Fibonacci Sayı Dizimi Ve Pi Sayısı (Bilmece İçerir)
Ücretsiz Abone Olun.. / kulttv
1170 Yılında İtalya'nın Pisa şehrinde doğan Leonardo Fibonacci, orta çağın en yetenekli matematikçisi olarak kabul edilmiştir.
Fibonacci modern çağda en fazla Hint-Arap Sayılarını Avrupa'ya getirmesiyle ve 13. yüzyıl başlarında yayınlanan Liber Abaci isimli hesaplama yöntemleri kitabıyla tanınır. Liber Abaci'de bir örnek olarak yer alan modern sayılarla hesaplanmış kendi adıyla anılan sayı dizisi Fibonacci Dizisi olarak anılmaktadır. Sadece Fibonacci dizisi ve özellikleri ile ilgili kitaplar hatta haftalık düzenli yayınlanan matematik dergileri bile bulunmaktadır.
Liber Abaci'de (1202) Fibonacci, modus indium (Hintlerin Yöntemi) adını verdiği ve günümüzde Arap-Hint sayıları diye bilinen modern ondalık sayı sistemini tanıtır. Bu kitap gündelik hayatta ticari defter tutma, ölçü birimlerini çevirme, faiz hesaplama, para bozma ve değiştirme ve benzeri işlemlerde önemini göstermiştir. Kitap Avrupa'da tahsilli insanlar arasında hızlı bir şekilde yayılmış ve Avrupa'nın müspet bilimde ilerlemesine önemli etkileri olmuştur.
Liber Abaci'de ayrıca kapalı bir ortamdaki bir tavşan ailesinin artışını, her tavşan çiftinin bir ay sonra bir yavru yapıp onun da 1 ay sonra 1 yavru yapacağı gibi ideal varsayımlar altında hesaplanmasını gösterir. Bu problemin çözümünde tavşan çiftlerinin sayısının artışını gösteren sayı dizisi Fibonacci sayıları, diziye de Fibonacci dizisi denir. Bu sayı dizisi 6. yüzyıldan beridir Hint matematikçiler tarafından bilinmekteydi ancak Avrupa'ya ilk olarak Fibonacci tarafından tanıtılmıştır.
Daha önce 6. yüzyılda Hint matematikçiler tarafından bulunmuş olan bu sayı dizisi Liber Abaci kitabında tavşanların üremesiyle ilgili problemin hesaplanması sonucu Fibonacci tarafından 1202 yılında ortaya konmuştu. Dizinin ilk sayı değeri 0, ikincisi 1 ve her ardışık elemanı da önceki iki elemanın değerinin toplamı alınarak bulunur ve bu halde 0, 1, 1(1+0), 2(1+1), 3(2+1), 5(3+2), 8(5+3), 13(8+5),21(13+8)... şeklinde artar. Ayrıca tüm bilgisayar algoritmelerı da bu sayı dizimi ile yapılır.
Telif Hakları @ 2016 Tüm Hakları Saklıdır:
Bu kanalda bulunan metin, video, seslendirme ve sair içeriklerin hakkı 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu çerçevesinde aşağıda açık faaliyet hesapları belirtilmekte olan Kült TV’ye aittir. İkinci ve üçüncü şahıslar, tüzel kişiler, Youtube ve benzeri hizmet veren video sayfalarındaki kanal ve hesaplar, web sayfaları, Bloglar, Twitter, Facebook, Google+, Pinterest vesair sosyal paylaşım platformlarında paylaşılamaz ve kopyalanamaz.
Kült TV
Youtube: / kulttv
Bloger: kulttv.blogspot.com.
Twitter: www.twitter.com/kult__tv
Facebook: www.facebook.com/kultkanal
E-posta: [email protected]
Kült TV Oynatma Listeleri
Özel Dosyalar : • Özel Dosyalar
Bilim Ve Teknoloji : • Bilim ve Teknoloji
Gizemler, Tarih, Arkeoloji, Mitoloji : • Gizemler, Tarih, Arkeoloji, Mitoloji
Kültür Ve Sanat : • Kültür Ve Sanat
Uzay Ve Dünya Dışı Yaşam : • Uzay Ve Dünya Dışı Yaşam
Doğa Üstü - Dalga Beden Varlıklar : • Doğaüstü - Dalga Beden Varlıklar
Hayvanlar Alemi : • Hayvanlar Alemi
Kaynakça:
www.kultbilgi.com
Информация по комментариям в разработке