România – țară carpatică, dunăreană, pontică și central europeană

Описание к видео România – țară carpatică, dunăreană, pontică și central europeană

România – țară carpatică, dunăreană, pontică și central europeană

Munții Carpați se arcuiesc între Bazinul Vienei și Valea Timocului, pe o lungime de aproximativ 1 500 km. Prin altitudinile relativ reduse, prin numărul mare de depresiuni și văi care îi traversează și prin gradul mare de împădurire, Carpații au favorizat, încă din preistorie, o intensă locuire.
Pentru noi, Carpații au o importanță majoră: alături de Depresiunea Colinară a Transilvaniei, ei reprezintă nucleul de formare a poporului român.
Chiar dacă se extind pe teritoriul mai multor state (numite, astfel, țări carpatice), Munții Carpați au cea mai întinsă dezvoltare pe teritoriul României: mai mult de jumătate din întreaga lungime.

Teritoriul României este limitat în partea sudică și traversat de Dunăre, „regele fluviilor europene“, așa cum l-a numit Napoleon. Sectorul inferior al Dunării, inclusiv gurile sale de vărsare, formează granița țării noastre cu patru state vecine și colectează aproape toate cursurile de apă de pe teritoriul României. Rolul acestui fluviu, ca axă de comunicație europeană și de schimburi economice, a crescut foarte mult în secolul trecut, prin realizarea canalelor navigabile Rhin-Main-Dunăre (Germania) și Dunăre-Marea Neagră (România), care unesc porturile Rotterdam și Constanța.

Cu o deschidere la Marea Neagră de aproximativ 245 km lungime, România deține, pe o lățime de circa 12 mile marine (o milă marină = 1 852 m), platforma continentală, cu toate bogățiile acvatice și din scoarța terestră și totodată are acces spre întregul Ocean Planetar. Prin ieșirea la Marea Neagră și prin poziția la gurile Dunării, România este singura țară pontică ce facilitează accesul țărilor Europei Centrale către Marea Neagră și Orientul Mijlociu.

Material extras din manualul digital, Geografie. Clasa a VIII-a, editura Art Klett, clasat pe primul loc🎖 în urma procedurii de licitație🏆. Autori: Silviu Neguț, Carmen Camelia Rădulescu, Ionuţ Popa.

https://manualedigitaleart.ro/bibliot...

Комментарии

Информация по комментариям в разработке