De lange arm van Beijing met o.a. Qelbinur Sedik, Alerk Ablikim, Thijs Reuten & Ruben Brekelmans

Описание к видео De lange arm van Beijing met o.a. Qelbinur Sedik, Alerk Ablikim, Thijs Reuten & Ruben Brekelmans

Gevluchte Oeigoeren voelen zich niet veilig in Nederland. Ze worden op afstand geïntimideerd, bedreigd en bespioneerd door Chinese autoriteiten. Vanavond kijken we naar de documentaire A Boy Named Freedom, luisteren we naar de verhalen van Oeigoeren en spreken we met experts en politici over wat er tegen mensenrechtenschendingen en druk van buitenaf moet gebeuren.

De Oeigoeren, een islamitische minderheid in China, worden in de regio Xinjiang massaal opgesloten en geïndoctrineerd in straf- en detentiekampen. Volgens getuigenissen en mensenrechtenorganisaties vinden hier martelingen en sterilisaties plaats. Beijing spreekt van ‘heropvoedingskampen’ en ontkent dat sprake is van mensenrechtenschendingen. Ook buiten China zijn Oeigoeren blootgesteld aan druk en bedreigingen van de Chinese autoriteiten. Die vragen hun bijvoorbeeld om persoonlijke informatie door te geven, dragen hen op onmiddellijk naar Xinjiang terug te keren, en dwingen hun samenwerking af door te dreigen met opsluiting van hun familie in Xinjiang.

Qelbinur Sedik werd eerder gedwongen Chinese les te geven in detentiekampen in Xinjiang en was getuige van mensenrechtenschendingen. Vanavond vertelt ze haar verhaal. Lees hier vast een reportage van de BBC over de ervaringen van Sedik en anderen in Xinjiang.

De vader van Ahmedjan Kasim zit gevangen in Xinjiang. Zijn moeder Asiye Abdulaheb had eerder geheime Chinese overheidsdocumenten in handen en maakte de situatie in de kampen in Xinjiang wereldnieuws.

In A Boy Named Freedom volgt documentairemaker Job van Aken, Alerk Ablikim. Een Oeigoerse jongen in Nederland. Aan de hand van zijn persoonlijke geschiedenis en de zelfgeschreven kinderverhalen van zijn vader, zien we de zoektocht van Alerk naar zijn eigen identiteit en rol in het conflict van de Oeigoeren.

Meer over de situatie van de Oeigoeren in De Balie:
Kijk hier The Uyghur Human Rights Crisis terug met o.a. Jewher Ilham, activist en dochter van Ilham Tohti. Tohti is winnaar van de Europese Sacharov-prijs in 2019.
Luister hier naar De Balie Podcast met Ablet Bakir over de Oeigoerse onderdrukking.

#oeigoeren

Комментарии

Информация по комментариям в разработке