Hipertrofik Kardiyomiyopati | Prof. Dr. Taner Yavuz

Описание к видео Hipertrofik Kardiyomiyopati | Prof. Dr. Taner Yavuz

https://www.drtaneryavuz.com/hipertro...
Merhaba en sık görülen genetik kalp hastalığını, kalp kasında kalınlaşma ile giden, aritmilere ve gençlerde en sık ani kalp durmasına nedenini Hipertrofik Kardiyomiyopati'yi kısa adıyla HKMP'yi YouTube Kanalımız Hasta Okulu Tv’de anlatıyorum. Bizimle kalın, güncel kalın ❤️ Prof. Dr. Taner Yavuz | İstanbul Çocuk Kardiyoloji

Kalp Kasında Kalınlaşma Nedir?
Kalbimiz vücudumuza kan pompalayan bir kas kütledir. Kalbimizin üst kısmında 2 atrium yani kulakçık altta da 2 ventrikül yani karıncık olmak üzere 4 odacık bulunur. Hipertrofik kardiyomiyopati hem çocuklarda hem de erişkinlerde kalp kasının aşırı büyümesine neden olan bir hastalıktır. Bu hastalıkta kalbin sol ventrikülü yani karıncığın boşluğu daralır, kanın pompalanması aksar.

Normalde kalp kası pürüzsüz kağıt gibi düzgün bir şekilde istiflenmiş hücrelerden oluşur. Kalp kasında kalınlaşma yapan hipertrofik kardiyomiyopatide ise kalp kası hücreleri yırtık ve buruşuk kağıt gibi istiflendiği için kalp kası çok kalınlaşır ve çok sertleşir. Burada önemli husus septumun kalınlaşmasıdır. Kalbe kanın dönüşü ve kalpten kan pompalanması azalır yani vücuda daha az oksijen gider.

Kalp kasında kalınlaşma ilerleyicidir. İstirahatte kalbin içinde basınç artışı olmaz ve aort kapağı tıkanmaz. Ancak koşarken, futbol oynarken, ağırlık kaldırırken hatta çömelirken aniden kalp gerilir, aort kapağından kan geçişi engellenir. Vücuda oksijen gidişinin aniden kesilmesi dakikalar içinde beyin ölümüne, kalp krizine, hatta ani ölüme neden olabilir.

Hipertrofik kardiyomiyopati genetik bir hastalıktır. Anne veya babada mutasyon varsa 2 çocuktan birine hastalık geçer. Hastalık toplumda çok yaygındır ve 500 insandan 1’inde Hipertrofik kardiyomiyopati mevcuttur.

Videonun tamamında bir çok soruya yanıt bulacaksınız.
İyi seyirler dilerim.
Bizimle kalın, güncel kalın ❤️
Prof. Dr. Taner Yavuz
İstanbul Çocuk Kardiyoloji

Комментарии

Информация по комментариям в разработке