Wim Kan, theaterprogramma mei 1973, deel 1.

Описание к видео Wim Kan, theaterprogramma mei 1973, deel 1.

In 1969 liet Wim Kan voor het eerst proefopnamen voor TV maken van zijn toenmalige ABC-cabaret.

Het programma werd echter nooit uitgezonden.

Toch bevielen de opnamen Kan wel, want in mei 1973 liet hij weer zijn hele theater (inmiddels solo-)programma opnemen. Ook dat programma werd nooit uitgezonden op TV.

Wim Kan had echter de smaak nu te pakken gekregen en durfde nu met oudejaarsavond 1973 voor het eerst op TV te verschijnen.

De radiotraditie, die sinds 1954 van kracht was, ging nu verder op televisie.

1973, 1976, 1979 en 1982 kon men Wim Kan met oudejaarsavond nu ook bekijken. In 1981 trouwens ook, maar dat was meer een verassing omdat een interview bij Aad van den Heuvel langzaam overging in een heuse conference.

Dit is deel 1 van zijn theaterprogramma "Wim Kan alleen, met Corry aan zijn zijde en Ru van Veen aan zijn vleugel". Mei 1973.

Pianobegeleiding: Ru van Veen.


1973
Het televisiejaar. De politiek is kleurrijk en Wim Kan verkeert in topvorm. Na een formatie van maar liefst 164 dagen krijgt Nederland op 11 mei het kabinet-Joop den Uyl. Het rode kabinet met een roze randje. Van Agt wordt vice-premier, maar ook Duisenberg, Van der Stoel, Westerterp, Vredeling, Vorrink, Pronk, De Gaay Fortman, Gruyters, Van Doorn en Lubbers zullen al snel de nodige stof voor de conference leveren. Ajax wint voor de derde achtereenvolgende maal de Europacup en Cruijff vertrekt naar Barcelona. Er zijn protesten tegen het naaktstrand bij Callantsoog. Engeland wordt lid van de eeg, al gaat dat niet van harte. Op 29 maart verlaten de laatste Amerikanen Zuid-Vietnam. De senaatscommissie begint aan de Watergate-verhoren.
Wim Kan speelt zijn programma op tournee door tot eind mei en in de volgens statistieken mooiste zomer in veertien jaar maakt hij een geheel nieuw programma, dat op 1 augustus in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag in première gaat. De titel ‘Wim Kan alleen’ laat hij ongewijzigd evenals de samenstelling van zijn medewerkers. Geïnspireerd door het door Den Uyl ingestelde wekelijkse gesprek met de minister-president en aangezet door een Kronkel van Carmiggelt brengt Kan in zijn nieuwe programma een verbluffende Den-Uyl-imitatie: Blij dat U deze vraag stelt. Twee dingen goed begrijpen.
De strenge winter valt al vroeg in december. Nederland wordt geconfronteerd met een olieboycot en een machtigingswet. De thermostaat gaat op Lubbers. De minister-president deelt het Nederlandse volk mee: Het zal nooit meer worden als vroeger. En als Wim Kan op 31 december dan eindelijk zijn oudejaarsconference op televisie brengt, laat hij in het slotliedje ‘Waar gaan wij in het nieuwe jaar naar toe’ koning Feisal zeven jaar later in de oudejaarsnacht terugkeren. Wie is daar? Koning Feisal! Of u nog petroleum nodig hebt.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке