Evrenin Gizemli Doğuşu: Zamanın Gecesinin Şafağına Yolculuk | Uzay Belgeseli

Описание к видео Evrenin Gizemli Doğuşu: Zamanın Gecesinin Şafağına Yolculuk | Uzay Belgeseli

🌍 Her şey 13,8 milyar yıl önce başladı. Evren 0 anında, bir "nokta" gibi, Evrenin tüm enerjisini içeren, boyutsuz ve sonsuz küçük bir ilkel atom olarak doğdu. Bu kesin ana başlangıç tekilliği ya da Büyük Patlama denir. Evrenin madde ve enerjisinin yanı sıra uzay ve zaman boyutları da aşırı yoğunlukta sıkıştırılmıştır. Sıcaklık yüksektir. "Nokta" uzayda kesin bir konumu temsil etmez, aynı anda her yerdedir. Daha sonra tüm uzayı, zamanı ve maddeyi kapsayana kadar genişler. Einstein'ın genel görelilik kuramından esinlenen Büyük Patlama modeli, bilim camiası tarafından oybirliğiyle kabul edilen Evren'in kökenine ilişkin açıklamadır. Zamanla genişliyor ve soğuyorsa, geçmişte daha yoğun ve daha sıcaktı. Bu noktadan itibaren ve yanan bir ortamda, tüm madde etkileşim kuvvetleri aracılığıyla kendisini metodik olarak düzenler. Her şey çok hızlı ilerliyor, birbirini takip eden adımlar arasında sadece saniyenin kesirleri var.

🔥 Hatırlatma olarak, videolar PAZAR günleri saat 18:00'de yayınlanmaktadır.


-------------------------

💥 Evrenin Günümüze Evrimi:
- Evren homojendir. Yıldız içermez, tek ışık fosil radyasyonudur. Genişlemeye devam etmektedir. Devasa madde kütleleri giderek birbirlerinden uzaklaşmakta, yerçekiminin etkisiyle bir araya gelen hidrojen ve atom bulutlarından da uzaklaşmaktadır. Yüz milyonlarca yıl boyunca, genişleme olgusunu yavaşlatan, giderek yoğunlaşan bulutlar oluşur. Boyutları ölçülemeyen bu bulutlara protogalaksi denir. Yıldızların doğumuna kadar maddenin güçlü bir şekilde yoğunlaşacağı alanlarla sonuçlanan homojensizlikler sunarlar. Hidrojen atomları birbirlerine sürtünür ve sıcaklığı yükseltir, bu yığılma olgusudur. Temas halinde olmaları nedeniyle atomlar elektronlarını kaybeder ve tekrar çekirdek haline gelirler. Kütleçekim kuvveti daha sonra elektromanyetik kuvvetle karşı karşıya gelir. Pozitif yüklü protonlar olan hidrojen çekirdekleri, negatif yüklü elektronlarını kaybederek artık elektriksel olarak nötr değildir. Elektromanyetizma yasaları, aynı işaretli yüklerin birbirini reddettiğini belirtir. Çekirdekleri yakınlaştıran yerçekimi kuvveti ile onları iten elektromanyetik kuvvet arasında bir düello başlar. Yerçekimi devam eder ve bu da sıcaklığın neredeyse 10 milyon dereceye çıkmasına neden olur. Elektromanyetik kuvvet, bu düelloda yenilir. Bu çöküştür. Protonlar temasa geçer ve ilkel nükleosentez sırasında olduğu gibi önce döteryum çekirdeklerine sonra da helyum çekirdeklerine dönüşürler. Karanlık çağların sonu ilk yıldızların ateşlenmesiyle işaretlenir.

Yıldızlar Evren boyunca ışık parlamaları halinde ortaya çıkar. Popülasyon III olarak bilinen ilk nesil yıldızlar ışıldar. Helyumdan daha ağır elementlerden yoksun bir ortamdan oluşan bu yıldızlar birkaç yüz güneş kütlesine eşdeğer kütleye sahiptir. Bu çok parlak yıldızlar hızla evrimleşir ve bir milyon yıldan daha kısa bir ömre sahiptir. Yüzeylerindeki sıcaklık 100.000 °C'ye kadar ulaşır. Bu yıldızların yaydığı fotonlar çok enerjiktir ve çevrelerindeki hidrojen ve helyum gazını güçlü bir şekilde iyonize ederler. Evrendeki kısa yolculukları, sonraki nesil yıldızları oluşturmak için kullanılacak olan lityum gibi daha ağır elementlerin sentezlenmesine olanak tanır.

İlk nesil yıldızlardan biri evrimine ulaşır ve bir gama ışını patlamasına neden olarak tüm Evren'de bir ışık patlamasına neden olur. Mevcut atomlar, ilk nesil popülasyon III yıldızlarının yoğun radyasyonu tarafından iyonize edilir.



-------------------------


🎬 Bugün programda:
- 00:00 - Giriş
- 00:36 - Evrenin ilk dönemleri
- 02:42 - Doğumdan 1 saniye sonra
- 12:11 - Doğumdan 30 dakika sonra
- 14:50 - Evrenin Evrimi
- 27:25 - Güneş Sisteminin Doğuşu
- 30:37 - Güneş Sisteminin Evrimi

Комментарии

Информация по комментариям в разработке