Satranç Nasıl Oynanır: Yeni Başlayanlar için Kapsamlı bir Rehber

Описание к видео Satranç Nasıl Oynanır: Yeni Başlayanlar için Kapsamlı bir Rehber

Satranç Nasıl Oynanır. Profesyoneller gibi satranç oynamayı kim istemez? Satranç başka hiçbir oyuna benzemez ve dünyanın dört bir yanında milyonlarca hayranı vardır. Siz de bize katılıp satrancın temel kurallarının yanı sıra, rakibinizi kolayca yenmek için birkaç basit numara ve teknik öğrenmek ister misiniz? O halde bu video rehber tam da aradığınız fırsat.
Maçı kazanmak ve gerçek bir satranç şampiyonu olmak için yapmanız gereken şey, rakibinizin şahını mat etmek. Bu size kolay gibi görünebilir fakat aslında oldukça zordur! Mat etmek, rakibinizin şahını hiçbir yere kıpırdayamayacak ya da başka taşlar tarafından korunamayacak bir duruma getirmek demektir. Rakibinizin ne kadar çok taşını alırsanız, mat etmeniz o kadar kolaylaşır. Fakat tüm enerjinizi sadece bunun üzerine yoğunlaştırmayın. Şahınız sürekli olarak başka bir taşın koruması altında olmalıdır ki rakibiniz şahınıza ulaşamasın.

Zaman bilgileri:
Satranca giriş 0:50
Kale 1:40
At 2:25
Fil 3:03
Şah ve vezir 3:25
Piyonlar 4:34
Mat nasıl yapılır 5:29
Taşların puan değerleri 7:00
Satranç tahtası üzerinde kendi kurallarınızı nasıl koyarsınız 9:06
En passant ("geçerken alma") hamlesi nasıl yapılır 10:27
"Piyon terfisi" nasıl yapılır 11:20
"Rok" nasıl yapılır 11:47

Summary:
-Bir satranç tahtasında 64 kare vardır. Satranç tahtasının sizden taraftaki kenarında A'dan H'ye kadar harflerle gösterilen ve yukarıdan aşağıya dizili karelere sütun denir. Yatay dizili ve 1'den 8'e kadar rakamlarla gösterilen kareler ise satırdır.
-Kaleler, satranç tahtasının köşelerine yerleştirilir. Bu kareler oyunculardan biri için A1 ile H1, diğeri için A8 ile H8 kareleridir. Kalelerin en iyi yanı, ister dikey ister yatay, önlerinde başka bir taş yoksa, istedikleri kadar ilerleyebilmeleridir.
-Atlar, oyunculardan biri için B1 ile G1, diğeri için de B8 ile G8 karelerine konur. Atlar diğer taşların üzerinden atlayabilir; aslına bakarsanız bunu yapabilen tek taş atlardır.
-Filler, çapraz olarak istedikleri kareye kadar gidebilirler. Kaleler gibi filler de yolları üzerindeki rakip taşın olduğu kareye giderek oradaki taşı alırlar.
-Her oyuncunun sadece bir tane veziri vardır (beyaz vezir D1'e, siyah vezir D8'e konur); aslında kale ile filin birleşimidir ve tahtadaki en güçlü taştır. Geri kalan boş karelere, yani E1 ile E8'e şahlar yerleştirilir. Şah, vezir kadar güçlü değildir ve sağa, sola, ileri, geri ya da çaprazda her seferinde sadece tek kare hareket edebilir.
-Piyonlar, oyunculardan birine göre A2-H2 satırına, diğerine göreyse A7-H7 satırına dizilirler. Piyonlar ilk seferinde bir ya da iki kare ilerleyebilirler; onun dışında ileri doğru sadece tek kare giderler.
-Mat etmek, rakibinizin şahını hiçbir yere kıpırdayamayacak ya da başka taşlar tarafından korunamayacak bir duruma getirmek demektir. Rakibinizin ne kadar çok taşını alırsanız, mat etmeniz o kadar kolaylaşır.
-Piyonların gücü, zincir şeklinde dizildiklerinde artar. Atlar en fazla 8 kareyi kontrol altında tutar. Bu sayı, kenarlara yakın karelere geldiklerinde yarıya düşer. Filler, çaprazlarında uzun bir koridor olduğunda daha etkilidirler; bu durumda daha fazla sayıda kareyi kontrol altında tutarlar. Kalelerin en güçlü olduğu durumlar, önlerindeki sütunun boş olduğu durumlardır.
-Oyunun geneline hakim olmak ve üstünlüğü ele geçirmek için oyun alanının merkezine hakim olmaya çalışınız. Bunun için, açılışı nasıl yaptığınız önemlidir; oyuna D ya da E'deki piyonla başlayarak merkezi açmak, iyi bir açılıştır.
-“En passant”, piyonlara özgü bir taş alma hamlesidir. Eğer beyazlarla oynuyorsanız, en passant hamlesi için piyonunuzun beşinci satırda olması gerekir. Siyah için bu, dördüncü satırdır.
-Piyonlardan biri tahtanın en üst sırasına, yani beyaz için sekizinci, siyah için birinci satıra ulaşabilirse, terfi eder; yani, şah hariç herhangi bir taşın gücüne sahip olur.
-Rok hamlesi, şahı sağdaki ya da soldaki kalelerden birine doğru iki kare ilerlettikten sonra, o taraftaki kaleyi şahın üzerinden atlatıp hemen yanındaki kareye koyarak yapılır.

___

Olumlu bak kanalına abone olmak için: https://goo.gl/aoVCYZ
5 Dakikada Hallet kanalına abone olmak için: https://goo.gl/988RDr

Комментарии

Информация по комментариям в разработке