Zeilen met schokker MD3 op de Oostzee en de Waddenzee

Описание к видео Zeilen met schokker MD3 op de Oostzee en de Waddenzee

Een groep bestaande uit vijf zeilers van watersportvereniging Skuytevaert en 6 anderen heeft bij Zeilvaart Enkhuizen een zeilreis geboekt met de schokker MD3. Het is de bedoeling om met deze schokker een week op de Oostzee te zeilen en dan terug te varen naar Enkhuizen. Met de trein reist de groep naar Kiel en stapt daar op de MD3. Schipper Henk Hortensius heeft samen met zijn maatje een groot deel van de zomer op de Oostzee gevaren en wil eigenlijk direct de terugreis aanvaarden naar Nederland. Dat is niet afgesproken met Zeilvaart Enkhuizen. De groep wil toch bij het plan blijven om eerst een week op de Oostzee te zeilen. Henk is niet blij, maar zegt dat hij dan direct wil vertrekken voor een nachttocht maar Bakenkop op Langeland.

Op de Oostzee doen we de volgende dagen een paar havens aan, waaronder Marstal. Weer en wind variëren per dag heel sterk. Er is weinig wind maar ook veel wind en we liggen zelfs een dag verwaaid in de haven. Het klikt niet erg tussen het groepje Skuytevaert-zeilers en de zes anderen. Dat heeft tot gevolg dat er in iedere haven een paar van boot stappen. Van de groep van 11 blijven alleen de vijf Skuytevaerders over. Schipper Henk zei daar later over in het blad 'Tussen de Rails' : "Die mensen konden gewoon niet met elkaar opschieten".

Na een kleine week op de Oostzee wordt het tijd voor de terugreis. Via het Kieler kanaal en de Elbe varen we naar Cuxhaven. De volgende dag steken we de Wezer over en gaan voor anker bij het kleine eiland Neuwerk. Gedurende de nacht valt de MD3 daar half droog wat tot gevolg heeft dat de boot enorm ligt te bonken op de zandbank. De bemanning doet geen oog dicht die nacht.

We gaan verder over de Duitse Waddenzee en doen daarbij de eilanden Spiekeroog en Norderney aan. Ook valt de MD3 nog een keer droog in een kreek nabij de Duitse kust. Als het water weer stijgt, komt er een vissersboot langs die naar de haven gaat. In het voorbijgaan ruilen we een fles whisky voor een emmer garnalen.

De reis over de Waddenzee gaat te lang duren. Zo komen we niet op tijd in Enkhuizen. Besloten wordt om naar Delfzijl te varen en dan via de Staande Mast Route (SMR) naar Lemmer, met een tussenstop in Groningen. Zo gezegd, zo gedaan. De vaartocht door Groningen en Friesland verloop vlot en als de sluis in Lemmer is gepasseerd rest alleen nog de oversteek van het IJsselmeer om op tijd in thuishaven Enkhuizen af te meren (22-08-1976).

Route schokker MD3
Zaterdag 24 juli - Kiel Holtenau - Bagenkop (Langeland). Zondag 25 juli - Bagenkop - Marstal via Drejø. Maandag 26 juli - Marstal - Bjørnø - Søby (Ærø). Dinsdag 27 juli - Søby - Fåborg (Funen) via Avernakø - Steiger. Woensdag 28 juli - Verwaaid in Fåborg. Donderdag 29 juli - Naar Kieler kanaal – Rendsburg. Vrijdag 30 juli - Brunsbüttel - Buiig weer, Zaterdag 31 juli - 05.00 uur door sluis - 07 30 uur varen naar Cuxhaven. Zondag 1augustus - Verwaaid in Cuxhaven, Maandag 2 augustus - Naar Neuwerk (waddeneiland bij de mondingen van de Elbe en de Wezer, voor de kust bij Cuxhaven) - Schokker valt deels droog en ligt te bonken. Dinsdag 3 augustus - 05.00 uur tot 11.00 uur drooggevallen op het wad - 15.00 uur weer vlot - Naar Wangerooge - Voor anker achter het eiland. Woensdag 4 augustus - 07.00 uur wind tegen - 09.30 uur Spiekeroog - 20:30 uur Norderney. Donderdag 5 augustus - 06.00 uur uitgevaren - 08.30 uur Memmert - 15.00 uur Delfzijl - 20.00 uur Groningen. Vrijdag 6 augustus - 06.00 uur door Reitdiep -14:30 Dokkum. Zaterdag 7 augustus - Staande Mast Route (SMR) naar Lemmer.

Zie ook blog Zwitserw Shoebox "Een schip is een stuk van je leven - Schokker MD3": https://zwitserwshoebox.blogspot.com/...

Комментарии

Информация по комментариям в разработке