ISBN 978-605-88104-0-2
Ağlasun Şehir İçinde Araç Safari Geçişi Burdur 4K UHD
Vadiye kurulu Ağlasun, bol suyu, çeşit çeşit meyvesi ve güzel insanlarıyla keşfedilmeyi bekler. Serin yayla havası sizleri Akdeniz’in yaz sıcakları ve neminden kaçmaya davet eder. Dağ yamaçlarından çıkan çok sayıdaki su kaynağı Ağlasun’un en büyük zenginliklerindendir.
İlçe merkezini 1706’da ziyaret eden ve Sagalassos’u keşfeden Fransız gezgin Paul Lucas da Ağlasun’un güzelliği ve suyunun bolluğundan seyahatnamesinde bahseder: “Hayatımda burası kadar çok pınarı olan bir yer daha görmedim. Pınardan çıkan sular hemen dereler oluşturuyor ve her yere bereket getiriyor”.
Bugün 4.118 nüfuslu Ağlasun, 300 yıl önce Lucas’nın bahsettiği o güzelliklerinden pek bir şey kaybetmemiş; hala çok pınarlı ve bereketli bir tarım ilçesidir. Buğdaydan ve gülden başka, kiraz, şeftali, incir, üzüm, ceviz ve fındık gibi çok çeşitli meyveler yetişir. Doğrudan ihraç edilen kaliteli kirazı ile ünlenmiştir.
Ağlasun, Akdeniz’in kalabalığından uzak olmak isteyenlere uygun bir alternatif tatil imkânı sunar. İlçenin güzel sokaklarını, asma sarılı geleneksel evlerini keşfedip, doğasının ve yerel damak tatlarının keyfini çıkarabilir, esprili ve candan insanlarını tanırsınız.
Ağlasun’da yapacak pek çok şey bulabilirsiniz: Hemen kuzeyinde, yamaçlara kurulu Sagalassos’un muhteşem harabelerini mutlaka gezmelisiniz. Ayrıca, dağ sırtlarında, gölet çevresinde ve mahalleler arasında işaretlenmiş rotalarda yürüyüş yapar, bisiklete biner, mevsimin en taze ürünlerini ve geleneksel mutfağı tadar, Ağlasunluların yaşamına dilediğiniz ölçüde konuk olursunuz.
İster asırlık meşhur çınar ağacının gölgesinde dinlenir, isterseniz de bahçelerde çalışıp, süt sağmaya eşlik edersiniz! Ağlasun’a gelmek zor değildir. Antalya, Burdur, Isparta ve Eğirdir’den günübirlik gezilere uygun mesafededir. Konaklama olanakları çeşitlidir. Merkezde yeni bir butik otel, bir kamp-karavan alanı olduğu gibi, Ağlasunlu ailelerle de konaklamak mümkündür.
Yüksekokul öğrencileri için yapılmış stüdyolar da yazın kiralanabilir. Ağlasun’un yüzlerce yıllık kültürünü, sessiz ve sakin ortamını, doğal yaşamını ve özgün tatlarını keşfetmekle kalmayın, onun bir parçası olun. Gelin gari… Bereketli Yaylaya Kaçın. Ağlasun yazın ideal bir yayladır. Her yaz yaylaya kaçan pek çok Antalyalıyı ağırlar.
Güneyin dayanılmaz derecede sıcak ve nemli olduğu mevsimde, Ağlasun’un havası nemsiz, gündüzleri güneşli ama hep esintili, geceleri ise serin olur. Yazın sıcaklık gündüz 30°C, akşamsa 20°C civarında seyreder. Ağlasun ve Sagalassos’u ziyaret için en uygun dönem Mart ile Kasım arasıdır.
Ağlasun’un Mimari Dokusu İlçe bahçeler ve derelerle bölünmüş altı mahalleden oluşur. Yörenin mimari geleneğinde kerpiç ve taştan yapılmış evler hala kullanılmaktadır. Geleneksel evlerin alt katları daha çok depo ve taşlıktır. Üst katta odalar ve “hayat” adı verilen geniş bir teras yer alır. Bazı Ağlasunlu aileler evlerini ziyaretçilerin konaklaması için açmaktadır.
Ağlasun’da ziyaretçilere temel kolaylıklar sağlanmıştır. Merkezdeki anıtsal çınar ağacı yakınında bir bilgi merkezi yer alır. Burada konaklama ve civarda belirlenmiş yürüyüş ve bisiklet rotaları hakkında bilgi verilir. Ayrıca yerel ürünler ve hediyelikler de satılır. Ana cadde üzerindeki eski hamam, bir kültür merkezi haline getirilmiştir. Ağlasun’un lokantaları, çeşitli kafe ve dükkânları vardır.
Postane, internet kafe ve bankamatik, GSM sağlayıcıları yer alır.
Yerel Ürünler Ağlasun’a gelmişken yerel ürünlerden yanınızda götürmek isteyeceksiniz. Zengin Cuma pazarından alışveriş yapabileceğiniz gibi, yöreye has adaçayı, kekik, vişne kurusu, cifte kurutulmuş yeşil fasulye, ceviz ve gül suyu gibi ürünlerden de edinmelisiniz.
Ayrıca yüzlerce yıllık geçmişi olan yerel üretim çömlekler ve Ağlasunlu hanımların el işlerini de atlamamalısınız. ilçede günlük yaşamdan kesitler izleyebileceğiniz gibi, eski evlerinin duvarlarında ve avlularında sıklıkla antik taşların kullanılmış olduğunu göreceksiniz. İlçenin zengin coğrafyası çeşitli doğa yürüyüşleri için ideal rotalar sunar.
Kaynak
Dr. Daniel Shoup, Dr. Ebru Torun ve Prof. Dr. Salih Ceylan
---------------------------------------------
Kamera/Metin Yazım : Mehmet SÖKMEN
Seslendirme : Rüksan Atak SÖKMEN
Çekim Tarihi : 05.03.2017
Prodüksiyon Yapım Tarihi: 01.04.2017
Video Prodüksiyon Yapım, Yayın Ve Yönetmeni: Mehmet SÖKMEN - 0532 525 84 93
web: www.mehmetsokmen.tv
/ mehmetsokmen1
Информация по комментариям в разработке