Gizemli Andromeda Galaksisine Olağanüstü Bir Yolculuk | Uzay Belgeseli

Описание к видео Gizemli Andromeda Galaksisine Olağanüstü Bir Yolculuk | Uzay Belgeseli

🌍 İnsanlığın doğuşundan bu yana, kozmos gökyüzüne bakan herkesi şaşırtmaktan asla vazgeçmedi. Yıldızlı geceler, yıldızların aşıklarını, basitçe aşıklarını hareket ettirir, boyun eğdirir, taşır ve büyüler. Keşifler birbirini izliyor, bazıları eski hipotezleri doğruluyor, diğerleri varsayımları yıkıyor, bizi giderek daha fazla çözülmemiş gizemle karşı karşıya bırakıyor.
Galaksimiz Samanyolu'nun işleyişini anlamaya başladıysak, onun bizi çevreleyen uzayın yalnızca önemsiz bir bölümünü kapladığını da biliyoruz. Evren o kadar büyüktür ki, ufkunun gözlemlenmesi en sofistike araçlarımız için hala erişilemez durumdadır. Bununla birlikte, size güneş sistemimizin ötesinde, aynı derecede harika ve muhteşem bir komşu galaksiyi keşfetme imkanı sunuyoruz.


🔥 Hatırlatma olarak, videolar PAZAR günleri saat 18:00'de yayınlanmaktadır.


-------------------------

💥 Andromeda Gökadası:
- Yaklaşık 200.000 ışıkyıllık muazzam çapıyla Andromeda Galaksisi, Yerel Grup içinde büyüklük açısından ilk galaksi konumunda olup, Samanyolu ikinci sırada yer almaktadır. Andromeda Galaksisi bizim galaksimize en yakın spiral galaksidir ve Samanyolu'nun yaklaşık iki katı kadar, yaklaşık bin milyar yıldız içerir. Bununla birlikte, toplam kütlesinin bizim galaksimiz için 1,900 güneş kütlesine kıyasla yaklaşık 1,230 milyar güneş kütlesi olduğu tahmin edilmektedir. Eğer bu iki galaksi benzer kütlelere sahipse, Andromeda Galaksisi'ndeki yıldızların yoğunluğu daha fazladır. Bu nedenle parlaklığı Samanyolu'nunkinden %25 daha fazladır. Andromeda Galaksisi'nin toplam parlaklığının Güneş parlaklığının 26 milyar katı olduğu tahmin edilmektedir. Ancak Samanyolu, Andromeda Galaksisi'nden üç ila beş kat daha fazla yıldız oluşumuna sahiptir. İkincisi belli bir dinlenme durumuna ulaşmış gibi görünüyor. Ancak bu dinlenme yıldız üretimiyle ilgiliyse, galaksi hareket halindedir. Galaktik merkezden başlayarak, yıldızların hızı 7000 ışık yılında 50 km/s'ye düşmeden önce 225 km/s'ye çıkar, daha sonra 80 000 ışık yılında 200 km/s'ye düşmeden önce 33 000 ışık yılında tekrar 250 km/s'ye çıkar. Buradan Andromeda galaksisinin toplam kütlesinin merkezden 45 000 ışık yılına kadar doğrusal olarak arttığı, bu mesafeden sonra ise daha yavaş arttığı sonucuna varabiliriz. Çekirdeğin kütlesinin altı milyar güneş kütlesi olduğu tahmin edilmektedir.

Andromeda Galaksisi'nin birçok yıldızının yörüngesinde milyonlarca, hatta milyarlarca gezegen içerdiği kesindir. Ancak mevcut teknoloji, çok gelişmiş olmasına rağmen, güneş sistemimizden 2,5 milyon ışık yılından daha uzakta bulunan parlak olmayan yıldızları gözlemlememize izin vermiyor. Ancak gökbilimciler yaratıcılıkta yarışıyor ve galaktik komşumuzu gözlemlemekten vazgeçmiyorlar. Dahası, 1999 yılında bir mikromerceklenme olayı sırasında bir nesne tespit edilmiş gibi görünüyor. Ya bu gerçekten bir gezegense? Bu doğrulama dünya çapındaki bilimsel dergilerde manşetlere taşınırdı. Gerçekten de, bugüne kadar listelenen tüm gezegenler Samanyolu'nun bir parçası olduğundan, resmi olarak keşfedilen ilk galaksi dışı gezegen olacaktır. Gökadamızdan 2 185 247 ışık yılı uzaklıktaki bu varsayımsal gezegene PA-99-N2 adı verildi. Kütlesinin Jüpiter'in 6.34 kütlesi ya da Dünya'nın kütlesinin 2015.5 katından fazla olduğu tahmin ediliyor. Bu gezegenin yaşanabilir bir bölgede yörüngede olduğunu hayal edin. Sizce orada bir yaşam formu keşfedilebilir mi?

-------------------------


🎬 Bugün programda:
- 00:00 - Giriş
- 01:37 - Güneş Sistemimiz
- 08:43 - Yıldızlararası Uzaya Yolculuk
- 10:22 - Komşu güneş sistemimizin yönü: Proxima Centauri
- 13:07 - Sirius, en parlak yıldız
- 14:30 - Samanyolu'nun ortasına yolculuk
- 15:54 - Andromeda Takımyıldızı
- 18:25 - Gamma Andromedae veya Almach
- 20:34 - Ross 248
- 22:15 - Gliese 15 sistemi
- 24:42 - Andromeda Gökadası veya NGC 224
- 32:00 - Bulge
- 34:25 - Andromeda diski
- 35:54 - Andromeda Halo
- 37:17 - Bir yıldızın doğumu ve ölümü
- 41:33 - Andromeda Galaksisindeki Gezegenler
- 43:30 - Süpernova 1885A
- 45:22 - Andromeda'nın uydu galaksileri
- 53:38 - Andromeda Kümesi
- 57:20 - Andromeda Galaksisi yaşamı destekleyebilir mi?
- 58:45 - Andromeda ve Samanyolu arasındaki gelecek çarpışma

Комментарии

Информация по комментариям в разработке