Floare Mateoni ❤ Dodă, dodă (Bună dimineața, nană) ☆ Fonoteca 1968

Описание к видео Floare Mateoni ❤ Dodă, dodă (Bună dimineața, nană) ☆ Fonoteca 1968

Floare Mateoni Opruţ s-a născut în data de 6 iunie 1918, în satul Var din Caraş-Severin, judeţ cu mare tradiţie în valorificarea şi păstrarea tezaurului folcloric bănăţean; doda Floare descinde din acea familie de cântăreţi populari dăruiţi de natură cu har divin. Mama sa a fost cântăreaţă în corul bisericii satului Var, iar tatăl a fost cantor. Ambii părinţi, ajutaţi de învăţătorul Sârbu, i-au insuflat micuţei Floare pornirea spre credinţă şi dragostea pentru obiceiurile şi tradiţiile autentice ale satului românesc.
Floare Mateoni a urmat în satul Var cele şapte clase primare, dovedind înclinaţii deosebite pentru lucrul de mână, cu care îşi înfrumuseţa odăile casei părinteşti. Urmând chemarea părinţilor, a început să cânte în biserică, apostolul impresionându-şi încă de pe atunci consătenii cu glasul său vibrant, de o sensibilitate deosebită. Sunt cunoscute în lumea satului participările rapsodului Floare Mateoni la nunţi, la înmormântări (ca bocitoare), la celelalte serbări săteşti. Stă ca argument pentru cele afirmate mai sus citatul dintr-o scrisoare primită pe adresa Studioului Radio Timişoara, trimisă de o ascultătoare fidelă din Caransebeş – Persida Gabriel –, consăteana dodei Floare: ,,Tatăl şi fratele Floarei Mateoni au fost primii cantori la biserica din sat; ei nu au lipsit nicio zi de sărbătoare de la slujbă. Cântau foarte frumos. Nici ea nu a lipsit de la biserică. Cânta în cor. Floare a cântat de mică, până s-a ridicat fată mare. Înainte vreme, fiecare casă avea oi, şi copiii, fetele mergeau să le păzească la păşune şi-apoi cât era ziua de mare nu aveau ce face – cântau”.
Floare Mateoni a fost şi o mare iubitoare de carte. De-a lungul vieţii a fost o excelentă culegătoare de folclor, la baza cântecelor sale stând versurile pe care le-a auzit de la bătrânii din sat şi de la părinţii ei. Ea le dădea glas, aşa cum o îndemna sufletul. O adevărată interpretă populară, care şi crea când cânta. Doinele sale sunt pline de alean, însăilând în cuvinte frânturi ale unor puternice trăiri interioare.
A imprimat la Studioul Radio Timişoara primele ei piese, ca solistă a ,,Doinei Banatului” din Caransebeş (1968). Aceste piese (doine) impresionează şi astăzi prin fiorul artistic pe care-l transmit: Fată mare din Banat, Ia ieşi, mândruţo, pân’ la poartă, Vai, vai, frumoasă-i lumea, Păruţ cu apă rece. În 1971 a urmat o altă serie de înregistrări, de data aceasta fiind acompaniată de Orchestra populară a Casei de Cultură din Caransebeş, condusă de Nicolae Purdele: Auzit-am, bade, eu, Cântă cucu prin tufiş, Vine vara, trece iute. Aceste piese sunt, de fapt, unicele ei înregistrări, existente doar în Fonoteca de aur a Studioului Radio Timişoara.
Marea doinitoare Floare Mateoni a trecut la cele veşnice în data de 16 octombrie 1995, dar amintirea sa se cuvine să fie păstrată.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке