De Rijdende Rechter - De grond in bruikleen (23-11-2003)

Описание к видео De Rijdende Rechter - De grond in bruikleen (23-11-2003)

De Rijdende Rechter, gepresenteerd door Mieke van der Weij, waarin rechter mr. Frank Visser uitspraak doet in een conflict. De zaak wordt ter plaatse beoordeeld, er volgt een hoorzitting en de zaak wordt later in de rechtszaal (de studio) gevonnist. De uitspraak is bindend en hoger beroep is niet mogelijk en alle partijen gaan vooraf akkoord. In deze aflevering: De grond in bruikleen.

1. Familie Raijmakers is sinds 1985 eigenaar van een woning met bijbehorende grond staande en gelegen te Deurne aan de XXXX. Daarachter is een stuk onbebouwde grond gelegen dat eigendom is van Wbv. Bergopwaarts. Dit stuk grond, verder te noemen “het stuk grond in kwestie” was reeds bij de rechtsvoorganger van Familie Raijmakers om niet in gebruik.

2. Medio jaren tachtig heeft Familie Raijmakers meermalen verzocht om “het stuk grond in kwestie” van Wbv. Bergopwaarts te kopen, hetgeen telkens door Wbv. Bergopwaarts is geweigerd met het oog op een mogelijke bestemmingswijziging in de toekomst.

3. In 1998 heeft Familie Raijmakers toch een klein stukje grond van (ongeveer) 8 m2 voor ƒ 1,-- van Wbv. Bergopwaarts mogen kopen, waarop zij vervolgens een garage heeft gebouwd. De toegangspoort tot die garage is aan de (vanaf de straatkant gezien) achterzijde van de garage aangebracht, waarbij de erfgrens (vrijwel) langs de garagedeur loopt. De daarin gestalde vouwwagen kan daarom alleen via “het stuk grond in kwestie” worden in- en uitgereden.

4. In de lente van 2002 heeft Wbv. Bergopwaarts opeens aangedrongen op het schriftelijk vastleggen van de bruikleen van “het stuk grond in kwestie”. Daarbij is van de kant van Wbv. Bergopwaarts aangegeven dat zij vooralsnog geen plannen had met die grond.

5. In april 2002 is tussen partijen afgesproken dat een op “het stuk grond in kwestie” opgerichte oude loods, waarin asbest was verwerkt, door Familie Raijmakers zou worden gesloopt.

6. Vervolgens heeft Familie Raijmakers op 2 mei 2002 de haar door Wbv. Bergopwaarts toezonden “akkoordverklaring” ondertekend. Daarin is vastgelegd dat partijen akkoord gaan met het gebruik door Familie Raijmakers van “het stuk grond in kwestie” om niet, met een wederzijdse opzegtermijn van drie maanden.

7. Op 17 september 2002 heeft Wbv. Bergopwaarts de aan “het stuk grond in kwestie” grenzende, woning aan het St. Jozefplein 15 voor verhuur aangeboden aan de familie Aarts. Het betrof hier een woning, deel uitmakend van een herstructureringsproject. De familie Aarts heeft deze woning geaccepteerd. De exacte maten van de achtertuin van die huurwoning waren toen nog niet bekend.

8. In september/oktober heeft Familie Raijmakers, overeenkomstig de hiervoor onder 5. bedoelde afspraak, de loods op “het stuk grond in kwestie” gesloopt. Het daarbij vrijgekomen asbest is door Wbv. Bergopwaarts afgevoerd.

9. Wbv. Bergopwaarts nam in oktober 2002 de verkaveling van het hiervoor onder 6. bedoelde totale herstructureringsproject opnieuw onder de loep. Besloten werd om “het stuk grond in kwestie” toe te voegen aan de kavels St. Jozefplein 14 en 15.

10. Bij brief van 17 oktober 2002 heeft Wbv. Bergopwaarts aan Familie Raijmakers het gebruik van “het stuk grond in kwestie” opgezegd per 1 juni 2003. Tegelijk heeft zij de nieuwe huurder van St. Jozefstraat 15, de familie Aarts, op de hoogte gebracht van de exacte maatvoering van hun tuin. Het definitieve huurcontract is echter nog niet ondertekend.

Hoorzitting: 28 april 2003
Plaats hoorzitting: Deurne
Datum uitspraak: 23 mei 2003
Plaats uitspraak: Hilversum

Graag een fragment geüpload zien? Zet het in de reacties!
#DeRijdendeRechter

Комментарии

Информация по комментариям в разработке