İNÖNÜ MAĞARALARINA GİRDİM - RUMLARIN KALE OLARAK KULLANDIKLARI YER

Описание к видео İNÖNÜ MAĞARALARINA GİRDİM - RUMLARIN KALE OLARAK KULLANDIKLARI YER

Kanalımın gelişebilmesi ve büyüyebilmesi için bu kanala katılın:
   / @hasanada  

iletişim: [email protected]
İnstagram: hasannnada

İNÖNÜ MAĞARALARI

Yeri: Eskişehir'in güneybatısında bulunan İnönü İlçesi'nin yaslandığı büyük dikliğin orta bölümünde gelişmiştir. Eskişehir-İnönü-Kütahya karayolu veya Ankara-Eskişehir-İstanbul demiryoluyla gitmek mümkündür. Giriş ağzı büyük olan mağara; çok uzaktan görülmektedir.

Yapısal Özellikleri ve Oluşumu: İnönü (Sarısu) Ovası'nın güney kenarında yer alan mağaranın yakın çevresi; Alt-Orta-Üst Trias yaşlı metamorfitler ile bunların üzerine örtü şeklinde gelen Neojen çökelleri ile bazaltlardan oluşmuştur. Giriş ağzı fayın aynasında açılan mağara; mermerlerin doğrultu ve çatlak sistemine bağlı olarak şekillenmiştir. Damlataş oluşumuları yoktur; ama hızlı su akışını karekterize eden yerlikaya sütunları gelişmiştir. Vadoz zonda gelişmiş; fosil bir mağaradır.

Eskişehir’in İnönü ilçesinin güneyini boydan boya kaplayan volkanik kökenli dağların kuzeye bakan tarafında büyüklü küçüklü birçok mağara yer alıyor. Prehistorik çağlarda konut olarak kullanılan mağaraların tabanlarında Bakır Çağına ait çanak çömlek gibi bulgulara da rastlanıyor. Frigya, Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı Devleti’nin izlerini taşıyan mağaralar, kimi zaman sığınak kimi zaman da kale olarak kullanıldı. Yerden yaklaşık 25 metre yükseklikte bulunan mağaralara 105 basamaklı merdiven yoluyla ulaşılıyor. Genişliği 27 metre, arkaya uzunluğu da 20 metre olan ilçeyle bütünleşen tarihi mağaralar görünümü ile görenleri hayran bırakıyor.

SULTAN ALADDİN CAMİİ
Yapının Yeri ve Konumu:
Alaaddin camii, İnönü ilçesinde Mustafa Çamaz caddesi ile kale sokağın kesiştiği köşede yer almaktadır.
Yapım Tarihi:
Yapıda giriş kapısının üzerinde yapının hangi tarihte ve kim tarafından yapıldığı ile ilgili şu şekilde Kitabe Yazmaktadır. “Sahibül Hayrat vel hasenat Hoca Yadigar Bin Sultan Ali- 798” (M:1396)
Mimari tanım:
Tek üniteli (tek kubbeli) bir cami olarak değerlendirilebilecek yapıda, Camii kare planlı olup, kuzeybatı köşesinde yer alan minare ile kuzeyine sonradan eklenmiş muhdes son cemaat yerinde oluşmaktadır.

İNÖNÜ KARARGÂH MÜZESİ
Kurtuluş Savaşımızın dönüm noktalarından İnönü Savaşlarının sevk ve kumanda edildiği askeri karargâhtır. I. Dünya Savaşının sonunda yaşanan Anadolu'nun işgali sırasında, bir an için Batı Anadolu ve Trakya'yı elde etme hayaline kapılan Yunanlıların durdurulduğu ve üst üste iki yenilgi ile topraklarımızdan atıldıkları çetin savaşlar, Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü tarafından buradan yönetilmiştir.
İsmet İnönü'nün karargâh olarak burayı seçmesinin sebebi, hem iki koldan taarruza geçen Yunan kuvvetlerine (ve yine bir başka koldan Türk askerine kurşun sıkan Çerkez Ethem'in eşkıyalarına) karşı elverişli bir mukavemet noktası oluşturmak, hem de bu esnada Eskişehir'e kadar ilerlemiş olan düşmanın Ankara hedefini bozmaktı.
Bina, büyük komutan İsmet İnönü'nün ve İnönü Zaferlerinin 80. yıldönümü hatırasına saygı ifadesi olarak, T.C. Kültür Bakanlığınca 2000-2001 yıllarında yürütülen restorasyonla "İNÖNÜ SAVAŞ MÜZESİ" olarak gelecek kuşaklarımıza kazandırılmıştır. 1 Nisan 2001'de ziyarete açılmıştır. Müzede İnönü Savaşları’nı içeren fotoğraflar, İnönü’nün ve diğer kumandanların vermiş oldukları cephe emirleri, Akşehir ll85 Sefer Malzeme Ana Depo Komutanlığı’nca verilen silahlar, İnönü Kaymakamlığı’nın savaş alanından topladığı silahlar ve askeri malzemeler sergilenmektedir. Ayrıca İsmet İnönü’nün resmi üniformalarının kopyaları, Eskişehir Arkeoloji Müzesi etnografya bölümünden getirilen yöresel etnoğrafik eserler görülebilir.
Ev, 1987 yılında Kültür Bakanlığı’na devredilmiş ve İnönü Savaşları Karargâh Müzesi olarak açılmıştır.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке