Van Başet Dağı Çığ Kazası - Kurtarma Operasyonu

Описание к видео Van Başet Dağı Çığ Kazası - Kurtarma Operasyonu

Van Başet Dağı Çığ Kazası - Kurtarma Operasyonu
30 Mart 2022 tarihine Van / Gürpınar / Başet Dağında yaşadığımız çığ kazasını aksiyon kameraları ve cep telefonlarımız ile elimizden geldiğince kayıt altına aldık.
Zamamla ilgili sıkıntılarımdan dolayı videoyu montajlayamadım. Bayramda ilk bulduğum fırsatta videoyu hazırladım.
Ders neteliğinde kullanılabilecek bu gerçek kurtarma operasyonu ilgilenenlerle paylamak istedik. Umarım faydalı olur.

11 İtalyan tur kayakçı misafirimiz ve dağ rehberi olarak Yıldırım Beyazıt ÖZTÜRK ve ben (Mustafa TEKİN) toplam 13 kişilik ekip ile; 30 Mart 2022 tarihinde Van’ın en yüksek dağı olan Başet dağına (3684 m.) Sapakonak mezrası tarafından tur kayaklı olarak tırmandık ve ardından dönüşe geçtik.
Dağın kuzey batı yamacından kontrollü olarak kaymaya başladık. 3400 metre civarında karın hareketlenmesiyle oluşan çığda ekip elemanlarının 10’u çığa kapıldı. Yıldırım , ben ve bir İtalyan çığın koptuğu yerin dışında olduğumuz için çığa kapılmadık. Dikkatlice çığı izledik ve çığın durmasına yakın; çığın yığıldığı yere doğru kaymaya başladık. Çığa kapılanda 4’ü kendini çığın dışına atmayı başardı. Geri kalan 6 kişi çığa kapılarak 3050 metreye kadar sürüklendiler. 6 kişiden 2’si tam gömülmedi ve kendi çabalarıyla çıkabildiler. Geri kalan 4 kişi tamamen karla kaplandı. Kar altında kalan 4 kişiden ikisi (Patrizio ve Elia) kendi elleriyle kazarak hava almak için boşluk açabildi. Diğer iki kazazede (Franca ve Paola) tamamen kar altında kaldılar. Dışarıda kalan 9 kişiyle çığ sinyal cihazlarımızı kullanarak aramaya başladık. Ekip oldukça deneyimli ve tecrübeli içlerinde 12 x 8000 m tamamlamış bir dağcı’da var. Yaklaşık 9-10 dakikada çığ altında kalan 4 kişininde yüzlerini açmayı başardık. 30 dakika içindede tamamen kazazedeleri dışarı çıkardık. Çığdan kendi çabasıyla çıkan bir kazazede ayağının kırıldığını söyledi ve (sonradan kırık değil aşil tendonunda kopma olduğunu öğrendik) kendi kayarak aracımızın bulunduğu noktaya inebildi. Çığ altından çıkardığımız kazazedeleri çığ soymuştu ve çok üşümüşlerdi. 3 Kazazede verdiğimiz sıcak giysilerle toparlandı. Bir bayan kazazede hipodermiye girdi. Kazazedeye sıcak giysiler giydirdik, bir kişi ısı transferi için yanına yattı ve acil durum battaniyeleri ile sararak düzelmesini bekledik ancak düzelme ihtimali olmadığını anlayınca; Jandarmadan bizim bu işleri yaptığımızı bilen bir komutanımızı arayarak helikopter ihtiyacımız olduğunu bildirdik. Yaklaşık 45 dakikada helikopter olay yerine geldi. Helikopterin yaklaşabileceği bir noktanın koordinatını pilota iletip, yerden pilotun bizi görebileceği işlemleri yaptık. Helikopter ilk geldiğinde bize sedye bıraktı. Sedyeyi 20 dakika uzaklıktaki yaralının yanına taşıyarak, yaralıyı sedyeye sabitleyip helikopterin yanaşabileceği güvenli bir sırta ekip elemanlarıyla taşıyarak sedyeyi helikoptere verdik. Kurtarma operasyonunda helikopter ile yaralanın tahliyesini yapan askerlerimize, karakolda ifadelerimizi alırken çok bizleri çok güzel misafir eden jandarmamıza, afad , umke ekiplerine, hastanede kazazedemize yardımcı olan sağlık çalışanlarımıza ve Mustafa Bingöl öncülüğündeki Van’lı dağcı arkadaşımıza çok teşekkür ederiz.
Kazanın akabinde ekip elemanlarından ikisi burkulma ve yaralanmadan dolayı ülkelerine geri döndü diğer 9 kişiyle 12 günlük Van dağları ve Ağrı Dağı turumuzu tamamladık.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке