Hvad gør man ved forstoppelse hos børn? | SundhedsTV

Описание к видео Hvad gør man ved forstoppelse hos børn? | SundhedsTV

I videoen forklarer læge Ida Donkin, hvad man kan gøre, hvis ens barn har forstoppelse. Hvis du vil se flere film om børne- og hverdagssygdomme, kan du abonnere på SundhedsTV’s youtube-kanal lige her:    / @sundhedstv8529  

Forstoppelse er en meget hyppig tilstand blandt børn. Ca. 3% af børn i alderen 0-2 år får forstoppelse, mens det gælder for 20% af børn i alderen 4-18 år. Der er forskel på forstoppelse hos spædbørn og større børn, og de er derfor kategoriseret her.

Forstoppelse hos spædbørn
Forstoppelse hos spædbørn sker typisk, når de overgår fra mælk til grød/fast føde, da tarmen skal vænne sig til en ny sammensætning og konsistens. Desuden oplever børn, der får flaskeernæring frem for brysternæring, hyppigere forstoppelse, da mælkeerstatning kan være sværere for barnet at fordøje.

Forstoppelse hos større børn
Større børn kan have en tendens til at glemme at gå på toilettet, hvis de fx er optaget af en sjov leg. Beskidte toiletter i skole eller børnehave kan også være skyld i, at barnet ikke vil gå på toilettet. Men der kan også være andre årsager som fx fiberfattig kost og for lidt bevægelse. Akut forstoppelse kan opstå under sygdom, og en rift i endetarmsåbningen kan også være en årsag til forstoppelse.

Hvordan opdager man forstoppelse hos børn?
Hos spædbørn er symptomerne sjældne, hårde og knoldede afføringer, der kan være meget smertefulde at komme af med. Der kan være små sprækker ved endetarmsåbningen, og barnet kan være meget urolig og plaget af koliksmerter i løbet af dagen og natten.

Hos større børn gælder ligeledes sjældne og hårde afføringer samt klager over smerter ved afføring, mavesmerter og appetitløshed. Ofte ses uheld med afføringen, dvs. at det siver med tynd afføring. Det kan dog også være, at der kommer sjældne, store portioner afføring ad gangen.

Hvordan forebygges og behandles det?
Generelt set hjælper masser af væske, fiberrig kost og motion. Hos spædbørn kan du derudover:

Massere maven
Cykle med benene
Give et varmt bad
Smøre endetarmsåbningen med fedtholdige cremer

Når barnet får flaske, er det vigtigt, at modermælkserstatningen tilberedes korrekt, så mælken ikke bliver for tyk. Ved overgangen til fast føde kan der gives frugtmos, eksempelvis sveskemos, der har ekstra meget fiber. Ved svær forstoppelse skal du tale med lægen.

Hos de større børn skal du hjælpe dem med at ændre toilet-, motions- og kostvaner:

Lad barnet gå på toilettet 2-3 gange dagligt og tag jer god tid
Indfør mere bevægelse i barnets hverdag
Giv grovere kost med masser af frugt og grøntsager
Lad barnet drikke rigeligt med væske i løbet af dagen

Комментарии

Информация по комментариям в разработке