Trabzon’a kurbanlık götüren besiciler Kurbanlıkları ellerine kaldı

Описание к видео Trabzon’a kurbanlık götüren besiciler Kurbanlıkları ellerine kaldı

GENÇAĞA KARAFAZLI

Metin Yıldız yurttaş, “Trabzon’dayım, kendim Erzurumlu ‘yum. Aslında burada kamu görevi görüyoruz ama maalesef hiçbir emeğimizin karşılığını da alamıyoruz. Örneğin, şu çadırın masrafı en az 70.000 lira. Ancak bayram öncesi Sayın Cumhurbaşkanı iki tane gemi getirip limana hayvan ithal etti. Bu bir infial yarattı, mal elimizde kaldı. Bunun çözümü derken, o zaman hükümet çözüm bulsun. Madem ki bu dereceye getirdiyse üreticiyi öldürdüyse, o zaman elimizden tutsun ya da hayvancılığı bitirelim. Desin ki, 'Ben ithal edeceğim, bu işi bitirelim.' Biz de işletmelerimizi kapatalım, rahat evlerimizde oturalım” dedi.

Erzurum, Ardahan ve Gümüşhane illerinden Trabzon Kurban Pazarı'nda bu yıl besicilerin hayvanlarının önemli bir kısmı ellerinde kaldı. Alım gücünün düşmesi, emekli maaşlarının yetersizliği, çay fiyatlarının düşük kalması gibi sebeplerle bekledikleri satışı gerçekleştiremeyen besiciler bir de Kurban Bayramı üzeri yapılan canlı hayvan ithalatı ile zor durumda kaldı. Bu yıl kurban pazarından zararına satışlarla ayrıldıklarını söyleyen besiciler, iktidarın hayvancılık politikasına tepki gösterdi.
"Ben iyi bir AK Partiliyim Cumhurbaşkanı iki tane gemi getirip limana hayvan ithal etti 10.binliraya bir insan hangi hayvanı kurban kesebilir bu memlekette?"
Erzurum’dan Trabzon’a hayvanlarını götüren ancak beklediği satışı yapamayan Metin Yıldız, "Şu son günlerde malın %180'i duruyor. Trabzon'dayım, kendim Erzurumlu ‘yum. Aslında burada kamu görevi görüyoruz ama maalesef hiçbir emeğimizin karşılığını da alamıyoruz. Örneğin, şu çadırın masrafı en az 70.000 lira. Ancak bayram öncesi Sayın Cumhurbaşkanı iki tane gemi getirip limana hayvan ithal etti. Bu bir infial yarattı, mal elimizde kaldı. Bunun çözümü derken, o zaman hükümet çözüm bulsun. Madem ki bu dereceye getirdiyse üreticiyi öldürdüyse, o zaman elimizden tutsun ya da hayvancılığı bitirelim. Desin ki, 'Ben ithal edeceğim, bu işi bitirelim.' Biz de işletmelerimizi kapatalım, rahat evlerimizde oturalım. Dönelim bu tarafa, geçen sene yer parası 2800 liraydı, bugün ise 10.000 lira. Yem geçen sene 300 lira, bugün 600 lira. Yani bunun çözümü ithalatla olmaz. Çözüm, üreticiyi destekleyeceğin başka bir alternatif bulmaktır. Şimdi kurban elimizde kaldı, açsın et balıkları. Yazık, günah değil mi? Biz burada hepsinin bir sürü çoluk çocuğu var, hepsinin bir sürü masrafı var. Açsın et balıkları, o zaman elimizde hiç olmazsa zarar etmeyelim ama maalesef, o da yok. Yani bir yetim çocuk gibi ortada kaldık, sonumuz ne olacak, Allah bilir. Fiyatlar zaten dibe kadar düşmüş ama insanlarda alım gücü yok. Şimdi dönelim bu tarafa. Ben iyi bir AK Partiliyim. 10.000 liraya bir insan hangi hayvanı kurban kesebilir bu memlekette? Onun sonra getirdin, sen barı emeklinin parasını peşine öde de adam gelsin, hiç olmazsa yarısını şimdi öder, yarısını da bir dahaki ay ödesin. Ha, o da yok. Valla perişan bir vaziyetteyiz, Allah yardımcımız olsun. Bu hayvan mesela 785 kilo, biz bu hayvana 185 lira istiyorduk, şimdi 150 liraya veriyoruz, kimse yaklaşmıyor yanına. Yani ben bunu et balığa da kestirsem, şu an onun bile altına düştü. Ama yazık, günah değil mi? Erzurum'dan buraya bir kamyon tutmaya kalksam 40.000 lira, 40 da verdim, geldim 80.000 lira. Benim kazancım ne?" dedi.
"Türkiye'de her şey artıyor, kurban üstü hayvan düşüyor. Neden?"
Emirhan Koyuncu, "Yok, beklediğimiz gibi satamadık, piyasa bu yıl düşük gitti. Bayram üstü, bu etin bu kadar düşmesinin sebebini ben anlayamadım. Yani şu kurban çadırlarında kurbancılar hepsi aynı görüştedir tahminimce. Çünkü Türkiye'de her şey artıyor, kurban üstü hayvan düşüyor. Neden? Yani bayağı bir sıkıntı içine düştük. Allah sonumuza iyi etsin" dedi.
"Vatandaşlar zorlanıyor, maaşlar ödenmiyor"
Besicilerin açıklama yaptığı sırada “battık battık” diye seslenen Bülent Papağan,a ’neden battığı “sorusuna , "Şöyle battık? Yani biz orada hayvanları pahalı aldık, buraya geldikten sonra da tuttu dışarıdan gelen angutları açıkladı, ithal malı açıkladı. Dolayısıyla hayvan düştü, düşünce de mal elimizde kaldı. Memlekette 240'a almıştık, burada şu anda canlı kilosu 200 lira. Yani yapacak şey yok, vatandaş valla zorlanıyor tabii ki. Bu ara maaşlar da ödenmemiş. O da tabii ki insanları etkiliyor, kurbancıları etkiliyor. En azından adamların maaşını alsaydı, bir hisse girerdi. Hem kendi kurbanını kesmiş olurdu hem bizim hayvanımız elimizde kalmazdı. Yani ucuz da olsa satmış olurduk" dedi.
"Pazarlara gittik ama böyle bir piyasa hiç görmedik"
Muhammet Yılmaz, "Şu anda, yani beklentilerimizin altında satışlarımız var. Şu anda cuma, bugün yarın arife, ertesi gün bayram ama maalesef görüyorsunuz, buralar bomboş, müşteri yok. Alım gücü yok. Adam geliyor, bir tosun için 5 kişi diyelim. 5 liranın pazarlığını yapıyor. Diyor ki adam, '95'ten yukarı verme şansım yok, 5 kişiyiz, birer lira veremiyoruz.' Yani üreticiye yükleniyor. Adam diyor ki, 'Mesela sen 5 lira, ama sana biz 5 liraya inelim, bize 5 lira.' Ama sana 1 lira düşüyor. Yani adam bir şey yok, kardeşim

Комментарии

Информация по комментариям в разработке