2023 - 2024 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Dersi - Prof. Dr. Kerem ALKİN

Описание к видео 2023 - 2024 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Dersi - Prof. Dr. Kerem ALKİN

İktisat Fakültesi 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Açılış Dersi 04/10/2023 Çarşamba günü saat 10.00'da tarihi M1 amfimizde "Belirsizlik Çağında İktisadın Büyük Sınavı" başlığı ile OECD Türkiye Daimi Temsilcisi Sn. Prof. Dr. Kerem ALKİN tarafından öğrenci ve akademisyenlerimizin yoğun katılımlarıyla gerçekleştirildi.Sayın Dekanımız Prof. Dr. Sayım YORGUN 'un açılış ve takdim konuşmalarının ardında açılış dersini gerçekleştirilen Prof. Alkin İktisadın Geleceği hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

"İklim krizi insanlığın karşılaştığı en ciddi sorundur"

Açılış dersi başlığı "Belirsizlik Çağında İktisadın Büyük Sınavı" olarak belirlemesinin altında yatan sebeplerden bahseden Prof. Alkin, dünya piyasalarına hakim olan ekonomik belirsizliklerin ekonomik sistemlerin tekrar gözden geçirilmesine sebep olduğunu ve bu belirsizliklerin artarak halihazırda iklim krizleri ile birleşerek iktisadi sistemler üzerindeki baskıyı daha da arttıracağına dikkat çekti.

"Sürdürülebilir yenilenebilir tarım için sistem üretenler başarılı olabilecek en büyük risk iklim değişikliğidir."

Sürdürülebilirliğin önemine vurgu yapan Prof. Alkin, şirketlerin dünyada gözükebilmek için sürdürülebilir kalkınmaya odaklanmak istediklerini az enerji ve ham madde kullanarak daha çok ürün üretilmek istenmesinin temel sebeplerinden birinin insanların sonsuz ihtiyaçlarına kısıtlı kaynakların yeterli kalmayacağını ve dengelemek için yapılması gerekenin sürdürülebilir kalkınmaya geçmek olduğunu ifade etti.

"Uzay Savaşları Kapıda - Dünya kaynakları bitti artık uzaydaki kaynaklar için savaşılacak"


Belirsizlik çağında iktisatın büyük sınavlarının bir diğer konusu olan uzay savaşları hakkında Prof. Alkin, uzay savaşlarının sandığımızdan daha yakın bir gelecekte olacağını haberini vererek dünyadaki kıt kaynakların yetersizliği ve beraberinde artan nüfus ile uzay madenciliğine geçişin 20 sene içerisinde özel sektör tarafından kurulması beklenen madenlerin önceliği ay daha sonrasında mars ile güneş sisteminin dört bir yanına taşınacağını ileri sürdü.

"Küresel kripto paralar ciddiye alınmadı geç kalındı"​

Küresel kripto paralar küçümsendi diyerek konuşmasına başlayan Prof. Alkin, dijital para meselesi kesinlikle geçici bir heves değil ciddi bir meseledir bütün ülkeler şuan büyük bir mücadeleyle dijital paraya geçişi gerçekleştirme içindedir çeşitli nedenlerle parasal büyüklükler üzerindeki hakimiyet kaybedilirse dijitalleşen dünyada etkinliklerinin sıfırlanacağını dile getirdi.

"​Petrol ve doğalgaz 2050'ye kadar bitecek"

​"Belirsizlik Çağında İktisadın Büyük Sınavı" başlığı ile yaptığı açıklamalarında petrol ve kömür gibi yakıtların zararlarını belirten Prof. Alkin, iklim değişikliği kriziyle karşı karşıyayız diyerek sera gazı ve karbon emisyonunun kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizdi. 2040 yılından itibaren kömürle vedalaşmanın hız kazanacağına 2050 yılında ise petrol kullanımının büyük ölçüde son bulacağına dikkat çekti.

"Nobel ekonomi ödülü neden bu üniversiteden çıkmasın ?"


İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinden Nobel Ekonomi Ödülü bekleyen Prof. Alkin, sözlerine iklim krizine bağlı olarak yönetilmesi gereken arz güvenliği krizi var. Arz güvenliği krizinin olduğu yerde küresel enflasyon vardır. İktisatın en fazla zihin yorması gereken konu küresel gıda arz güvenliğinin sağlanmasıdır. Bu probleme çözüm bulacak olan Nobel Ekonomi Ödülü alır bunu neden aramızdan biri almasın diyerek sözlerini sonlandırdı.

Prof. Dr. Kerem ALKİN

Prof. Dr. Kerem Alkin İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde tamamladığı lisans eğitiminin ardından, lisansüstü eğitimini İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Ana Bilim Dalı'nda yüksek lisans programı ile sürdürmüştür. Doktorasını 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Ana Bilim Dalı'nda tamamlayan Alkin, akademik kariyerine 1987 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi araştırma görevlisi olarak başlamıştır.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке