KIKIRDAK SORUNLARI NELERDİR? KIKIRDAK TEDAVİLERİ NASIL YAPILIR?

Описание к видео KIKIRDAK SORUNLARI NELERDİR? KIKIRDAK TEDAVİLERİ NASIL YAPILIR?

KIKIRDAK SORUNLARI NELERDİR? KIKIRDAK TEDAVİLERİ NASIL YAPILIR?
Eklem Kıkırdağı Nedir?
Kıkırdağın Görevi Nedir?
Kıkırdak Hasarları Nelerdir?
Kıkırdak Hasarlarının Tedavileri Nasıl Yapılır?
Çatı Ağ (Scafold) Nedir?
Prof. Dr. Alper Gökçe Kıkırdak Tedavilerini Anlatıyor.

➤Tel : +90 212 294 64 10
➤Mobil & Whatsapp : +90 535 574 51 55
➤Arapça/Arabic :+90 530 661 51 55
➤Mail: [email protected]
➤Web: http://ortobiyoloji.com/
➤YouTube:    / @ortobiyoloji  
➤Facebook :   / ortobiyoloji  
➤İnstagram :   / ortobiyoloji  

Artroskopik Diz Kıkırdak Tedavisi
Tüm eklemlerde kıkırdak dokusu bulunur ve eklem kemiklerinin birbirine bakan kısımlarını kaplayan sert ve koruyucu bir dokudur. Kıkırdakların yapısında kanlanma ve sinir ucu bulunmaz bu nedenle kıkırdağı eklem sıvısı besler. Yapısı gereği yenilenmesi zor bir dokudur. Kıkırdak dokusu hasarlandığında belirtiler genelde ağrı, takılma, diz hareketlerinde kısıtlanma, dizde kilitlenme, diz eklem boşluğunda artış, diz eklemine güvensizlik gibi belirtiler gösterir. Belirgin kıkırdak hasarı nedenleri yaşlanma, eklemin aşırı kullanımı (müsabaka sporları yapanlar, maraton koşucuları vs ) düşme, çarpma, burkma ve travma gibi nedenlerle oluşan kıkırdak hasarlarına artroskopi yöntemiyle müdahale edilir.
Diz eklem kemiklerini koruyan kıkırdak dokusunda meydana gelen hasarlar artroskopi yöntemiyle büyük oranda onarılabilir.
Genç hastalarda spor ve travma sonucu kıkırdak hasarı kısmi bir alanda oluşabilirken ileri yaştaki hastalarda genellikle kireçlenme (osteartrit) e bağlı eklemin tamamını ilgilendiren bir kıkırdak hasarı görürüz.
Hasarlı kıkırdak dokusunun temizlenmesi, çıkarılan kıkırdak dokusunun yerine suni kıkırdak naklinin yapılması artroskopi ile mümkündür.
Kıkırdak hasarları diz eklem sağlığı açısından çok önemlidir kıkırdak hasarları tedavi edilmediğinde kendiliğinden iyileşmesi mümkün değildir ve hastada erken yaşta kireçlenme (osteartrit) gelişir hasta kısmi ve ya total diz protezi adayı olabilir.
Kıkırdak hasarlarında hasarın seviyesine göre tedavisi değişkenlik gösterir.

Artroskopik Eklem Debridmanı: Artroskopi ile eklem içi görüntülenip hasarlı kıkırdak bölümünün traşlanmasıdır.
Mozaikplasti: Genç hastalarda özellikle travma sonucu eklemin yük taşıyan bölümlerinde oluşan kıkırdak hasarı ve kıkırdak kayıplarında hastanın kendi ekleminin yük taşımayan bölümlerinden 15 mm boy ve 6-8 mm çapında kemik ve kıkırdaktan oluşan silindir şeklindeki dokunun hasarlı kıkırdak bölgesine nakledilmesidir. Mozaikplasti kıkırdak hasarlarının 4 cm2 den küçük olduğu durumlarda artroskopik ve ya açık cerrahi olarak uygulanabilir.
Avantajı hastaya kendi dokusundan yan etki riski taşımadan şifa sunmasıdır. Dejavantajı ise sağlam eklem bölümünden bir miktar kıkırdağın daha fazla ihtiyaç duyulan bölüm için kullanılması ve kısmi bir boyutla sınırlı olmasıdır. Tedavinin uygulandığı bölgedeki iyileşme oranı %70 - %80 arasında memnuniyet sağlayabilecek boyuttadır.

Mikro Kırık Yöntemi: Bu yöntem mozaikplastiye benzerlik gösterir ama 3 cm2 den küçük kıkırdak hasarları için geçerli ve başarılı olabilir.
Mikro kırık tedavisi 3 cm2 den küçük kıkırdak hasarının olduğu bölgenin kıkırdak artıklarından temizlenip, açığa çıkarılan kemik dokusuna birkaç mm derinliğe kadar delikler açılarak, eklem kemiğinin içinde bulunan kemik iliği kök hücrelerinin hasarlı alana ulaşmasını sağlayarak kök hücreler ile kemik ve kıkırdak dokusunda hücresel onarım sürecini başlatıp hasarlı dokunun olduğu yerde kıkırdak dokusunun görevini yerine getirebilecek biyolojik doku üretimini sağlamak ve oluşan boşluğun tamamlanmasını hedefler.

Kıkırdak Nakli: Kıkırdak tedavilerindeki yeni yöntemlerden biri de kıkırdak naklidir. Tedavi yöntemi kıkırdak hasarı olan kişiden eklemin yük taşıman bölgesinden 2-3 mm lik örnek kıkırdak dokusu alınır, laboratuvar şartlarında kıkırdak hücresi çoğaltılır. Çoğaltma işlemi 2 – 3 hafta sürer ve elde edilen yeni kıkırdak dokusu hasarlı bölgeye nakledilir. Tedavinin avantajı biyolojik bir tedavi olması ve kıkırdak hasarı tedavisi için hasarlı dokunun boyut sınırının olmamasıdır. Tedavinin dejavantajı hastanın 2 kez cerrahi işlem yaptırmak zorunda kalması, ameliyathaneye girmesinin gerekmesi ve tedavinin maliyetinin yüksek olmasıdır.

Çatı Ağlar (Skafoldlar): Çatı ağlar insan vücuduyla uyumlu biyolojik maddelerden yapılır. Temel olarak bunlara biyo – bozunur tedavi ürünleri diyebiliriz. Biyo bozunur tedavi ürünlerinin kullanımı gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Çatı ağ implantlarından kıkırdak debridmanı ve mikro kırık gibi kıkırdak tedavi yöntemlerinden yeterince sonuç alınamadığında faydalanmak gerekir. Kıkırdak hasarının olduğu bölgeye çatı ağ implantı yapılarak vücudun kemik iliği kök hücreleri ile kıkırdak üretmesi sağlanır. Zamanla implant biyo bozunarak erir ve kıkırdak hasarı kök hücreler tarafından gerçekleştirilir.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке