BALIKESİR, Kasım 2022, 1920x1080px, FHD

Описание к видео BALIKESİR, Kasım 2022, 1920x1080px, FHD

Balıkesir'e yapılan dokunuşlar tarihi alanları ön plana çıkarmış. Balıkesir sokaklarını birlikte yürüyelim istedim.

Şeyh Lütfullah Camisi - Balıkesir

Lütfullah Mahallesi’nde yer almakta. Cami 1429’da yapılmış. XVI. yüzyılda Hacı Bayram-ı Veli’nin arkadaşlarından Şeyh Lütfullah tarafından yaptırıldığı sanılmakta. Orijinal konumu ile günümüze gelemeyen cami, 1907’de yenilenmiş. Dikdörtgen plânlı kesme taş bir yapı. Son cemaat yerine üç basamaklı bir merdivenle çıkılıyor. Cephesi son cemaat yerinin üstüne rastlayan kadınlar mahfilinden ötürü iki katlı bir görünümde. İbadet yeri, düz ahşap bir çatı ile örtülü olup, mihrap duvarına dört, duvarlara da üçer pencere açılmış. Mihrap taştan, minberi ise ahşaptan. Tek şerefeli kesme taş minaresi kare bir kaide üzerine silindirik biçimde oturtulmuş. Caminin avlusunda sekiz köşeli, üzeri saçaklı bir kubbe ile örtülü şadırvanı bulunmakta.2022 yılında Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan düzenleme ile göz önüne çıktı. Önünden geçen yolun trafiğe kapatılması bence güzel oldu.

Zağnos Paşa Camisi (Paşa Camisi) Ve Külliyesi - Balıkesir

Kentin merkezinde, Mustafa Fakıh Mahallesi’nde, çarşı içerisinde yer alıyor. Cami, türbe ve hamamdan oluşan bir külliye durumunda. Fatih Sultan Mehmet’in vezirlerinden Zağnos Mehmed Paşa tarafından 1461’de yaptırılmış. Külliyeden sadece hamam orijinal durumunda günümüze gelebilmiş. 1897 yılında yıkılan cami ve türbe 1908’de Balıkesir Mutasarrıfı Ömer Ali Bey tarafından yeniden yaptırılmış. Balıkesir’in en büyük camisi olup, kare plânlı. Düzgün yontma taş ve kesme taştan yapılmış. Ortada dört ayak üzerine oturtulmuş merkezi bir kubbe etrafında dört adet köşe kubbesi ve aralarında yarım daire tonozlar yerleştirilerek yapılmış. Caminin son cemaat yeri yok. İç bölüme kuzey, doğu ve batıdaki çift kanatlı ahşap kapılarla giriliyor. Üç yanda da kapıların önünde dört köşeli mermer sütunların taşıdığı, ahşap tavanlı, kurşun kaplı, eğimli bir çatı ile örtülü sundurmalar yer almakta. Caminin ahşap kadınlar mahfili, kuzey koridoru boyunca uzanıyor. Ahşap yivli altı sütuna oturan mahfil, kafesli. Giriş kapısı dışarıda. Mihrap, son dönem Türk sanatı özelliklerini taşıyan en güzel örneklerden. Minare caminin kuzeybatı köşesinde. Balıkesir eşrafından Arabacıoğulları’ndan Hacı Hafız Efendi yaptırmış. Barok üslupta ve kesme taştan. Merkezi kubbe 1897 depreminde yıkılmış,1902 tarihinde yeniden yapılmış. Kapı üzerinde Kelime-i Tevhid Ebced hesabı ile ilk inşaat tarihi olan h. 865 (1464) tarihi okunmakta.
Cami avlusunda türbe, hazire ve şadırvan bulunmakta. 07.02.1923 tarihinde Atatürk bu camide ünlü hutbesini okutmuş. Batıda, minare kaidesinin hemen yanında muvakkithane yer almakta. Kesme taştan yapılmış. Caminin avlusunda, biri kuzeyde, diğeri batıda olmak üzere iki şadırvan bulunmakta. Kuzeydeki şadırvan on iki köşeli. Mermer şadırvanın içi Paşa Hamamı'ndan gelen su ile dolu. Ortasında mermerden, dilimli fıskiyesi var. Son yıllarda şadırvanın üstü beş sade sütuna oturan bir kubbe ile örtülmüş. Diğer şadırvan ise, caminin ikinci kez yapımında yapılmış. Biçimi ve örtüsü açısından kuzeydekinin aynı. Yalnız musluklu panolarda kabartma süsler var ve fıskiyesi farklı. Ayrıca caminin dışında, kuzeydoğu köşesinde, mermerden beş yüzlü bir şadırvan daha var. Her yüzünde, kemerler ile bağlanmış çift gömme sütunlar bulunmakta. Caminin avlusunun güneyinde, güneş saati var. Kısa ve kalın bir sütunun üzerine oturtulmuş bir tablada saat dilimleri işaretlenmiş. Ortasında demir bir çubuk var. Saat demir çerçeveli olup dilimler silinmiş.
2021 ve 2022 yıllarında Büyükşehir Belediyesi tarafından iki aşamalı olarak yapılan çevre düzenlemesi ile çok güzel bir meydana kavuştu.

Bin 600 metrekarelik mevcut cami avlusunun kapasitesi 3 bin metrekareye çıkarılmış. 1636 metrekaresi yeşil alan olmak üzere 6 bin 274 metrekare alanı kapsayan proje kapsamında, 12 binanın kamulaştırılması yapılarak, yıkılmış, bir binanın da iki katı tıraşlanmış. Bu sayede Zağnos Paşa Camisi, Karesi Türbesi, Paşa Hamamı ve alanda bulunan tescilli yapı başta olmak üzere; tarihi yapıları bütünleştirecek proje tamamlanmış.

Karesi Türbesi, Selçuklu Devleti`nin ünlü kumandanlarından biri ve Karesi Beyliği`nin kurucusu olan Karesi Bey için inşa edilen yapının ilk yapım tarihi bilinmeyip; türbe, bu günkü çeyrek daire planlı, sivri kemerli ve silmeli haliyle 1922 yılında Belediye Reisi Hayrettin Bey tarafından yaptırılmış. İç mekanda Karesi Bey`in kabrinin yanında beş sanduka daha yer alıp, bunların Karesi Bey`in çocukları ya da aile efradına ait olması kuvvetle muhtemel. Mustafa Fakih Mahallesi (Karesi Mahallesi)’nde. Karesioğullarından Karasi Bey ile beş oğlunun mezarı bulunan türbe, Osmanlı döneminde yapılmış. Kitabesinde “Kara İsa Bey Türbe-i Şerifesi Tecdiden inşaası 1338” yazılı.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке