfântului voievod Ștefan cel Mare
- 1480: înălțarea primei biserici, de lemn și având hramul „Buna Vestire”
- 1868: ridicarea bisericii actuale de piatră în locul celei de lemn;
- tot în această perioadă, la ruga monahilor, are loc miraculoasa apariție a Maicii Domnului care face să apară un izvor cu apă vindecătoare în vecinătatea așezământului; în urma acestei întâmplări, mănăstirea primește al doilea hram, „Izvorul Tămăduirii”
- 1938: refacerea și resfințirea schitului
- 1998-2003: lucrări ample de consolidare și restaurare a chiliilor și bisericii, urmate în 2006 de pictarea interiorului bisericii
- 2007: redicarea așezământului la rang de mănăstire
Adevărată oază de reculegere în mijlocul naturii, Mănăstirea Horăicioara atrage credincioșii prin arhitectura puțin mai deosebită a naosului (sală circulară) care găzduiește icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, prin izvorul tămăduitor al Maicii Domnului unde bolnavii vin să-și caute alinarea sau vindecarea, iar în zilele în care se sărbătorește praznicul (și hramul) Izvorul Tămăduirii, prin marea procesiune care se desfășoară prin pădure, pe jos, de la Mănăstirea Horaița la Mănăstirea Horăicioara, procesiunea fiind însoțită de icoana făcătoare de minuni de la Horaița, a Maicii Domnului „Izbăvitoare de Secetă”.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке