Yoğurtta Sünme (Uzama) Neden Olur?

Описание к видео Yoğurtta Sünme (Uzama) Neden Olur?

Uzayan (sünen) yoğurtta ilk akla gelen sütün bozuk olduğu düşünülse de esas suçlu mayadır. Yoğurtta ciddi bir kusurdur. Ve sünmeye yol açan bir takım bakteriler de olabilmektedir (ekzapolisakkarit üreten bazı bakteriler şeker moleküllerinin birbiri ile bağ oluşturmasına yol açar ve sünen yoğurt olur)

SÜNME NEDİR? mikrofloranın #bakteriyofaj (bakteri öldüren virüs demek) olarak belirtilen mayadaki bakterileri enfente ederek onları tahrip eden, öldüren virüslerdir. Bakteroyofaj fazlaysa yoğurtlaşma zaten oluşamaz.

Eğer soğuk mayalama yapmışsanız (35-40 derecelerde) #sünme olabilir (İdeal mayalama sıcaklığı 43-45 derecedir) (50 derece ve üzerinde faydalı bakteriler ölür)
Süt antibiyotikliyse veya yeni doğum yapan ineğin sütüyse benzer hadiseler veya hiç yoğurtlaşamama gözlenebilir.

Defalarca aynı maya ile yoğurt yaparken bir takım ihmaller veya dikkatsizliklerle mayanıza mikroorganizmalar bulaşabilir ve artık mayanın yenilenmesi gerekir.

SÜNEN yoğurdun tüketilmesi bir gıda zehirlenmesine yol açmaz; ancak tüketimi pek tavsiye edilmez, zaten yerseniz de "hiç yoğurt gibi değil" tepkisi verirsiniz. Tat ve aroma kaybolur ve yavan bir lezzet oluşur.

Bu tarz bir durum başınıza gelmişse mayanızı yenilemekte veya değiştirmekte fayda var

MAYA NE ZAMAN DEĞİŞTİRİLMELİDİR?
• Yoğurt yapıldıktan hemen sonra birkaç günde yoğurdun hızlı ekşimesi veya yoğurdun üzerinde birkaç gün sonra pembe lezyonlar varsa maya değişmeli
ÖZETLE;
Sünmenin görülmesinin başlıca nedenleri
1) hijyene dikkat edilmemesi
2) uzun süreli aynı mayayı kullanmak veya kalitesiz mayanın kullanılması
3) soğuk mayalama yapılması

Detaylar: @erdemoner78

Комментарии

Информация по комментариям в разработке