Fas – Şafşavan Vlog | Morocco

Описание к видео Fas – Şafşavan Vlog | Morocco

Merhabalar;
Bugün Fas’ın, FES Şehrinden yola çıkarak bölgenin en ikonik şehri Şafşavan’a gidiyoruz.. Bölgede neler yapılır onlara bakacağız.

Bu geziyi ‘GetYourGuide’den günlük tur satın alarak planladım, sizde tatilinizi iyi planlayarak Fes’de 1 gün daha kalıp bu bölgeyi rahatlıkla ziyaret edebilirsiniz.
Turun içeriği: Sabah 08:00 de size uygun bir yerden tur firması sizi alıyor ve 4 saatlik yolculukla İspanya sınırındaki Şafşavan’a getiriyor. Ayrıca Fas’ın Avrupa’ya en yakın kenti Tanca’dan buraya gelmek isterseniz 2,5 saat süren otobüs yolculuğuyla da ulaşım sağlayabilirsiniz.

1 saatlik şehir turu sonrasında, size serbest zaman vererek çevreyi çok rahat keşfedebiliyorsunuz, akşam yeniden yola çıkılıyor ve tur firması sizi aldıkları yere bırakıyorlar. Özetle turun içeriği aslında transfer ve kısa şehir turu denilebilir.

Masmavi bir şehir düşünün, Heybetli dağların eteklerine yayılmış daracık sokakları, kaldırımları, merdivenleri, evleri, saksıları, kısacası gözün gördüğü her şeyi masmavi olan bir şehir.
Şafşavan (Chefchaouen) diğer bir adıyla Mavi Şehir olarak bilinen, iki dağ arasına kurulmuş adeta bir mavi büyü.
Şafşavan Nerede? Fas’ın kuzeybatısında konumlanmış küçücük bir şehir. Rif Dağları’nın eteklerinde, Tanca ve Tetuan şehirlerine yakın bir konumda yer alıyor.
Şafşavan’a (Chefchaouen) Nasıl Gidilir? Eğer arabanız yoksa buraya sadece otobüs ile gelebilirsiniz. Fes’ten 4,5 saat sürecek yolculuk ile ulaşmak mümkün. Biletinizi önceden CTM isimli otobüs firmasından alabilirsiniz. Diğer bir alternatif rota ise İspanya’dan (Tarifa) Fas’a feribot ile geçip sonra aynı otobüs firması ile sadece 2 saat yolculuk ile ulaşmak mümkün, yâda günlük tur paketi satın alabilirisiniz.

Şafşavan Hakkında Bilgiler? “Fas’ın Mavi İncisi” olarak anılan Şafşavan’ın adının ilginç bir hikâyesi var. Sırtını dayadığı Rif Dağları’nın dik tepeleri, bir keçinin boynuzlarına benzediği için şehre “çift boynuz” anlamına gelen Chefchaouen (Şafşavan) denilmiş ama yerel insanlar buraya Chaouen diyorlar. Burası 1400’lü yıllarda İspanya’dan gelen Yahudiler tarafından kurulmuş ve yüzyıllar boyunca da dış dünyaya ve farklı kültürlere kapalı bir şekilde varlığını sürdürmüş. Bu da aslında kentin özgün kültürünün oluşmasında etkili olmuş.
Şafşavan’ın Medina (eski şehir) bölgesi eski zamanlarda korumak amaçlı surlarla çevrilmiş. Bu surlardan şehrin dışına açılan kapıların bazıları hala ayakta. Medina’nın renkli sokaklarında kaybolurken, duvarlarda yer alan bilgilere dikkat ederseniz bu kapıları fark edersiniz.
1920 yılında İspanyolların işgal ettiği şehir, 1956 yılında Fas’ın bağımsızlığını ilan etmesiyle ülkenin topraklarına dâhil olmuş. Yıllarca kendi halinde yaşayan ufak bir şehirken 2011 yılında Giorgio Armani reklam çekimiyle dünyaya açıldı ve popüler oldu. Şuanda 40 bin nüfuslu, Fas’ın mavi şehri, turistlerin gözdesi.

Şafşavan Neden Mavi? Şafşavan’ın mavi boyalı bir şehir olması hakkında birçok rivayet var. İlk inanış şehri maviye boyamak, zamanında İspanyol Musevilerinin buraya gelip başlatmış oldukları bir gelenek. Musevilikte mavi kutsal bir renk sayılıyor.
Kutsal kitapta geçen “kıyafetlerinize mavi iplikler takın” ifadesi nedeniyle insanlar maviyi hayatlarına katmış çünkü mavinin Tanrı’yı ve cenneti sembolize ettiğine inanılıyormuş. Bu inanışla insanlar maviyi sadece kıyafetlerinde kullanmakla kalmamış, evlerini ve sokaklarını da maviye boyamış.

Diğer bir inanış ise mavi rengin sivrisinekleri kovduğu, bu nedenle evlerin kapılarında, pencere pervazlarında kullanıldığı da diğer rivayetler arasında. Başka bir inanışa göre de bazı yerel insanlara göre mavi rengin sıcak havalarda evlerini serin tuttuğu yönünde. Kimi yerel insanlar da mavi rengin yatıştırıcı ve mutluluk veren bir yönü olduğu ve bu yüzden etrafı mavi boyama geleneği olduğu şeklinde ama Şafşavan’ın kesin olarak neden maviye boyandığı bilinmiyor.
Fas, Marakeş gezinizde Şafşavan’ı görmeden dönmeyin iyi seyirler :)



Beni takip edebileceğiniz diğer sosyal medya hesaplarım ;

instagram : https://instagram.com/altuntasguray?i...
tiktok : https://www.tiktok.com/@gurayaltuntas...

isim geçtiği için ücretsiz reklam :)

Комментарии

Информация по комментариям в разработке