Gurbanul rudarilor

Описание к видео Gurbanul rudarilor

Este cea mai importanta sarbatoare rituala specifica etniei rudarilor din comunitatile doljene: Bechet, Bistret, Desa, Piscu Vechi, Sadova.
*Participa întreaga familie care si-a propus sa savârseasca acest ritual pentru însanatosirea vreunuia dintre membrii sai, sau pentru sanatatea tuturora.
*În general etnia rudarilor sarbatoreste „Gurbanul" si la Sf. Gheorghe si la Ispas.
*Sacrificiul mielului pascal a fost preluat din traditia crestina.
*Sarbatoarea se tine într-un loc curat: la padure de obicei, sau în gospodariile proprii dupa ce în prealabil acestea au fost curatate.
*Se sacrifica un berbecut, neaparat de culoare alba, cumparat fara tocmeala, cu respectarea unor norme stricte de curatenie spirituala si trupeasca.
*Mielul se frige la protap dupa vechi tehnici nomade sau se fierbe la ceaun, dupa cum sustine ca a visat sa-l faca cel ce savârseste ritualul.
*un fel de predicator al rudarilor, pe care îl numesc si popa, rosteste de trei ori o rugaciune dupa care toata familia se aseaza la masa.
*nu se pastreaza nimic din mâncarea ramasa, totul se îngroapa.
*exista mare credinta în puterea vindecatoare a Gurbanului în cazuri de epilepsie, impotenta, anemie, acolo unde „medicii s-au dovedit neputinciosi".
În urma studiului asupra acestui obicei s-a realizat si un film etnologic „Gurbanul rudarilor".

Комментарии

Информация по комментариям в разработке