Η πρόσληψη του Ηρακλείτου στον Κρατύλο – Δρ Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος.

Описание к видео Η πρόσληψη του Ηρακλείτου στον Κρατύλο – Δρ Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος.

Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την ομιλία: «Η πρόσληψη του Ηρακλείτου στον Κρατύλο».

Ομιλητής: Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η ομιλία εδόθη την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022
στο πλαίσιο του 9ου ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Το 9ο Διεπιστημονικό Συνέδριο Φιλοσοφίας, θέμα του οποίου ήταν οι «ΙΩΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ»,
απετέλεσε ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ.
Έλαβε χώρα στις 20 & 21 Οκτωβρίου 2022
στο Αμφιθέατρο AULA της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Διεθνής Επιστημονική Εταιρεία Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας (Δ.Ε.Ε.Α.Ε.Φ.)
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ
Σωματείον "ΔΙΟΝΥΣΟΣ"
Φιλολογικός Σύλλογος "ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ"

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Αριστοτέλειο Κορινθιακό Εκπαιδευτήριο

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Φρυκτωρίες
Ένωση Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Μακεδονίας – Θράκης
(Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ.)

--------
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ

Ο φιλόσοφος Κρατύλος θεωρείται ο πρώτος διδάσκαλος του Πλάτωνος, το πιθανότερο πριν από τον Σωκράτη και εισηγητής της φιλοσοφίας του Ηρακλείτου στην Αθήνα. Λεπτομέρειες για την ζωή του δεν έχουμε, ενώ για την διδασκαλία του, ό,τι συνέγραψε ο Πλάτων στον ομώνυμο διάλογο και ο Αριστοτέλης στο πρώτο και στο τρίτο βιβλίο των "Μετά τα Φυσικά".
Από τον Πλάτωνα πληροφορούμαστε ότι οι απόψεις του για τα ονόματα, ότι δηλαδή προκύπτουν κατά φυσικήν αναγκαιότητα (φύσει), είναι σχεδόν ταυτόσημες με αυτές του Ηρακλείτου, ενώ από τον Αριστοτέλη, ότι ακραιοποίησε το δόγμα του διδασκάλου του περί της αενάου ροής (λ.χ. με την άρνηση της δυνατότητος της δεύτερης φοράς εισόδου στον ίδιο ποταμόν) και ότι απ᾽ αυτόν ο Πλάτων παρέλαβε την απόρριψη υποτυπώσεως επιστήμης των αισθητών, της Φυσικής.

Στον Κρατύλον ὁ Σωκράτης διαλέγεται αφ’ ενός με τον μαθητή του Ερμογένη (383a-428a), ο οποίος υποστηρίζει ότι τα ονόματα είναι κατά συνθήκην, προκύπτουν δηλαδή κατόπιν συμφωνίας μεταξύ των ανθρώπων (γι’ αυτό και αδυνατεί να εξηγήσει τα φύσει μυθικά ονόματα των θεών και των ηρώων), αφ’ ετέρου με τον Κρατύλο (428b-440d), τον υποστηρικτή της φυσικής σημασίας τους και της ετυμολογίας, στον οποίον υποδεικνύεται εξ αρχής, ότι τα ονόματα είναι πιθανόν να μας εξαπατήσουν.

Ο Αθηναίος φιλόσοφος θεωρεί και τις δύο αυτές, ακραίες και απόλυτες, απόψεις εσφαλμένες και το αποδεικνύει κατά την διαδικασία του ελέγχου, που ακολουθεί αμέσως μετά την διατύπωση των ανωτέρω προτάσεων.
Εν τέλει, το πρόβλημα του Κρατύλου δεν επιλύθηκε και η διαμάχη διατηρήθηκε για πολλούς αιώνες, λ.χ. μεταξύ των Ονοματοκρατών (ή Νομιναλιστών) και των Πραγματοκρατών στον Μεσαίωνα.
Ανεξαρτήτως των ανοικτών προβλημάτων που άφησε ο διάλογος, η σημασία του έγκειται στο ότι για πρώτη φορά στην Ιστορία, απεδείχθη ότι ο ανθρώπινος νους μπορεί να υποτυπώσει μία φιλοσοφία της γλώσσας.

---------
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΟΥ

Ο Δρ Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος, Τσάκων την καταγωγήν, εγεννήθη στο Λεωνίδειον (1965), όπου και επεράτωσε τις γυμνασιακές και λυκειακές σπουδές του. Το 1983 εισήχθη στο Τμήμα των Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, από το οποίο απεφοίτησε το 1989. Εξεπλήρωσε τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του τον Νοέμβριο του 1991 και από τον Μάρτιο του 1992 εργάζεται ως Διπλ. Μηχανικός στον ιδιωτικό τομέα.

Το 2002 εισήχθη, κατόπιν εξετάσεων, στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Ιστορίας της Φιλοσοφίας του Αθήνησι Πανεπιστημίου, εκπονώντας την μεταπτυχιακή εργασία: «Η πολεμική του Πλωτίνου εναντίον των Γνωστικών», ενώ το 2018 κατέθεσε και υπεστήριξε την διδακτορική διατριβή του: «Η Μαθηματική δομή του Πλατωνικού επιχειρήματος», για την όποιαν έλαβε τον βαθμόν άριστα, με επόπτη καθηγητή τον Κωνσταντίνο Νιάρχο.

Συμμετέχει ανελλιπώς στα Συνέδρια του "Ολυμπιακού Κέντρου Φιλοσοφίας και Παιδείας" από του 2004 και ένθεν και της "Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας", ενώ έχει συγγράψει άρθρα και μελέτες για την φιλοσοφία του Πλάτωνος, τους Προσωκρατικούς και τον Μαθηματικό πλατωνισμό, τα οποία έχουν δημοσιευθή στα περιοδικά "Σωκράτης", "Celestia" και "Skepsis", έχει δε παραδώσει σειρά διαλέξεων στο Πνευματικό Κέντρο του Δ. Αθηναίων, στον "Παλαίχθονα" και στο "Μουσείο Ηρακλειδών". Προσφάτως εξελέγη μέλος του ΔΣ του "Παλαίχθονος", όπου συντονίζει τις φιλοσοφικές διαλέξεις του εν λόγω συλλόγου, συμμετέχει δε ενεργώς στην Ομάδα Αναγνώσεως Μαθηματικής Λογοτεχνίας "Θαλής+Φίλοι" και στο Μεταπτυχιακό Σεμινάριο Φιλοσοφίας του ΕΜΠ. Είναι ιδρυτής του συλλόγου φίλων της Πλατωνικής Φιλοσοφίας "Νέα Ακαδήμεια", στην οποίαν έχει θέσει ως στόχον ζωής την εις βάθος μελέτην των πλατωνικών διαλόγων δια των λογικών πραγματειών του Αριστοτέλους.
---------
Ομιλίες του 9ου ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ μπορείτε να παρακολουθήσετε στον σύνδεσμο:
   • 9ο Διεπιστημονικό Συνέδριο Φιλοσοφίας...  
---------
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: http://www.fryktories.net
----------------------------------------------

Комментарии

Информация по комментариям в разработке