Orice copil care acuză o durere în gât trebuie să se prezinte la medic. Deși aparent poate fi un banal simptom, durerea poate să devină o situație de urgență. Medicul pediatru va stabili cauza durerii pe baza unui consult de specialitate, în urma unei anamneze amănunțite și o examinare a copilului, la care se adaugă analize de sânge, teste rapide de streptococ beta-hemolitic, culturi faringiene și alte teste virale specifice.
Dr. Miruna Georgescu, medic pediatru în cadrul Clinicii de Pediatrie și Spitalului de Pediatrie MedLife București, spune că pot fi două cauzele posibile ale durerii în gât la copii: infecția virală sau bacteriană. Dacă avem de-a face cu o infecție bacteriană și cunoaștem germenele incriminat, precum streptococ beta-hemolitic, în această situație se recomandă un tratament antibiotic țintit. În general se prescrie un antibiotic cu spectrul larg, iar părinții trebuie să știe că perioada de administrare a antibioticului trebuie respectată așa cum a fost indicată de către medic.
Într-o infecție bacteriană, în mod normal după 2-3 zile de la administrarea antibioticului starea copilului se ameliorează. Febra cedează, aspectul faringelui se normalizează, motive pentru care părintele oprește administrarea antibioticului, considerând că problema s-a rezolvat. Acest lucru nu este corect pentru că nerespectarea ciclului întreg de tratament poate să ducă la recăderea infecției bacteriene.
În cazul durerii în gât provocate de o infecție virală, tratamentul este simptomatic. Simptomatologia poate să fie respiratorie și poate să fie însoțită de rinoree, obstrucție nazală, tuse sau durere care iradiază la nivelul urechilor. Durerea în gât de cauză virală se autolimitează în 7-10 zile și tratamentul ajută micuțul pacient să treacă peste durere și inflamație. În cazul infecțiilor virale sunt acceptate și remediile naturale. Se găsesc în acest moment pe piață preparate sub formă de acadele, spary-uri, bomboane gumate, produse pe bază de propolis, de salvie, de alcool metilen ce pot fi utilizate la copii. Este indicat să îi dăm copilului și lichide călduțe, de exemplu ceai îndulcit cu miere și lămâie sau limonade, toate acestea ajutând la înmuierea mucoasei și scăderea inflamației, mai ales dacă copilul refuză să mănânce.
Pe toată durata tratamentului este bine ca părintele să evite produsele carbogazoase și se indică o alimentație ușoară, predominant lichidiană, cum ar fi supe și compoturi, care pot fi administrate inclusiv cu paiul.
Durerea în gât variază 2-3 zile în cazul infecției bacteriene, bineînțeles tratată corect cu antibiotic, și 7-10 zile în cazul unei afecțiuni virale.
În cazul unei infecții bacteriene netratate la timp și corect cu antibiotic pot apărea complicații. Cele mai frecvente sunt cele ale streptococului beta-hemolitic, care se pot manifesta sub formă de complicații locale. Ganglionii se pot inflama, se pot suprainfecta, iar copilul trebuie să meargă de urgență la medic. De asemenea, pot să apară complicații precum sinuzita, meningită sau pneumonie. Nu în ultimul rând, sunt de amintit reacțiile tardive, destul de rar întâlnite în vremurile noastre, precum reumatism articular acut, glomerulonefrita acută poststreptococică și artrită reactivă. Sunt complicații rare dar nu trebuie neglijate.
Odată ce tratamentul cu antibiotic s-a încheiat și durerea în gât este vindecată, copilul se poate întoarce la școală sau la grădiniță.
Dr. Miruna Georgescu, medic pediatru - https://www.medlife.ro/medic-georgesc...
Specialitate - https://www.medlife.ro/pediatrie
Информация по комментариям в разработке