Noile troleibuze Solaris Trollino IV 12M și-au făcut astăzi debutul în linia 93. La fix 17 ani după intrarea în circulație a troleibuzelor Astra Irisbus Citelis, iată că scriem o nouă filă în istoria transportului electric bucureștean.
După ani de lipsuri din acest punct de vedere, Bucureștiul poate începe să se mândrească cu 100 de troleibuze noi. 6 din cele ~30 ce au fost deja livrate la depoul Bujoreni, au intrat în exploatare pe linia 93, ce leagă cartierul Drumul Taberei de Gara de Nord. Astfel, am putut vedea la traseu unitățile #5402, #5403, #5404, #5407, #5409 & #5410, urmând ca parcul liniei să fie completat pe măsură ce sunt recepționate și alte unități.
După linia 93, luni, va urma linia 61 cu alte 9 troleibuze, ce vor lua locul liniei 336, pe traseul Piața Rosetti - Complex Apusului, urmând ca pe traseul dintre Bd. Iuliu Maniu și Complex Apusului, să fie folosită autonomia troleibuzelor. Deocamdată, pe linia 93 nu este folosită autonomia, troleibuzele circulând în regim convențional, însă după completarea integrală a parcului liniei cu troleibuze cu autonomie, aceasta va fi prelungită până la terminalul Cartier Constantin Brâncuși.
Din punct de vedere tehnic, noile troleibuze au o autonomie de 20 km, fiind echipate cu baterii pentru stocarea energiei, acestea încărcându-se în timpul mersului la fir. La interior, prezintă o capacitate de aprox. 90 de călători, din care 29 pe scaune. Este prezent și un spațiu PMR, troleibuzul fiind destul de aerisit din punct de vedere al spațiului. Noile vehicule sunt echipate cu instalație HVAC(Heating, Ventilation and Air Conditioning), cu o temperatură fixă de 24 de grade în salon(fie vara, fie iarnă, troleibuzul va încălzi sau răci, după caz, pentru a păstra acea temperatură). Scaunele sunt tapițate, rampa pentru PMR fiind și ea prezentă.
Din punct de vedere al dotărilor, lipsesc alarmele LED din dreptul ușilor ce pot fi observate pe modelele din Tg. Jiu, Brașov sau Ploiești. Și la exterior pot fi observate mici lipsuri, precum emblematicul șoricar verde, ce reprezintă mascota Solaris, sau lipsa inscripțiilor Trollino 12 de pe lateral sau capacul spate. Șoferii au un confort sporit, clima reglabilă, scaun ergonomic, dar și anumite dotări tehnice precum camera cu vedere la captatori, prin care manipulanții pot vedea în timp real starea captatorilor, produși de Faiveley.
După 93 și 61, va urma linia 90, ce va “fura” Solarisurile ce erau alocate liniei 70, urmând ca 90 să fie comasată cu 201, urmând să întoarcă la Semănătoarea. După aceea, urmează linia 97 a cărei configurație încă este necunoscută, iar la final, cele 3 linii de Berceni, 73, 74 & 76, ce vor fi reconfigurate total.
Per total, Solaris a livrat un produs excepțional, necesar Bucureștiului, această achiziție venind ca o gură de aer în lipsa cronică de vehiculele cu care se bate STB de peste 10 ani.
Информация по комментариям в разработке