Emotioneel afscheid van Rob van der Veen na 44 jaar bij politie

Описание к видео Emotioneel afscheid van Rob van der Veen na 44 jaar bij politie

44 jaar werkte hij voor de politie Amsterdam, maar nu is het tijd voor afscheid: Rob van der Veen gaat met pensioen. In zijn rol als woordvoerder verscheen Rob honderden keren voor de camera van AT5. Zijn vertrek konden we dan ook niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Het werd een terugblik met een lach, zeker ook en traan, en een grote verrassing op z'n allerlaatste werkdag.

In de dagen voorafgaand aan 5 mei, z'n laatste werkdag, kijken we met Rob naar drie fragmenten die we voor hem hebben uitgezocht. Dat begint in de Warmoesstraat, want daar begon het in 1979 voor Rob. Nog lang niet als woordvoerder, maar als ME'er en agent op straat.

Het is een tijd, zo begin jaren 80, die in veel opzichten niet te vergelijken is met die van nu. Zo is heroïneverslaving, zeker in het gebied waar Rob dan werkt, een groot probleem. "Ik kan me nog heel goed herinneren dat op de Oudezijds Voorburgwal, ergens op drie hoog, een junk lag met een overdosis, zonder ademhaling", vertelt Rob. "We zijn hem toen gaan reanimeren en op een gegeven moment merkte je dat er weer een beetje leven inkwam. Terwijl ik het zeg krijg ik kippenvel op m'n armen. Want ik heb toch iemands leven gered op dat moment."

Na zeven jaar in de Warmoesstraat werkt Rob vervolgens veertien jaar op het bureau aan de Nieuwezijds Voorburgwal, voordat hij in 2001 de switch maakt naar woordvoerder. In de jaren daarna zien we Rob steeds vaker voor onze camera en schuift hij aan in de nieuwsstudio.Ook is hij tien jaar lang vaak te zien in het opsporingsprogramma Bureau020. Maar als woordvoerder is Rob ook vaak betrokken bij zaken die een diepe indruk op hem maken, zoals de dood van juwelier Fred Hund, die in 2010 bij een overval in z'n zaak aan de Jan Evertsenstraat wordt vermoord. "Dit is een van de zwartste momenten in m'n carrière geweest", zegt Rob, nadat hij naar het fragment over de moord heeft gekeken. "Ik vond dit zo erg. Dat een man het leven laat voor dat shitgeld."

"Het is natuurlijk vreselijk dat het gebeurt, maar als het dan toch gebeurt, wil ik er bij betrokken zijn om mijn woordvoerderschap in te zetten om te kijken of we die zaak kunnen oplossen. Ik blijf toch een politiemens in hart en nieren."

Naast z'n werk als woordvoerder is Rob ook al 25 jaar persbegeleider bij onder meer staatsbezoeken en evenementen rondom het koningshuis. Hij blijft dan in principe buiten beeld en hoeft in al die jaren nooit in te grijpen. Maar daar komt nota bene een maand voor z'n pensioen verandering in als een demonstrant een bezoek van de Franse president Macron aan het Science Park wil verstoren. "Ik zie mezelf nu bovenop deze demonstrant liggen", zegt Rob terwijl hij naar de beelden kijkt.

Het laatste filmpje dat we voor Rob hebben is een persoonlijke boodschap die Bernard Welten voor hem heeft ingesproken. Welten was van 2004 tot 2011 hoofdcommissaris in Amsterdam en van collega's van Rob begrijpen we dat hij altijd veel respect en waardering voor Welten had.

"Oh, dit vind ik echt super. Ik sta hier echt met kippenvel", reageert Rob zichtbaar geëmotioneerd. "Hij is natuurlijk vrij lang hoofdcommissaris geweest bij ons en ik had altijd een heel goede klik met hem. Dit verrast me en dit doet me heel veel."

En dan is het 5 mei. Het traditionele bevrijdingsconcert aan de Amstel is het decor van de allerlaatste uren voor Robs pensioen. We komen, zoals van tevoren afgesproken naar de Magere Brug. Dat is de plek waar hij die avond moet staan, denkt hij. Want een klein uur voordat het concert begin, krijgt Rob de vraag of hij naar Carré wil komen. Wat er precies aan de hand is, weet hij dan nog niet.

Maar vlak na de entree van het koninklijk paar bij Carré, wordt Rob uitgenodigd om naar binnen te gaan. "Nou, jeetje, ik ben even stil. Deze had ik niet aan zien komen", zegt Rob, wederom met een overslaande stem van de emotie. "Ik werk uitgenodigd om het koninklijk paar te ontmoeten en even een gesprekje met ze te hebben. En ik weet uit ervaring dat dat heel uitzonderlijk is. Dat is echt heel fijn."

En het koninklijke dankwoord is nog niet alles. Want tijdens zijn officiële afscheid bij de politie wordt Rob door de gemeente onderscheiden met een Heldenspeld. Ook krijgt hij een Blauw Hart, een politieonderscheiding, voor zijn verdiensten. Zo komt er een eervol einde aan bijna 45 jaar Rob van der Veen bij de politie Amsterdam. 

En terwijl de koning en koningin op 5 mei wegvaren, is het laatste woord aan Rob  "Ja, dit was het dan. Ik heb een fantastische dag gehad. Niet normaal, heel eervol. Ik had me zitten bedenken: wat ga ik nou nog zeggen tegen AT5. En ik kan alleen maar zeggen, de geweldige burgemeester Van der Laan deed dat al voor mij: wees lief voor de stad, wees lief voor elkaar."





AT5 - Echt Amsterdams Nieuws

Abonneer hier op ons youtubekanaal:
   / at5  

Tips of opmerkingen?
Whatsapp: 06 511 909 38
Telefoon: 020 555 1155

Volg AT5:
www.at5.nl
Instagram: instagram.com/at5.nl
Facebook: facebook.com/at5nl
Twitter: twitter.com/at5

Комментарии

Информация по комментариям в разработке