Hiking: Kevon vaellus, Kuivin kierros (4pv /83,5km) | Bikepacking-seikkailu, osa 1(2)

Описание к видео Hiking: Kevon vaellus, Kuivin kierros (4pv /83,5km) | Bikepacking-seikkailu, osa 1(2)

Elokuisen pyörävaellusseikkailun ensimmäinen osuus: neljän päivän (3 yön) vaellus Kevon luonnonpuistossa. Retkellä harjoiteltiin ensimmäistä kertaa ns. "kevytretkeilyä" ja sen yhdistämistä pyörävaellukseen (josta oma video, jatko-osa 2).

Kevon luonnonpuistossa on kaksi merkattua reittiä, joista toinen seuraa kanjonia päästä päähän, ja toinen tekee ympyräreitin takaisin lähtöpisteelle. Tällä retkellä päädyttiin tekemään jälkimmäinen, eli se pidempi: Kuivin kierros. Suositeltu vaellusaika on 4-8pv. Tällä retkellä matka taitettiin kolmessa vuorokaudessa, jakautuen 4:ään päiväetappiin (3 yötä).

Tämä seikkailu jatkuu seuraavassa videossa, pyörävaelluksena Tenojokea pitkin Suomen ja EU:n pohjoisimpaan kolkkaan Nuorgamiin, ja siitä eteenpäin Norjan Varangerin vuonolle ja jäämerelle, sekä Kirkenesin kautta Venäjän rajalle ja takaisin Suomeen.

Kevon luonnonpuisto on upeine kanjoneineen yksi maamme jylhimpiä retkeilykohteita. Kevon luonnonpuiston ydinalueen muodostaa yli 40 kilometriä pitkä ja paikoin lähes 80 metriä syvä rotkolaakso, jonka pohjalla virtaa Kevojoki. Kanjonissa on useita putouksia, joista tunnetuin on komea Fiellu-putous Kevojoen yläjuoksulla. Kanjonia ympäröi loivempi, kurujen halkoma tunturiylänkö. Paikoitellen on laajoja tundramaisia paljakkasoita.

Luonnonpuistoon pääsee helpoiten tutustumaan 2 kilometrin luontopolulla, joka lähtee Karigasniementien varresta Sulaojalta. Vaeltajille Kevo tarjoaa kaksi vaativaa vaellusreittiä: Kevon reitin ja Kuivin reitin. Alueen ainutkertaisuuden ja harvinaisten lintujen pesimärauhan vuoksi liikkuminen on sallittu ainoastaan pesimäajan ulkopuolella ja merkityillä reiteillä.

Puiston pinta-ala 712 km² ja se on perustettu 1956. Puiston perustamisen tarkoituksena on Kevon kanjonin ja sitä ympäröivän herkän tunturiluonnon suojelu. Kevon alue on tieteelle arvokas ja Turun yliopiston Lapin tutkimuslaitos tekee tutkimusasemalla subarktisen luonnon monipuolista tutkimusta.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке