Lojik Kapılar Proteus Simülasyon Uygulaması

Описание к видео Lojik Kapılar Proteus Simülasyon Uygulaması

Bu videoda, günlük hayatta bir çok alanda kullanımı ile karşılaşabileceğimiz, kullandığımız bütün elektronik cihazların temelini oluşturan, Dijital-Sayısal Elektronik deyince ilk aklımıza gelen Lojik Kapıların Proteus Simülasyonunu anlattık. Dijital elektronik denildiğinde akıllara genellikle 1’ler, 0’lar, lojik devreler veya diğer bir adıyla lojik kapılar gelir. Entegre olarak üretilen bu tip devreler, transistör ve diyot gibi temel elektronik elemanlar ile yapılmış devrelerden oluşurlar.

Lojik kapılar sayısal sistemlerin temelini oluştururlar. Giriş bilgileri Boolean matematiği üzerinden mantıksal işlem yapılarak çıkışa aktarılır. “Lojik-1” ve “Lojik-0” mantıksal ifadeler üzerinden işlemler yapılır. “1” mantık ifadesinin karşılığı (5V), “0” mantık ifadesinin karşılığı (0V) olarak tanımlanır.

Temel lojik kapı devreleri 7 çeşittir: Bunlar VE kapısı, VEYA kapısı, DEĞİL kapısı, VEDEĞİL kapısı, VEYADEĞİL kapısı, ÖZELVEYA kapısı ve son olarak da ÖZELVEYADEĞİL kapısıdır. AND, OR, NOT, NAND, NOR, XOR ve XNOR kullanılan İngilizce isimleridir. Mantıksal kapı olarak da bilinen bu devreler belirli bir Boolean Cebiri çerçevesinde, girişten alınan 1 ve 0 verileri yani 5V ve 0V ile uygun mantıksal sonuçlar üretirler. İşte bu yüzden de sayısal elektronik sistemlerin vazgeçilmez elemanlarıdır diyebiliriz. Bu videoda tek tek bütün lojik kapıların Proteus ile simülasyonunun nasıl yapıldığını inceledik. Lojik kapıların çeşitlerini sembollerini, çalışma mantıklarını ve doğruluk tablolarını incelediğimiz videomuza aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Lojik Kapılar Nelerdir? Nasıl Çalışırlar?
   • Lojik Kapılar Nelerdir? Nasıl Çalışır...  

Entegre Nedir? (Integrated Circuit - IC)
   • Entegre Nedir? İç Yapısı Nasıldır? Ne...  

BJT Transistör Nedir? Nasıl Çalışır?
   • BJT Transistör Nedir? Nasıl Çalışır?  

Udemy kursumuza kaydolmak için;
https://www.udemy.com/share/1026pe/

Patreon'dan destek olmak için;
  / eeuygulama  

Комментарии

Информация по комментариям в разработке