Antifriz nedir? Ne işe yarar? Organik - İnorganik Hangisini Kullanmalıyız? Saf Su Nedir?

Описание к видео Antifriz nedir? Ne işe yarar? Organik - İnorganik Hangisini Kullanmalıyız? Saf Su Nedir?

Öncelikle antifriz nedir ne işe yarar şöyle bir bakalım.
Antifriz, 0 derece ve altında radyatör suyuna katılarak suyun donmasını önleyen kimyasal bir sıvıdır. Aynı zamanda, suyun kaynama noktasını arttırmasıyla birlikte yaz kış dört mevsim kullanılması gerekir. Yani “antifriz sadece kışın kullanılır” algısı tamamen yanlıştır.
Radyatör suyunun soğuk kış günlerinde donmasını, yazın ise kaynamasını önleyen antifriz bu sayede motorun hararet beraberinde zarar görmesini engelleyerek, devirdaim pompasının verimliliğinin artmasına ve motor ömrünün uzamasına ciddi anlamda katkı sağlar. Aynı zamanda motor bloğunda hortumlarda ve radyatörde pas korozyon ve kireç oluşumunu önlediği bilinen bir gerçektir.
Eminim aranızda bir çoğunuz antifrizi sadece kışın kullanıyor veya aracında antifriz varmı yok mu hiç bilmiyor.
Umarım bu video araştıran ve öğrenmek isteyen birilerine fayda sağlar.
Antifiriz renkleri neyi ifade ediyor? Renklendirilmesi sistemdeki kaçağın tespiti noktasında önem arzetmektedir.
Aslında renksiz olan antifrizler piyasada birbirinden farklı renkleriyle karşımıza çıkıyor. Bu renklerin her biri antifrizin özelliklerine dair ipucu verir. Antifrizin nasıl ve neden kullanıldığı ile renk çeşitlerine dair detayları gelin birlikte inceleyelim.
Piyasadaki antifrizler arasında en yaygın olanlardan biri mavi antifirizdir. Klasik üretim teknolojili inhibitörler eklenerek üretilmiştir. Diğer yaygın tür olan kırmızı antifriz ise organik üretim teknolojili inhibitörler eklenerek üretildiğinden maviye göre üç kat daha uzun ömürlüdür. Ancak bu, “kesinlikle kırmızı maviden daha iyidir” anlamına gelmez. Araç üreticisinin uygun gördüğü mavi yada yeşil antifriz yerine daha güçlü diye Kırmızı antifriz kullanmanız halinde aracınızda aşınmalara sebep olacak güçte temizlik yapacağından zayıf olan yerleri patlatarak başınıza ciddi işler açabilir.
Yeşil renkteki antifriz inorganik olmasına karşın kireçlenme ve donmayı en iyi önleyen antifrizdir. Ancak iyi koruyucu olmasına rağmen kısa ömürlüdür. Turuncu antifrizler ise organiktir; bu yüzden de uzun ömürlüdür. Ancak motor koruması bakımından daha zayıf kalabilir. Bu sebeple aracınız için uygun olan antifrizi tercih etmenizde yarar var. Bilmiyorsanız kitapçıktan yada servisten bilgi alabilirsiniz.
Antifrizler birbiriyle karıştırılmaz. Karıştırılması halinde kimyasal tepkimeye yol açar. Buda ilerleyen süreçte çeşitli arızalara sebep olur.
Kullanım yoğunluğu ortalama olan bir araçta inorganik yani yeşil antifriz 2 ila 3 yılda bir Organik Kırmızı ve Turuncu antifriz 4 ila 5 yılda bir komple değiştirilmelidir.
Diğer bir hususta malum marketlerde satılan adı sanı bilinmeyen sözde antifrizleri asla araçlarınıza koymayın.
Motul Petrol Ofisi Shell Total Castrol Opet vb markaların konsantre antifrizlerini tercih etmenizi öneririm. Aynı zamanda hazır yeri gelmişken behsetmek isterim. Piyasada kullanıma hazır antifriz yanısıra birde konsantre antifrizler vardır. Mutlak surette bulunduğunuz iklim şartlarına göre birebir oran da SAF SU ile karıştırmanız gerekir. Aksi takdirde Konsantre antifrizler su karıştırılmadan kullanıldıklarında pek işe yaramazlar.
Konsantre antifriz kullanılırken yapılan bir diğer yanlış ise çeşme suyu ile karıştırılmasıdır. Arkadaşlar madem bir hayır yapacaksınız ya tam yapın yada hiç yapmayın. Bu bağlamda motor bloğunda pas ve kireç oluşumunu önlemek istiyorsak Kimyasal ve minareller bakımından arındırılmış olan SAF SU kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim.
Konsantre satılan Antifriz ambalajının bir yerlerinde mutlaka karıştırılması uygun olan su miktarı belirtilmiştir oradanda yararlanabilirsiniz. Genel kanı %50 SAF SU %50 Konsantre antifriz karışımıdır.
Konsantre olmayan kullanıma hazır antifrizlere ekstra su eklenmez eklerseniz Antifriz koruması vadedilen değerlerden uzaklaşacaktır. Eksilen miktar yarım litredir bunu saf su ile tamamlayabilirsiniz. Ama tutupta yarı yarıya su ile karıştırdığınız zaman bir anlamı kalmaz.
Antifriz değişiminden önce bilmeniz gereken konuları özetlemek gerekirse;
Aracınızın soğutma sistemi kapasitesinin kaç litre olduğunu? Araç Üreticisinin uygun gördüğü antifriz çeşidinin organik mi inorganik mi olduğunu araştırıp öğrenmelisiniz.
Ondan sonra antifriz değişimini kendiniz bile yapabilirsiniz. Antifriz değişimi nasıl yapılır diye merak edenler varsa yukarıda kartlara eklerim oradan bakarsınız.
Kısacası dostlar satın almak için bakmaya gittiğiniz araçta eğer antifriz yok ve daha öncede hiç kullanılmamışsa oradan sessizce uzaklaşmanızı tavsiye ederim.
Faydalı olduğunu düşündüğüm bir videonun daha sonuna gelmiş bulunuyoruz. Kanala destek olmak adına videoları yararlı buluyorsanız beğenmeyi abone olup yeni videolardan haberdar olmak için bildirim zilini açmayı unutmazsanız çok ama çok sevinirim. Daha güzel yarınlarda yeni videolarda buluşmak ümidiyle Hepiniz Allaha emanet olun kendinize iyi bakın hoşça kalın dostlar.
#Antifriz
#coolant
#radyatör
#distile
#safsu
#shell
#petrolofisi
#castrol
#motul
#gm
#cruze
#chevy

Комментарии

Информация по комментариям в разработке