Öldürmeye Teşebbüs (TCK 81,35)

Описание к видео Öldürmeye Teşebbüs (TCK 81,35)

www.mnhhukuk.com sitemizi ziyaret ederek suça ilişkin açıklamalar ve Yargıtay kararlarına erişebilirsiniz.

Suça teşebbüs Türk Ceza Kanunu’nun 35. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre kişi;işlemeyi kastettiği bir suçu elverişli hareketlerle doğrudan doğruya icraya başlayıp da, elinde olmayan nedenlerle tamamlayamaz ise teşebbüsten dolayı sorumlu tutulacaktır.
TCK’nın 35/2 maddesine göre;Suça teşebbüs halinde fail, meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığına göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine onüç yıldan yirmi yıla kadar, müebbet hapis cezası yerine dokuz yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Diğer hallerde verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilir.
Teşebbüsten söz edilebilmesi için gerekli olan şartlardan biri de fail tarafından fiilin doğrudan doğruya icraya başlanmasıdır. Elverişli vasıtaya sahip olan fail (örneğin silaha), fiilin doğrudan doğruya icrasına başlamadıkça (örneğin ateş etmedikçe veya ateş etmek üzere eyleme başlamadıkça) teşebbüsten dolayı sorumlu tutulamaz.Çünkü ceza hukukunda hazırlık hareketleri eğer bu hareketler başka bir suçu oluşturmuyorsa cezalandırılmaz.
Suça teşebbüsün diğer bir şartı da icraye başlanmış olan eylemin failin elinde olmayan nedenlerle tamamlanamamasıdır.Öldürmeye teşebbüs bağlamında eğer fail öldürme kastı ile hareket etmesine rağmen ve bu amaçla eylemi gerçekleştirmesine rağmen ölüm neticesin meydana gelmemiş ise öldümeye teşebbüs suçu nedeniyle cezalandırılacaktır.
Kasten öldürmeye teşebbüs suçunun oluşabilmesi için failin hareketinin hiçbir tereddüde yer verilmeyecek şekilde öldürme kastı ile gerçekleşmesi gerekir.
TCK’nın 21.maddesine göre; Kast, suçun kanuni tanımındaki unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesidir.
Adam öldürmeye teşebbüs suçunda,suç kastının belirlenmesi açısından; fail ile mağdurun olaydan önceki davranışları, aralarında öldürmeyi gerektiren bir husumetin olup olmadığı,failin olay sırasındaki söz ve davranışları gibi hususların birlikte değerlendirilmesi ve buna göre failin kastının belirlenmesi gerekmektedir.
Fiilin kasten yaralama mı yoksa öldürmeye teşebbüs mü oluşturacağı konusunda uygulamada kabul edilen kriterler:
Ceza yargılamasında üzerinde önemli durulması gereken konu,yaralamanın meydana geldiği bir olayda failin yaralama kastı ile mi yoksa öldürme kastı ile mi hareket ettiğinin belirlenmesidir.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 08.07.2008 tarihli ve 2008/1-88 E., 2008/184 K. sayılı kararında ve benzer kararlarda öldürme kastının var olup olmadığı şu kriterlere göre belirlenecektir:
1-Fail ile mağdur arasında olay öncesine dayalı, öldürmeyi gerektirir bir husumetin bulunup bulunmadığı.
Örneğin daha önce mağdur,faile silahla saldırıda bulunmuştur.Bundan dolayı aralarında ciddi bir husumetin olduğu kabul edilebilir.
2-Olayda kullanılan vasıtanın öldürmeye elverişli olup olmadığı.
Örneğin fail,mağdura tabanca,av tüfeği gibi silahla ateş etmiştir veya bıçakla saldırmıştır veya kafa bölgesine demir levye ile veya kalınca bir sopa ile vurmuştur.İşte bu durumlarda kullanılan vasıtanın öldürmeye elverişli olduğu kabul edilebilecektir.
3-Mağdurdaki darbe sayısı ve şiddeti.
4-Darbelerin vurulduğu bölgenin hayati önem taşıyıp taşımadığ.
5-Failin fiiline kendiliğinden mi, yoksa engel bir sebepten dolayı mı son verdiği.
6-Olay sonrası mağdura yönelik davranışları.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке