Construcció de la Mulassa del Carnaval de Valls (Carnaval 2019)

Описание к видео Construcció de la Mulassa del Carnaval de Valls (Carnaval 2019)

L'any 2016, la Unió Anelles de la Flama va iniciar un nou projecte: potenciar el Carnaval vallenc, ja que per falta de suport municipal s'havia anat empobrint molt i va creure necessari impulsar-lo de nou. Per això va creure oportú recuperar la figura del Moixó Foguer que feia més de 80 anys que no apareixia pels carrers de la ciutat. Però també es va pensar que la millor aportació que podia fer l'entitat era fer una paròdia dels elements del Seguici Cerimonial de la Ciutat, partint de la base que a principis del segle XX el Centre de Lectura ja va fer unes figures satíriques dels gegants. Tot i això, la primera figura parodiada va ser l'Àliga de la Ciutat de Valls.

Després d’incorporar les paròdies de les figures més solemnes del Seguici Cerimonial de Valls, l’Àliga i els Gegants, a la comparsa de Carnaval de la Unió Anelles de la Flama va arribar el torn d’un dels elements més divertits i esbojarrats de la imatgeria festiva local: la Mulassa.

La participació d’una mulassa a les festes del Carnaval de Valls no és nova, ja que ja trobem documentada la seva presència molts anys enrere. En aquest cas, es tracta d’un element de nova creació que pretén caricaturitzar els trets físics i de personalitat que se li han atorgat a la Mulassa de Valls. A l’hora de decidir per on es volia tirar per satiritzar una figura que, per si sola, ja és animada i caricaturesca, es va decidir recuperar l’esperit i el caràcter singular de què gaudeix la bèstia que mostrava a les tires còmiques i cartes satíriques que es publicaven sobre la Mulassa a la revista Sempre.


Així doncs, la Mulassa del Carnaval va de gala, com la gran senyora que és. Duu els ulls i els llavis pintats, llueix una llarga cabellera rossa, vesteix un delicat vestit rosa amb treballs de passamaneria i puntes, un domàs lila amb un brodat de l’escut de Valls i al cap una pinta amb el relleu dels campanar del Convent del Carme i de l’església arxiprestal de Sant Joan, que sosté una mantellina molt fina. També va enjoiada de dalt a baix: duu unes sofisticades arracades de diamants, el coll cobert amb una pell i una agulla amb un diamant ben gros, dos collarets de perles amb els noms dels parçoners escrits i la cua tota engalanada. També cal destacar que els seus balladors també van vestits elegantment per anar en sintonia amb la bèstia.

La melodia del seu ball és la mateixa que la de la seva homònima protocol·lària, però la seva coreografia canvia per introduïr passos característics que la Mulassa fa mentre balla per les cercaviles on participa.

Ha estat construïda per Lluís Musté utilitzant la tècnica del cartró pedra i amb el suport de la fibra de vidre i el seu vestit ha estat confeccionat per la modista Isabel Jiménez, juntament amb el grup de modistes de la UAF. En aquest procés també hi han participat diversos membres de l'entitat.

La Mulassa del Carnaval es va estrenar el Dijous Gras del 2019 i surt, juntament amb la resta d'imatgeria del Carnaval de Valls, el vespre del Dijous Gras a l'Arribo de Sa Majestat el Rei Carnestoltes i a la presentació del nou element carnavalesc; i té la participació més destacada a la Rua del dissabte de Carnaval, quan desfila tota la comparsa de l'entitat: el Moixó Foguer, els membres de l'entitat amb el típic dominó i les figures del seguici carnavalesc acompanyats d'una formació musical molt peculiar i festiva.

Aquest vídeo pretén mostrar quin és el procés que se segueix per crear una figura, des que neix en una pila de fang fins que balla pels carrers.

Visca el Carnaval !!!

Комментарии

Информация по комментариям в разработке