Bir Demet Sağlık - Böbrek Nakil Süreci - Prof. Dr. Alaattin Yıldız

Описание к видео Bir Demet Sağlık - Böbrek Nakil Süreci - Prof. Dr. Alaattin Yıldız

Böbrek nakli kimlere yapılabilir?
Operasyon süreci planlaması nasıl yapılmaktadır?
Çapraz nakil operasyonunun prensiplerini ve nakil sonrasında nelere dikkat edilmesi gerekir?

Böbrekler kanda bulunan zararlı maddeleri süzen ve idrarla vücuttan uzaklaştıran, kandaki asit-baz dengesini koruyan hayati organlardır. Yaşamı idame ettirmek için tek böbreğin çalışması yeterlidir. Ancak her iki böbreğin işlevinin kalıcı olarak bozulması kronik böbrek yetmezliği olarak tanımlanır. Kronik böbrek yetmezliğinde kişinin yaşamsal faaliyetlerinin sürdürülebilmesi için düzenli olarak diyalize gitmesi gerektirir.

Kendi yakınından böbrek alma şansı olmayan umutsuz iki ya da üç çiftin karşılıklı böbreklerini paylaşarak sağlıklı nakil olma şansını yakalamasına çapraz böbrek nakli denir. Çapraz böbrek nakli “böbrek kardeşliği” olarak da anılmaktadır.

Alıcı ve verici arasındaki kan grubu uyumsuzluğu: Canlı vericiden böbrek nakli için alıcı ve verici arasında kan grubunun uyması gerekmektedir. Örneğin Alıcı A kan grubuna sahip, verici ise B kan grubuna sahipse nakil gerçekleşemez. Nakil gerçekleşmesi için vericinin kan grubunun ya A ya da O olması gerekir.

Kanındaki antijen sebebi ile yakınından böbrek alınamaması (kros tetkiklerinin uyumsuz olması): Kros tetkikleri (crossmatch testi) uyumsuz çıkması, şiddetli rejeksiyon (organ reddi) gözlenmesine neden olan bir durumdur. Çapraz nakil programımızda kayıtlı olan çiftler, kan grubu, yaş, cinsiyet değerlerine göre eşleştirilebilmektedir. Çiftlerin doku ve kros tetkikleri uygun çıkar ise çiftler tanıştırılır. Her iki tarafın değişecekleri böbreklerin yaş, doku uyumu gibi önemli noktalarda dengeli olması gereklidir. Çiftlerin hastalarının ve vericilerinin kabulü ile çapraz böbrek nakli başarı ile gerçekleştirilebilmektedir. Örneğin alıcının A vericinin O kan grubuna sahip olduğu ve alıcıdaki antikor yüksekliği sebebi ile kan grubu uymasına rağmen yakınından böbrek alamayan bir çifti düşünelim. Bu çift çapraz listede 0 kan grubu olup vericisi A kan grubu olan bir çift ile böbrek kardeşi olabilmektedir. Bu sayede çapraz nakil listesinde en zor eşleşme bulunan 0 kan grubu olan alıcılar için bu yolla eşleşme sağlanabilmektedir.

İlk biyokimya kontrolü hastanemizden ayrıldıktan iki gün sonra yapılır. İlk kontrolden sonrada, haftada iki kez biyokimya tetkikleri için hastanemize gelinmesi gerekmektedir. Hastanemize gelip tetkik yaptırma sıklığı daha sonra, haftada bir, 15 günde bir, ayda bir olarak değişir. Kullanılan bağışıklığı baskılayıcı ilaçların dozları kan düzeyine göre ayarlanır. Bu nedenle düzenli kan testleri yapmak çok önemlidir. Kan verme saati kullanılan ilaçlara göre ayarlanır. İnsülin tedavisi gören hastalar taburcu işleminden sonra diyabet polikliniği tarafından takip edilir. Ameliyattan bir ay sonra cilt klipleri alınır. Yara yerinde kızarıklık, şişlik ya da sıvı oluşumu gözlemlenirse hemen hastaneye başvurulmalıdır. Günde en az 2000-3000 cc (2-3 litre) kadar sıvı almak idrar çıkışı için önemlidir. İlaçlar doktorunuzun tavsiyesine uygun ve aynı saatte alınmalıdır. Ek ilaç kullanılması gereken durumlar hakkında nakil ekibi ve doktorunuzun bilgilendirilmesi gereklidir.

#böbrek #böbreknakli #donör #verici #alıcı #böbrekyetmezliği #böbreksağlığı #çapraznakil #nakil #organnakli #siziniçinflorence #FlorenceNightingale


►  / grupflorence  
►  / grupflorence  
►  / grupflorence  
►  / flor.  .
Web Sitemiz;
►https://www.florence.com.tr/

Комментарии

Информация по комментариям в разработке