primeur - Lupinemeel van Nederlandse bodem

Описание к видео primeur - Lupinemeel van Nederlandse bodem

PRIMEUR! Lekker Lupine presenteert in samenwerking met Inveja lupinemeel van Nederlandse telers. Dit is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van duurzame en lokaal geproduceerde plantaardige eiwitten.

Een primeur voor Nederland
Tot nu toe werd bijna alle lupine die in Nederland werd vermalen geïmporteerd uit landen zoals Australië en Frankrijk. Met de start van Dutch Lupin komt hier verandering in. Voor het eerst wordt Nederlandse biologische lupine verwerkt tot meel, bits en grits, geschikt voor een breed scala aan toepassingen, van brood en bakkerijproducten tot plantaardige vlees- en zuivelalternatieven.

Wilt u weten wat lupine(meel) voor u kan betekenen als bakker, chef, verwerker, producent, retailer, boer, overheid, landschapsbeheerder? Neem dan contact op met Lekker Lupine via [email protected]

Een film van Maria Kolossa en Maxime van der Maesen (mede mogelijk gemaakt door Urgenda) over de totstandkoming van deze primeur in de voedselketen en de samenwerking met alle mensen en organisaties; Lekker Lupine Marieke Laméris, André Jurrius en ketenversneller Drees Peter van den Bosch, Inveja - Paul van Zanten, Ekoboerderij de Lingehof André Jurrius en Linda Calciolari en alle andere aangesloten lupine telers, Bakkers Frank van Eerd van de Bisschopsmolen en Jorrit de Streekbakker, Iris Flamand van het Louis Bolk Instituut, Jeroen Willemsen van Foodvalley NL, Kees Pieters vanuit de Provincie Gelderland en namens de samenwerkende provincies.

Dutch Lupin: een samenwerking voor de toekomst
De samenwerking, gestart onder de naam Dutch Lupin, combineert de expertise van INVEJA, onderdeel van een Franse coöperatie met een productielocatie in Twello, en het innovatieve initiatief van Lekker Lupine, opgericht door André Jurrius van Ekoboerderij de Lingehof en Marieke Laméris van Proeflab Wageningen in 2021. Beide organisaties delen de visie om lupine, een veelzijdige en voedzame peulvrucht, terug op de Nederlandse akkers en borden te brengen.

Duurzaam en voedzaam: Het gouden boontje van Nederlandse telers
Lupine, ook wel het gouden boontje genoemd, staat bekend om zijn hoge eiwitgehalte en volledig aminozuur profiel. Daarnaast draagt de teelt van lupine bij aan bodemgezondheid en biodiversiteit, wat het tot een duurzame keuze maakt voor zowel consumenten als boeren.

Mede mogelijk door.
De totstandkoming van deze samenwerking met Lekker Lupine en Inveja komt voort uit het project "Lupine van Nederlandse bodem, klaar voor de markt!" van Ekoboerderij de Lingehof. Het project en deze film ontvangen ondersteuning vanuit het ministerie van LNV en de EU; Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Europa investeert in zijn Platteland.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке