Skogarna i norr – Forest Lab på Nordiska museet

Описание к видео Skogarna i norr – Forest Lab på Nordiska museet

I vår samtalsserie Forest Lab utforskar vi kulturhistoriska och samtida relationer mellan människa och skog i samtal över gränser. Med utgångspunkt i museets kulturhistoriska samlingar belyser vi skogarna i norr. Inspelat på Nordiska museet 20 mars 2024.

Från det som brukade kallas ”fäbodgränsen” till trädgränsen sträcker sig skogarna i norr. Här finner vi tydliga spår av historiskt arbete och rörelse i skogarna: vallkullor som har inristat sina namn i trädstammarna på vägen till fäbodarna och spår av samisk barktäkt som har bevarats både i museets samlingar och i de norra skogarna.

Vilken betydelse har sådana uttryck idag när vi söker efter förlorad kunskap och glömda stigar? Vad vill vi själva förmedla till kommande generationer? Och hur kan konstformer som fotografi och jojk hjälpa till att bevara och återuppliva den norra skogen som ett kulturlandskap?

Nu kan du se den inspelade filmen från Forest Lab - Skogarna i norr i samarbete med Silvermuseet i Arjeplog, och det pågående projektet Mähttse (skogslandskap på pitesamiska).

Medverkande:
Malin Brännström, museichef och forskare vid Silvermuseet/INSARC i Arjeplog.
Elle Eriksson, jägmästare och medlem i Gällivare skogssameby.
Elina Birkehag, konstnär, presenterar sin bok D for Daughter.
Marit Baer, intendent Nordiska museet, visar valda delar av den nya basutställningen Nordbor.
Krister Stoor, Umeå universitet framför och föreläser om jojk i relation till nordliga landskap.
Moderator är Nordiska museets Lotten Gustafsson Reinius som även leder forskningsprojektet Den förlorade skogen.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке