Menyala de podcast -#4 Bijbeltje, Buideltje, Methadon doosje

Описание к видео Menyala de podcast -#4 Bijbeltje, Buideltje, Methadon doosje

In zes afleveringen interviewen we leden van de werkgroep ‘Menyala’ over onderwerpen als identiteit, toekomstbeeld en onderwijs. Elke aflevering nodigt het werkgroeplid zelf een gast uit om mee in gesprek te gaan. In deze aflevering spreken Rachelle Houtman en haar gast, Antis Marijanan, over hoe heroïneverslaving de Molukse gemeenschap in zijn greep had in de jaren zeventig.

Er is haast in elk Moluks gezin uit Drenthe wel iemand verslaafd aan heroïne. Antis' broer, Ating Marijanan was verslaafd. Hij is één van de vele Molukse jongeren die opgroeit in Nederland met het verdriet van zijn ouders. Antis wordt uiteindelijk juist sociaal werker en helpt de Molukse verslaafden in en om Assen. Hij is een van de leden van het Moluks Scholings Kollektief die in Assen eind jaren 70 een pand kraken om Molukse verslaafden cold turkey af te laten kicken. Antis vertelt hoe hij betrokken was bij het kraakpand en wat voor een impact de verslaving van zijn broer op hem had.

Molukse jongeren groeien op met het verdriet van hun ouders. Tegelijkertijd komen ze zelf moeilijk aan werk en maken kennis met de verleidelijke wereld van seks, drugs & rock-’n-roll. Eind jaren ’70 is in bijna ieder Moluks gezin in Drenthe wel iemand verslaafd aan heroïne. De leden van het Moluks Scholings Kollektief in Assen kraken een pand waar ze Molukse drugsverslaafden cold turkey laten afkicken. De verslaafden volgen politieke scholingsprogramma’s en gaan aan het werk. Hun familie wordt intensief betrokken bij het afkickproces. Een succesvolle aanpak die stichting Masiun voortzet. Ating Marijanan is een van de vele drugsverslaafden. Hij leeft lang op straat en is een bekende straatmuzikant in Assen. In dit buideltje bewaart hij zijn geld, in het doosje zijn methadonpillen. Uit de bijbel put hij kracht.

In deze aflevering gaat Rachelle in gesprek met haar oom, Antis, over de problematiek rondom de verslaving van die tijd en wat de impact is op de huidige generaties.

Dit is geen historisch feitelijke podcast. Alle gasten spreken vanuit eigen perspectief en delen hun persoonlijke verhalen.

Muziek: 'Manisé2 - Satu Untuk Tiga Batang Air - IMA, Intan, Maga Ranx, Miguell Kaidel & Sipora Foor. Geschreven door: Geronimo Latumeten, Imano Gerrits, Miguell Kaidel, N.N.
Geproduceerd door: IMA, Eastar.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке