Dergilerin Etki faktörü - impact faktor - Nasıl bulunur?

Описание к видео Dergilerin Etki faktörü - impact faktor - Nasıl bulunur?

Bugün bir Dergi için Etki Faktörünün nasıl bulunacağını anlatmaya çalışacağım.

Etki Faktörü nedir sorusuna önce yanıt bulalım.
Etki faktörü o hakemli dergide yayınlanan son makalelerin ortalama atıf sayısını yansıtan bir ölçümdür.

Etki Faktörü, birçok kişi tarafından bir derginin kendi akademik alanındaki göreceli öneminin bir göstergesi olarak kullanılır. Yüksek bir Etki Faktörü iyi olarak kabul edilir; daha düşük bir Etki Faktörüne göre.

Etki Faktörü, kar amacı gütmeyen bir şirket olan Thomson Reuters tarafından yayınlanan Journal Citation Report veya JCR'den hesaplanır. 1975 yılında kurulmuştur ve Science Citation Index ve Social Science Citation Index'ten türetilmiştir. Yaklaşık 80 farklı ülkeden 2.500 yayıncıdan yaklaşık 11.000 dergiyi kapsamaktadır.

Peki Etki Faktörü nasıl hesaplanır?

Bir dergi için Etki Faktörü, önceki iki yılda yayınlanan tüm makalelerin toplam atıf sayısının, o dergide o iki yıl içinde yayınlanan toplam makale sayısına bölünmesiyle hesaplanır. Örneğin: Bir derginin 2020'te Etki Faktörü 2 ise, bu, 2019 ve 2018'te yayınlanan tüm makalelerin o zaman aralığında ortalama 2 atıf aldığı anlamına gelir.

Etki Faktörleri önceki yılı temsil eder. Yani 2019, 2018 yılının istatistiklerini temsil ediyor.

Etki Faktörleri, belirli bir alandaki dergileri karşılaştırmak için kullanılır ve dergileri bir alandan diğerine karşılaştırmayı amaçlamaz.

5 yıllık Etki Faktörü diye bir şey var ama bu daha az yazar ve kütüphaneci tarafından kullanılıyor ve o kadar yaygın değil.

Peki mevcut Etki Faktörü sistemi ne kadar kullanışlı?

Bir yazar için bir makalenin nereye gönderileceği veya bir kütüphaneci için hangi yayına abone olunacağı konusunda dünyanın madeni parasıdır. Ancak birçokları için Etki Faktörünü kusurlu olarak görüyorlar.

Listenin başında: Etki Faktörü, pek çok kişi tarafından algılandığı gibi, bir derginin önemini gerçekten ölçemez. Dergiler karmaşıktır ve diğer dergilere kıyasla tam olarak nerede durduklarını ölçmek zordur.

Diğer bir endişe kaynağı ise, çığır açan tek bir makalenin bir derginin Etki faktörünü birkaç yıl boyunca şişirebilmesidir.


Bu Sistemi kurnazlık yapıp kullanmaya çalışan bilim insanları da bir endişe kaynağıdır. Editörler, yayın kurulları ve hatta yazarlar, yayından bilerek alıntı yapabilir ve böylece Etki Faktörünü etkiler. Thomson Reuters bu uygulamayı onaylamamakta ve bunu önlemek için çalışmaktadır.

Etki Faktörü başkaları tarafından eleştirilirken önemli olmaya devam edecek. Ancak bu sistem içinde büyümek ve gelişmek zorunda kalacağız. Yazar düzeyinde metrikler, kurumsal düzeyde metrikler, makale düzeyinde metrikler bu gelişmenin gerçekleşmesini sağlayacaktır. Daha sonra altmetrikler dahil olmak üzere daha fazlası karşımıza çıkacaktır.



Bir Etki faktörü bulmanın iki yolu vardır.
İlk olarak, akademik bir kütüphaneye erişiminiz yoksa, onu bulmanın en kolay yolu derginin adını ve Etki faktörü kelimelerini Google'da aramaktır. Çoğu zaman, arama sonuçları sayfasında listelenir, ancak güncel olduğundan emin olmak isteyeceksiniz. Derginin ana sayfasına tıklayın ve orada olduğunuzda Hakkında bölümüne gidin. On bilimsel dergiyi araştırdım. Nine, Etki Faktörünü arama sonuçları sayfasında listeledi, ancak her zaman en yeni olanı değil. Bununla birlikte, on tanesinin tümü, Hakkında sayfasında geçerli Etki Faktörünü listeledi.

Şimdi, birkaç dergi arıyorsanız, bu çok fazla arama ve tıklama olabilir. İyi haber şu ki, akademik bir kütüphaneye erişiminiz varsa, çok daha kolay.

Dolayısıyla, Etki Faktörlerini bulmanın ikinci yolu, bağlı olduğunuz akademik kütüphane sisteminde oturum açmak ve şunlardan birini aramaktır: veritabanları veya Journal Citation Report'taki bazı bilgileri içeren Web of Science.

Veritabanları listeleniyorsa, Journal Citation Report'u arayabilir ve ardından Science Citation Index'e tıklayıp ilgilendiğiniz dergiyi ve Etki Faktörünü arayabilirsiniz.


Lütfen YouTube kanalıma abone olun. Ve aşağıda yorum yapın veya sorularınızı video altlarına yorum olarak yazın. Çok teşekkür ederim ve kendinize iyi bakın.



-Ayrıcalıklara erişmek için bu kanala katılın:
   / @metinaytekin  
------
-Join this channel to get access to perks:
   / @metinaytekin  

Lütfen video altına yorum yazın. Gelen sorulara göre bu videoyu daha güzel yapabilirim.
Sorularınızı LÜTFEN videoların altına yorum olarak yazınız. DM den gönderilen mesajlara yoğunluğumdan dolayı cevap veremiyorum.



#akademik #akademisyenlik #proje #doktora #akademisyen #yükseklisans #araştırma #etkideger #impactfactor #dergi #bilimseldergi

Комментарии

Информация по комментариям в разработке