Riet lijkt gewoon maar dat is het niet.

Описание к видео Riet lijkt gewoon maar dat is het niet.

Plant van deze maand is - Riet

“het riet is weer gemaaid”
Rondom de oude veenplas in de Braak wordt de sfeer hoofdzakelijk bepaald door de grote rietkragen. Riet is een van de grootste grassen in zijn familie. De blauwgrijze lange bladeren en combinatie met de paarse- purperen bloeipluim kent iedereen.
Riet maakt enorme wortelstokken die meters uit kunnen groeien. Zijn expansiekracht is enorm. Vooral in dynamische omstandigheden tiert het riet welig.
Riet komt pas relatief laat in het groeiseizoen op gang. In april komen de eerste nieuwe stengels langzaam omhoog. Pas na de zomer bereikt het riet zijn maximale hoogte.
De plant zaait zich pas in de wintermaanden uit als er alleen nog maar een staketsel van dorren stelen staat. De zaden hebben een soort parachute van haren. Als deze op het water vallen kunnen ze nog enige maanden blijven drijven. Als ze dan ergens aanspoelen dan kunnen ze daar dan weer gemakkelijk ontkiemen. Er ontstaat dan een klein kiemplantje wat zich razendsnel uitbreidt door wortelstokjes.
Bijna alle grassen hebben bij de bladschede een tongetje, een vliesje wat inregenen tegengaat. Riet heeft hier een krans van haartjes. De bladschijven zijn onafhankelijk van elkaar te draaien. Ze kunnen dan allemaal als een vlag in de wind gaan staan. Dit voorkomt dat riet dan massaal om zou waaien bij een harde storm.
Riet is een van de grote verlanders. Er vormen zich enorme wortelmatten die dan langzaam aangroeien tot een drijftil. Ze kunnen dan het water ingroeien tot het water ongeveer 1 meter diep is. De luchtkanalen in de wortelstokken stellen riet ook in staat om te groeien in hele zuurstofloze omstandigheden. Dit groeit dan jaarlijks aan, en er ontstaan dan hele rieteilanden met ook bomen erop.
Riet koloniseert graag grote gebieden. Zijn groeikracht wordt echter snel minder als het te droog wordt, te voedselarm of als er veel schaduw over het riet heen valt.
In Nederland is riet een belangrijke plant voor de bescherming van onze oevers langs plassen en kanalen. Vele grote rietgebieden worden nog steeds commercieel gemaaid en geoogst. Er is nog steeds voldoende vraag naar riet. Al hoewel de concurrentie van Oost-Europees riet groot is.
In onze parken maaien we het riet in november en verwijderen we het riet met blad en al. Dit in tegenstelling tot de rietboeren die riet willen oogsten met zomin mogelijk blad eraan. Wij willen zoveel mogelijk biomassa afvoeren om een te grote verrijking met voedingsstoffen van onze rietlanden tegen te gaan. Wij willen in het riet graag een grote biodiversiteit van soorten houden. Een goed onderhouden rietkraag is echt een plaatje om te zien. Kom volgend jaar in de zomer maar eens kijken hoe de rietvelden er dan weer bij liggen.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке