Reflux of terugstromend maagzuur | Nicole Bouvy | surgeonsoftomorrow.com

Описание к видео Reflux of terugstromend maagzuur | Nicole Bouvy | surgeonsoftomorrow.com

Deze video hoort bij de website https://www.surgeonsoftomorrow.com onder redactie van Prof. Dr. Nicole Bouvy.

Ongeveer 10% van de Nederlanders heeft weleens last van reflux. Ook 10% van de Nederlanders gebruikt dagelijks een maagzuurremmer (vaak ook omdat er andere medicijnen gebruikt worden waarvoor de maag beschermd moet worden zoals bloedverdunners).
Bij reflux is er sprake van een “defecte klep” tussen de slokdarm die het eten naar de maag vervoert en de maag die het eten verteert. In de maag is veel maagzuur aanwezig. De wand van de maag kan goed tegen dit zuur. De wand van de slokdarm kan niet tegen zuur. Als er met regelmaat zuur terugstroomt in de slokdarm doet dat daardoor pijn en kunnen er wondjes ontstaan in de slokdarm. Dat veroorzaakt pijn achter het borstbeen. Soms loopt het zuur vanuit de maag zo ver terug dat je het in de mond kan proeven. Dit zuur kan ook het glazuur van de tanden aantasten. Soms maakt de tandarts hierover een opmerking.
Een zuurremmer kan het zuur remmen. De inhoud van de maag wordt dan basisch. Omdat het niet meer zuur is doet het meestal minder pijn in de slokdarm. Aan het terugstromen van maaginhoud doet zo’n maagzuurremmer echter niets.
Langdurig gebruik van maagzuurremmers, de zogenaamde PPI’s (proton pomp inhibitors zoals omeprazol, pantozol, esomeprazol, losec ed) kan een tekort opleveren aan met name vitamine B12. Omdat er een stofje in de maag ook geremd wordt die meehelpt aan de opname van vit B12 in het laatste stukje van je dunne darm (intrinsic factor). Ook kun je stoffen zoals calcium, ijzer, magnesium en zink minder goed opnemen omdat deze stoffen zuur nodig hebben om beter opgenomen te worden. Het is bewezen dat mensen die langdurig PPI gebruiken een verhoogd risico hebben op het krijgen van heupfracturen en longontsteking. Het lijkt daarom verstandig om als je een PPI gebruikt multivitamine tabletten bij te gebruiken en een keer per drie jaar vit B12 te checken in het bloed bij de huisarts. Als er een tekort is kan dat niet goed worden aangevuld door een tabletjevit B12 maar zullen er injecties moeten worden afgesproken.

Chirurg Prof. Dr. Nicole Bouvy opereert regelmatig mensen met de aandoening Reflux en informeert toekomstige patiënten graag wat zij van zo'n operatie kunnen verwachten en hoe zij zich hierop kunnen voorbereiden. Door een website te onderhouden met daarop de meest actuele tips en informatieve inzichten, help zij mensen die deze behandeling moeten ondergaan. Maar je vindt in haar advies ook andere afwegingen die goed zijn om mee te nemen voor je de keuze maakt zo'n operatie te ondergaan.

This video is an initiative of Prof. Dr. Nicole Bouvy, surgeon at the MUMC in Maastricht and helps to make better choices before taking the step to undergo surgery. It helps you as a patient to get insight to less invasive alternatives and as a health care professional to keep up te date on the latest developments on the treatment of obesity and reflux disease. If surgery is needed it gives insight information to prevent anastomotic leakage, adhesion foramation and incisional hernia.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке