ΝΑΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ, ΗΛΕΙΑ. TEMPLE of APOLLO EPICURIUS, ELIS (ILIA), GREECE.

Описание к видео ΝΑΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ, ΗΛΕΙΑ. TEMPLE of APOLLO EPICURIUS, ELIS (ILIA), GREECE.

Ο ναός του Επικουρίου Απόλλωνα στις Βάσσες της Φιγαλείας είναι ένας από τους σπουδαιότερους και επιβλητικότερους της αρχαιότητας. Αφιερώθηκε από τους Φιγαλείς στον Απόλλωνα διότι τους βοήθησε να ξεπεράσουν μια επιδημία πανώλης. Ο ναός υψώνεται στα 1.130 μέτρα, στο κέντρο της Πελοποννήσου, πάνω στα βουνά μεταξύ Ηλείας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας και βρίσκεται 14 χλμ. νότια της Ανδρίτσαινας και 11 χλμ. βορειοανατολικά των Περιβολίων. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Οιχαλίας. Ο ναός ανεγέρθηκε το δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ. (420-410 π.Χ;) και αποδίδεται στον Ικτίνο, τον αρχιτέκτονα του Παρθενώνα. Το μνημείο αυτό, ένα από τα καλύτερα σωζόμενα της κλασικής αρχαιότητας ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1986. Τμήμα της ζωφόρου του ναού αποσπάστηκε το 1814 και εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο. Σημειώνεται ότι η σωστή ορθογραφία της λέξης "επικούριος" είναι με "ι" και όχι "επικούρειος", καθώς προέρχεται από το ότι στην αρχαιοελληνική μυθολογία ο Απόλλωνας είχε επικουρήσει την περιοχή και όχι από τον Επίκουρο και τους επικούρειους (π.χ. πυθαγόρειος: από τον Πυθαγόρα), ενώ η γραφή αυτή χρησιμοποιείται ήδη από τον Παυσανία.
Ο κλασικός ναός είναι θεμελιωμένος πάνω στο φυσικό βράχο του όρους Κωτιλίου σε ειδικά διαμορφωμένο γήπεδο. Η τοποθεσία του ναού ονομαζόταν στην αρχαιότητα Βάσσαι (μικρές κοιλάδες) και φιλοξενούσε από τον 7ο αιώνα π.Χ. ιερό του Απόλλωνος Βασσίτα που είχαν ιδρύσει οι γειτονικοί Φιγαλείς, οι οποίοι λάτρευαν τον θεό με την προσωνυμία Επικούριος δηλαδή βοηθός, συμπαραστάτης στον πόλεμο ή στην αρρώστια. Ο πρώτος ναός γνώρισε και μεταγενέστερες φάσεις, γύρω στο 600 και γύρω στο 500 π.Χ., από τις οποίες σώζονται πολυάριθμα αρχιτεκτονικά μέλη. Η μετάβαση στον Ναό του Επικουρίου Απόλλωνα γίνεται από το παραλιακό χωριό Θολό, μέσω Νέας Φιγάλειας (Φιγαλείας) Ηλείας κατά μήκος του ποταμού Νέδα. Ο δρόμος είναι μεν ασφαλτοστρωμένος αλλά λίαν κοπιαστικός λόγω στενότητας και στροφών. Τονίζεται ότι πρόκειται για κοπιαστική μετάβαση και επιστροφή. Η πρόσβαση αυτή είναι δυτική. Από Ανατολικά η πρόσβαση γίνεται μέσω Τρίπολης,Μεγαλόπολης και Ανδρίτσαινας. Η οδική σήμανση είναι άριστη.
Πηγή: Βικιπαίδεια

Music: 'Hiraeth' by Scott Buckley - released under CC-BY 4.0. www.scottbuckley.com.au

Για εγγραφή στο κανάλι μου κάνε κλικ εδώ : https://bit.ly/34cjWGj
Facebook :   / konstantinosgertzos  
Wikiloc : https://el.wikiloc.com/wikiloc/user.d...

Όροι χρήσης:
👉 Η αναμετάδοση του υλικού του καναλιού, επιτρέπεται ΜΟΝΟ μέσα από το κανάλι μας στο YouTube. Επιτρέπεται δηλαδή η κοινοποίηση ή ενσωμάτωση των βίντεο σε ιστοσελίδες,blogs, μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αναφορά στην πηγή.Απαγορεύεται το κατέβασμα, η τροποποίηση, η χρήση αποσπασμάτων ή ολόκληρων βίντεο.
👉 Η προβολή των βίντεο από τηλεοπτικούς σταθμούς επιτρέπεται μόνο όταν είναι εμφανές το logo του καναλιού μας καθ’ όλη τη διάρκεια της προβολής και όταν συνοδεύεται από αναφορά προς αυτό. Σε αυτη την περίπτωση απαιτείται άδεια μου.
👉 Σε περίπτωση απόκρυψης του λογοτύπου γίνεται παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.
👉 Απαγορεύεται η αναμετάδοση για δημιουργία εσόδων.
👉 Για οποιαδήποτε άλλη χρήση απαιτείται άδεια μου.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке