New Church - Nieuwe kerk Delft By Drone

Описание к видео New Church - Nieuwe kerk Delft By Drone

De Nieuwe Kerk

De Nieuwe Kerk is gebouwd als katholieke kerk van 1381-1522. Vanaf 1572 is het een protestantse kerk. De toren is de op een na hoogste kerktoren van Nederland met een hoogte van 108,75 meter. Iedere zondag is er een kerkdienst en dan is de kerk gesloten voor toeristen.
Het is de beroemdste kerk van Nederland, omdat de dode leden van het Koninklijk Huis hier bijgezet zijn in de koninklijke grafkelders. In totaal liggen hier 46 stoffelijke overschotten van het Huis van Oranje. 
De eerste is van Willem van Oranje wiens praalgraf dertig jaar na zijn dood gebouwd is door Hendrick de Keyser, van 1614-1623.  De laatste drie bijzettingen waren die van Prins Claus in 2002 en Koningin Juliana en Prins Bernard in maart en december 2004. 
Van onze eerste koning, Willem I (niet te verwarren met prins Willem van Oranje, een paar eeuwen eerder), staat een standbeeld vlakbij het praalgraf waar de koning leunend ligt tegen de Nederlandse Leeuw, het symbool van moed en kracht. 
Op de ingang van de grafkelders ligt een grote steen waarop in het Latijn staat: Op de wederopstanding wacht Willem de Eerste, Vader des Vaderlands. 

In de kerk werden vroeger ‘de rijke stinkerds’ begraven. Deze resten zijn geruimd, maar veel oude grafplaten met namen zijn nog duidelijk zichtbaar. 
Ook ligt hier begraven de grondlegger van het internationale recht, Hugo de Groot, ter ere van wie een groot epitaaf met tekst is gemaakt aan de noordelijke muur. 
Hugo is geboren in 1583 naast de Nieuwe Kerk. Hij werd in 1619 gevangen gezet door Prins Maurits in Slot Loevestein van waaruit Hugo anderhalf jaar later in de boekenkist wist te ontsnappen. Het is interessant te zien dat de twee nu gebroederlijk vrijwel naast elkaar liggen in de Nieuwe Kerk. 

Het ruim drieduizend pijpen tellende instrument in de Nieuwe Kerk is één van de drie grote orgels van de hand van Jonathan Bätz. Deze bekende Utrechtse orgelbouwer bouwde het orgel tussen 1837 en 1839.
Het pijporgel wordt nog iedere zondag gebruikt voor begeleiding van de gemeentezang. 
Er zijn 17 prachtige glas-in-lood ramen in de kerk die alle een historisch verhaal vertellen, zoals de geboorte van Christus, de strijd van Willem van Oranje, het leven van Hugo de Groot, enz. . 
De toren, de kerk en de glas-in-lood ramen zijn zwaar beschadigd tijdens de stadsbrand van 1536, de Beeldenstorm van 1566, de Delftse Donderslag (kruithuisontploffing) van 1654, en de blikseminslag van 1872. 
Na 1872 bouwde Pierre Cuypers de grijze spits en kreeg de toren zijn huidige hoogte. 

In 2015 is de kerk voor het laatst gerestaureerd. Er zijn plannen om de koninklijke grafkelders uit te breiden, aangezien ze bijna vol zijn. 

Dick Stammes, stadsgids

Комментарии

Информация по комментариям в разработке