YEŞİLÇAM'IN BABACAN OYUNCUSU 400 FİLMDE OYNADI HİÇ BAŞROL OYNAMADI - BALDIZI İLE EVLENDİ

Описание к видео YEŞİLÇAM'IN BABACAN OYUNCUSU 400 FİLMDE OYNADI HİÇ BAŞROL OYNAMADI - BALDIZI İLE EVLENDİ

YEŞİLÇAM'IN BABACAN OYUNCUSU 400 FİLMDE OYNADI HİÇ BAŞROL OYNAMADI - BALDIZI İLE EVLENDİ

Bir köy evinin çatısında oturan bilge bir baba, sokakta oynayan çocuklara göz kulak olan mahallenin amcası, ya da bir dostun omzunda sükûnetle akan hayat… Kadir Savun, Yeşilçam’ın beyaz perdesinde, yalnızca bir aktör değil; bir hikâye anlatıcısı, bir vicdan sesi, bir babacan figürdü. O, hayatın en sade ve saf duygularını seyirciye hissettiren bir köprüydü. Sevgi, güven, sadelik... Her rolünde, izleyicisini kendi hikâyesine ortak ederdi. Kamera karşısında da öylesine gerçek, öylesine içtendi ki, bu samimiyet ekranın ötesine geçip evlerimize kadar ulaşırdı.

Bir röportajında şöyle demişti:
"Her rolümde insanlara bir şey anlatmaya çalıştım. Bazen bir köy kahvesinde, bazen bir kasaba meydanında... Ama hep içimden geldiği gibi, hep bizden biri olarak." İşte bu video, merhamet sembolü, sadakatin temsilcisi, vefanın savunucusu Kaidr Savun'un, bilmediğiniz tüm yönlerini ele almaktadır. Videoya geçmeden önce, buna benzer videolar için videomu beğenmeyi, paylaşmayı ve kanalıma abone olarak desteklemeyi lütfen unutmayın.
Türk sinema tarihinin unutulmaz isimlerinden biri olan Kadir Savun, 15 Ağustos 1926’da Erzincan’ın İliç ilçesine bağlı olan Doruksaray köyünde doğmuştur. Annesi Asiye Savun, babası ise Osman Savun’dur. Oyuncun 5 erkek kardeşi vardır. Bu kardeşler içinden Faruk Savun’da 100’e yakın sinema filminde rol almış ve 2011 yılında vefat etmiştir. Babasının İstanbul’a tayin edilmesiyle beraber, henüz 5 yaşındayken İstanbul’a gelir. İlkokulu ve ortaokulu İstanbul’un Nişantaşı ilçesinde okuyan Kadir Savun, Kabataş Erkek Lisesi’ne kayıt olur fakat Lise 2'den okulu bırakır. Evin geçimine katkı sağlamak için, fabrika işçiliği, amelelik, memurluk ve şoförlük yapmıştır. Sonrasında ise, And filmde set işçiliğine başlar ve bu onun oyunculuğa geçişinde önemli bir kapı açar.

Sinemaya başlamadan önce, 1936 yılında bir çocuk karakteri canlandrımış ve ilk oyunculuk deneyimini burada yaşamıştır. 1940’lı yılların sonlarına doğru, Yeşilçam’da yardımcı roller ile sinema dünyasına giriş yapan Kadir Savun, oyunculuk yeteneği ve doğal duruşuyla kısa sürede dikkatleri üzerine çekti. Özellikle karakter oyuncusu olarak büyük başarılar elde etti. Savun, genellikle babacan, güvenilir ve halktan biri profili çizen rolleriyle izleyicinin kalbinde taht kurdu. 1952 yılında "Kanlı Çiftlik" filmiyle tanınan Savun, daha sonra "Arzu Film" ve "Erman Film" gibi dönemin önemli yapımcılarıyla çalışarak Türk sinemasında kalıcı bir yer edindi.

Sinemaya başladığı ilk yıllar Saffet hanım ile evlenmiştir. Ne yazık ki bu evlilik çok kısa bir süre sonra Saffet hanımın vefat etmesiyle sona erdi. Rahmetli olan eşinin ailesi , çok sevdikleri damadına ailenin diğer kızı Nermin'i verdiler. Bu evlilikten bir kızları oldu. Kızlarına ise, Yılanların Öcü filmindeki Iraz ana karakterinden esinlenerek, Iraz ismini koymuşlardır.
400 sinema filminde rol almıştır fakat hiç başrol oynamamıştır. 1960’larda Suphi Kaner ile birlikte Azim Film’i kurdu kısa bir süre yapımcılık yaptı. Geneliikle sansasyondan uzak sakin bir yaşam sürmüş, 5 ay boyunca mücadele ettiği akciğer kanserine 10 Ekim 1995 tarihinde yenik düşerek 69 yaşında İstanbul'da ki evinde vefat etmiştir. Teşvikiye Camisi’nde kılınan Cenazesine usta oyuncunun akrabaları yanı sıra, İbrahim Tatlıses, Ediz Hun, Nur Sürer, Türkan Şoray, Kemal Sunal, Orhan Gencebay, Tarık Akan ve Hülya Koçyiğit gibi sinema oyuncuları katılır. Usta aktörün kabri Feriköy Mezarlığı’ndadır.

#kadirsavun #türksinemasıoyuncuları #ünlüler

Комментарии

Информация по комментариям в разработке