Dünya 500 milyon yıl önce nasıl bir yerdi? | Dünyanın Belgesel Tarihi

Описание к видео Dünya 500 milyon yıl önce nasıl bir yerdi? | Dünyanın Belgesel Tarihi

🌍 Nereden geliyoruz?
Etrafımızdaki dünya nasıl şekillendi?
Güçlü düşünme motorları olan bu sorular, kökenlerimizi, aidiyetimizi bilmeye ve etrafımızdaki bu dünyayı anlamaya yönelik içgüdüsel bir ihtiyaca cevap verir.
Gezegenimiz Dünya, diğer gezegenlere benzeyen bir gezegendir. Diğerleri gibi o da eşsizdir. Gezegenler tarihlerinin bir bölümünü paylaşırlar ancak daha sonra kendi bireyselliklerini geliştirerek farklı şekilde evrilmişlerdir. Dünya, yaşam barındırdığı bilinen tek gezegendir. Birbirini takip eden tüm organizmalar arasında bir tanesi çevresine hakim olma ve onu kendi ihtiyaçlarına uyarlama konusunda güçlü bir kapasite sergilemiştir: İnsan.

İnsan cehaletten nefret eder. Bu nedenle Dünya'yı anlamak için bu soruları çok erken incelemeye başlamıştır. Ancak işin içine bu kadar çok yorum ve belirsizlik girdiğinde Dünya'yı gerçekten bildiğimizi iddia edebilir miyiz? İnsanoğlu konuyu önce felsefe, sonra da jeoloji aracılığıyla inceler. Litosferin incelenmesi, oluşumuna kadar geri gitmemizi sağlayan şaşırtıcı miktarda bilgi ortaya koymaktadır. Bugün, doğuşundan bu yana Dünya'nın bir tarihi yazılmıştır, ancak senaryo sabit değildir ve keşiflerle birlikte gelişmeye devam edecektir. Görünüşü her zaman güzel, sakin ve huzurlu mavi bir gezegen olmamıştır. Doğumu ve "ilk çocukluğu" kaos içinde, hayal bile edilemeyecek bir sıcaklığın hüküm sürdüğü eşi benzeri görülmemiş bir cehennemde gerçekleşti.
Bugün bildiğimiz Dünya haline gelmek için nasıl evrimleşti?
Dünya 500 milyon yıl önce neye benziyordu?

🔥 Hatırlatma olarak, videolar PAZAR günleri saat 18:00'de yayınlanmaktadır.


-------------------------

💥 500 milyon yıl önce Dünya neye benziyordu? :
Dünya o zamana kadar ıssız bir manzara sunuyordu. Volkanlardan çıkan lav akıntıları yanlarından aşağı yuvarlanıyordu. Şimdi hareketsizler, hala çatırdıyorlar ama yavaşça donuyorlar. Sarı, mavi ya da gri çamur gölleri fokurduyor. Dünyanın bağırsaklarından gelen ısı bu çamurların yüzeyinde kalın kabarcıklar halinde patlıyor. Dünya yüzeyinde ilk volkanlar belirdiğinde, soğuyup kül ve lavdan oluşan devasa dağlar inşa etmeden önce olağanüstü şiddetli patlamalarla büzüşürler. Yıllar geçtikçe bu kayalar rüzgar ve yağmurun etkisiyle çamur ve kile dönüşür. Enkaz, seller tarafından taşınarak denize götürülür, daha sonra birikerek şeylleri ve kumtaşlarını oluşturur. Aynı zamanda, sürekli hareket halinde olan kıtalar da hareket etmektedir. Karşılaştıklarında, çevredeki tortular sürüklenir ve yeni sıradağlar oluşturmak için sıkıştırılır. Jeolojik döngüler ilerledikçe yanardağlar patlar, sonra söner ve deniz tabanında yaşam çoğalır. Kuru kara ise steril kalmıştır. Ta ki...

Geriye dört büyük kıta kaldı: Laurentia, Baltica, Sibirya ve Gondwana. Sürükleniyorlar. Laurentia'nın karşısında, Gondwana'nın kenarı birkaç küçük kıtaya parçalanmaya başlar, ilk bireyselleşen Avalonia'dır. Uzaklığı Iapetus Okyanusu'nu küçültür ve Rheic Okyanusu'nu açar. Bu Kaledonya orojenisinin başlangıcıdır.


-------------------------


🎬 Bugün programda:
00:00 - Giriş
01:45 - 500 milyon yıl önce Dünya
03:48 - Karadaki ilk koloniler
08:26 - 460 milyon yıl önce Dünya'nın yüzü
16:23 - Yaşamın ilk büyük krizi: Ordovisyen-Silüryen yok oluşu
24:55 - Böceklerin 425 milyon yıl önce ortaya çıkışı
26:48 - Kaledonya orojenezinin sonu
27:16 - Bitki dünyasındaki yenilikler
30:59 - Eski Kırmızı Kumtaşı Kıtası
31:44 - Yeni bir çevre ve yeni türler
36:06 - Devoniyen buzullaşmaları ve ikinci kitlesel yok oluş
43:28 - Suda yaşayan hayvanlarda bacak gelişimi: tetrapodların ortaya çıkışı
47:40 - Dünya'nın manzarası
49:17 - Hercynian orojenezi ve Pangea'nın oluşumunun başlangıcı
49:53 - Yeni bitkiler
51:22 - Tetrapod üremesinde amniyonun gelişimi
52:30 - İlk kanatlı böceklerin ortaya çıkışı ve eklembacaklılarda devleşme
57:05 - Pangea
59:02 - Permiyen-Triyas yok oluşu, yaşamın üçüncü ve en büyük krizi
01:04:33 - Pangea'nın parçalanmasının başlangıcı

This is an official channel affiliated to the ©ORBINEA STUDIO network.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке