Zeytin Sineğiyle Nasıl Mücadele Edilir? || Zeytin Kızıl Kurdu || Zeytin Fidan Tırtılı

Описание к видео Zeytin Sineğiyle Nasıl Mücadele Edilir? || Zeytin Kızıl Kurdu || Zeytin Fidan Tırtılı

Herkese selamlar. Zeytin tanelerimiz irileşip yağlandıkça zeytin sineği için daha cazip hale gelmektedir.
Zeytin sineği sadece zeytin konukçusu olup başka bir meyvede yaşam sürememektedir. Önemli bir zeytin zararlısıdır. Mücadele edilmediğinde büyük zararlara sebep olmaktadır.
Zeytin sineği daneleri delerek yumurtasını bırakır. Bu yumurtadan çıkan larvalar çekirdek etrafınca beslenerek galeriler açar. Beslenmesini tamamladıktan sonra pupaya dönüşür ve ergin olarak zeytinden ayrılır. Bir yılda hava koşullarına bağlı olarak 5-6 kere döl verir.
Zeytin sineğinin vurduğu taneler bir süre sonra funguslara(mantarlara) açık hale gelir ve taneler yere dökülür. Yere dökülmeyen tanelerde larva çok hasar verdiğinden hasat sırasında yağın asitliğini arttırır ve yağ verimini düşürür. Bu tür vuruk yemiş zeytinler zaten salamuralık olarak değerlendirilmezler.

Mücadele olarak tuzaklama veya kimyasal yöntemlere başvurulur. Küçük bahçelerde tuzaklama yöntemi kullanılabilirken büyük bahçelerde bu pek mümkün değildir. %5 lik dap (100 litreye 5 kg dap) karışımlı su ile pet şişelere tuzaklar hazırlanır ve ağaçların güney taraflarına asılır.
Bir başka yöntem kısmi dal zehirli yem uygulamalarıdır. Bu uygulamada bahçenizin etrafındaki bir iki sıra ağacınızın yalnızca bir tarafına cezbedici kokusu olan zehirler kullanılarak "çek ve öldür" sistemidir.
İki yönteminde uygulanamadığı bahçelerde ise kontak etkili deltamethrin ve alpha-cypermethrin etken maddeli ilaçlar dönüşümlü şekilde 15 gün arayla uygulanmalıdır. Bu ilaçlarla birlikte yayıcı yapıştırıcı kullanmak ilacın etkinliğini arttıracaktır. Tabiki her ilaçlama yapraktan besleme yapmak için bir fırsat olduğundan azotlu ve potaslı gübreleri de karışıma ekleyebilirsiniz.

Herkese hayırlı bir sezon diler kolaylıklar dilerim.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке