Ο Βάρλας στη Βουδαπέστη στο Ουγγρικό Κοινοβούλιο (09-06-2016) - Photo:Tivadar Preisz)

Описание к видео Ο Βάρλας στη Βουδαπέστη στο Ουγγρικό Κοινοβούλιο (09-06-2016) - Photo:Tivadar Preisz)

Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά - Μάρκος Βαμβακάρης
Ο Παναγιώτης Βάρλας στη Βουδαπέστη / Από την οδό Κωλέττη των Εξαρχείων στο Ουγγρικό Κοινοβούλιο
Η ιστορία και η παράδοση συνεχίζεται μετά από τις επίπονες αλλά καρποφόρες προσπάθειες του Αντιπροέδρου της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, Βασίλη Αγγελίδη, ο γνωστός Έλληνας οργανοποιός Παναγιώτης Βάρλας επισκέφθηκε (9.06) την Βουδαπέστη για να προσφέρει συμβολικά το «Μπουζούκι του Μάστορα» σε μια πανηγυρική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ουγγρικό Κοινοβούλιο.
Πριν μια μέρα είχε αρχίσει το Συνέδριο με τίτλο «Μοντέλα συνύπαρξης – Ιστορική εμπειρία και παράδοση: η ένταξη των εθνικοτήτων στο Λεκανοπέδιο των Καρπαθίων» με την συμμετοχή των 13 αναγνωρισμένων εθνικών μειονοτήτων που ζουν στην Ουγγαρία – μεταξύ αυτών και της ελληνικής. H εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα του προέδρου του ουγγρικού κοινοβουλίου László Kövér. Η πρώτη ημερίδα ολοκληρώθηκε στο Λαογραφικό Μουσείο ενώ η δεύτερη στην αίθουσα της Άνω Βουλής. Μετά τους εναρκτήριους λόγους των Lajos Kemecsi (διευθυντής του Λαογραφικού Μουσείου) και Attila Fülöp (υφυπουργός του Υπουργείου Ανθρωπίνων Πόρων , αρμόδιος για θέματα μειονοτήτων και κοινωνίας των πολιτών), ακολούθησαν οι διαλέξεις των απεσταλμένων των 13 εθνοτήτων.
Ο Έλληνας οργανοποιός είχε επισκεφθεί την Ουγγαρία και το 2008 προσφέροντας για εκπαιδευτικούς σκοπούς δύο όργανα στο Μειονοτικό Μουσικό Σχολείο που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας.
Η επίσημη παράδοση των οργάνων είχε γίνει στο "Ιδρυμα Ουγγρικού Πολιτισμού-Οίκος Παραδόσεων"¨ με αφορμή τα 60 χρόνια από την ίδρυση του. Στη συνέχεια ο Παναγιώτης Βάρλας είχε παρουσιάσει την δουλειά του και μέρος του τρόπου κατασκευής των οργάνων του σε έκθεση με τίτλο : "Τα πρόσωπα της Ελλάδας", που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Ουγγρικού Λαογραφικού Μουσείου.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι στις 10 Αυγούστου 2008 είχε επισκεφθεί την Ουγγαρία ο Λάκης Λαφτσής συμμετέχοντας σε συναυλία του Μουσικού Συγκροτήματος Savaria Barokk στο Θέατρο του Βασιλικού Κάστρου στην πόλη Γκούντουλο. Το όργανο του καλλιτέχνη είχε κατασκευάσει για τον σκοπό αυτό ο Παναγιώτης Βάρλας.Το 2009 στο Ιστορικό Μουσείο της Βουδαπέστης εκ νέου ακούγεται το ειδικό όργανο του δημιουργού για το σκοπό αυτό, στην συναυλία "Μουσική Μπαρόκ-ελληνικές μούσες". Όλα αυτά στη συνέχεια εμπνέουν δημιουργό και καλλιτέχνη στην κατασκευή ενός νέου οργάνου που ονομάζεται ¨ΟΡΦΕΑ" και αποτελείται από έξι χορδές.
O Παναγιώτης Βάρλας γεννήθηκε το 1959 στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Από μικρό παιδί έδειχνε ότι έχει καλλιτεχνικές τάσεις προς την μουσική και τις εικαστικές τέχνες. Σε ηλικία 9 ετών ήταν μέλος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Αργοστολίου παίζοντας τρομπέτα. Μέχρι σήμερα η φιλοσοφία του Παναγιώτη Βάρλα έχει ως βάση το μότο "ψυχή τε και σώματι". Στα δώδεκα του μετακομίζει με την οικογένεια του στην Αθήνα και από τα δεκαεπτά του ασχολείται με την κατασκευή έγχορδων μουσικών οργάνων.
Ταυτόχρονα για ενάμιση χρόνο σπουδάζει κλασσικό μπαλέτο στο Κρατικό Ίδρυμα Μπαλέτου συνεχίζοντας αργότερα στο Πειραματικό Μπαλέτο Αθηνών και αναλαμβάνοντας ρόλους στο Ελληνικό Χορόδραμα και στην Λυρική Σκηνή. Η καριέρα του διακόπτεται εξαιτίας των στρατιωτικών του υποχρεώσεων.
Μετά την απόλυση του από τον Στρατό ανοίγει το πρώτο του οργανοποιείο στην οδό Κωλέττη 7 στα Εξάρχεια. Στην απόφαση αυτή τον οδηγούν, ο σεβασμός και η αγάπη του για την κλασσική μουσική, τον χορό, την φωνητική, την παραγωγή ποιοτικών ήχων άλλα και το κύριο υλικό της δουλειάς, το ξύλο. Ο δημιουργός έχοντας ως βάση την πολύ σκληρή δουλειά και τις υψηλού επιπέδου γνώσεις στον τομέα της εργασίας του και ότι έχει σχέση με αυτόν προσεγγίζει με απεριόριστη ευαισθησία και με τον καλύτερο τρόπο την τέχνη του. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι διάσημοι Έλληνες σολίστ μπουζουκιού, κατά παραγγελία ζήτησαν απο τον Παναγιώτη Βάρλα να τους κατασκευάσει το μπουζούκι τους / Αναφέρουμε μερικούς από αυτούς: Γιώργος Ζαμπέτας,Χρήστος Νικολόπουλος,
Θανάσης Πολυκανδριώτης,Γιώργος Νταλάρας,Λάκης Λαφτσής,Γιάννης Μωραϊτης κ.α.

/Ανδρέας Οικονόμου/

Комментарии

Информация по комментариям в разработке