Onze Natuur doorgrond - III. De stad als natuurlijk ecosysteem

Описание к видео Onze Natuur doorgrond - III. De stad als natuurlijk ecosysteem

💡 Nee, de stad is geen betonnen woestenij. Je vindt er zelfs verrassend veel natuur terug. In deze documentaire trek je mee op stadssafari met onderzoekers van KU Leuven. Je valt van de ene verbazing in de andere en loopt er heel wat soorten tegen het lijf. De gierzwaluw bijvoorbeeld is dol op historische stadskernen. Hij vindt er oude gebouwen met kieren en gaten om een nestje te bouwen. Ook sommige planten voelen zich thuis in de stadsjungle. Neem nu de Muurvaren: een schattig plantje dat weinig zonlicht en voedingsstoffen nodig heeft en goed gedijt op bakstenen.

Toch is leven in de stad is niet altijd een pretje. Tijdens een hittegolf kan de temperatuur er ’s nachts zes graden hoger zijn dan op het platteland. Klimaatonderzoekers brengen met zowat 100 meetstations in en om Leuven het hitte-eilandeffect netjes in kaart. Stadsecologen van hun kant stellen vast dat watervlooien in stadsvijvers kleiner zijn: zo zijn ze beter bestand tegen de hogere watertemperatuur. De stad is niet alleen warm, maar ook lawaaierig en de lucht is er vaak vervuild. Meer groen in de stad kan volgens experten soelaas brengen. Groengevels, groendaken maar bijvoorbeeld ook water maken het leven meer aangenaam én lokken nieuw leven naar de stad.

🎬 Onze Natuur Doorgrond is een vierdelige mini-documentaire die de de Belgische natuur toont zoals je haar nooit eerder zag. Je krijgt unieke beelden te zien van plekken die dichtbij maar onbekend zijn. Vier afleveringen lang treed je in de voetsporen van KU Leuven-onderzoekers.

🌲 Deze video is het resultaat van het partnerschap van KU Leuven met Onze Natuur, de ambitieuze en verbluffend mooie natuurdocumentaire over de Belgische natuur. Bekijk meer content op hun website: https://www.onzenatuur.be/

🌐 De experten in deze video zijn verbonden aan de departementen Aard- & Omgevingswetenschappen en Biologie van KU Leuven. Ontdek meer over deze onderzoekseenheden via https://ees.kuleuven.be/nl en https://bio.kuleuven.be/research

📖 Interesse in een van onze opleidingen?
Opleidingsaanbod: https://www.kuleuven.be/opleidingen
Levenslang leren: https://www.kuleuven.be/continue/ople...

Комментарии

Информация по комментариям в разработке