Traseu Complex Piscul Negru - Vârful Lespezi si Cornul Calțunului, Munții Făgăraș, septembrie 2024

Описание к видео Traseu Complex Piscul Negru - Vârful Lespezi si Cornul Calțunului, Munții Făgăraș, septembrie 2024

Traseu Complex Piscul Negru - Vârful Lespezi si Cornul Calțunului, Munții Făgăraș, septembrie 2024
Trekking from Piscul Negru Complex to Lespezi and Cornul Calțunului Peaks, Făgăraş Mountains, September 2024

Multumesc pentru vizionare, like si comentarii!

00:00 intro traseu Vârful Lespezi si Cornul Calțunului
00:14 detalii despre Vârful Lespezi si Cornul Calțunului
02:50 Stana Lespezi
09:28 zona saritorii (bolovanului)
14:36 Vârful Lespezi si panorama 360
16:50 traseul spre Vârful Cornul Calțunului
21:08 Vârful Cornul Calțunului si panorama 360
23:02 traseul de intoarcere catre Piscul Negru
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vă prezint traseul Complex Piscul Negru - Vârful Lespezi si Cornul Călțunului prin Piciorul Lespezi, marcaj punct rosu.
Vârful Lespezi, unul dintre uriașii Făgrărașilor; are 2517 de metri altitudine fiind al patrulea vârf ca înălțime din Masivul Făgăraș și al cincilea în topul celor 14 vârfuri de peste 2500 din România.
Pentru cei care vor să își testeze anduranța și să se bucure de o zi în natură și de peisaje spectaculoase, recomandăm un traseu cu o diferență de nivel de 1350 m – Complexul Turistic Piscul Negru - Vârful Lespezi, cu urcare prin Piciorul Lespezi, marcaj punct rosu.
Denumirea Vârfului Lespezi vine chiar de la semnificația cuvântului „lespezi”, care înseamnă piatra, stânca; adică numele său reprezintă ceea ce este de fapt, un vârf abrupt format doar din bucăți de piatră.
Vârful Lespezi și Călțun sunt numite frecvent ca fiind vârfuri gemene. A intrat în cotidian denumirea de Călțun, deși numele oficial este de de Cornul Călțunului. „Frați” buni cele două culmi pot fi atinse în cursul aceluiași traseu.
Traseul punct rosu spre Vârful Lespezi începe de la complexul turistic Piscul Negru pe langa Pensiunea Cota 1200, la kilometrul 102 de pe Transfăgărășan. Dificultatea traseul este medie, cu zone de urcuș mai lin și altele, în compensare, cu un grad ridicat de dificultate. Poteca trece prin pădure, pe lângă Peșterile de la Piscul Negru, o cladire parasita și până la Stâna Lespezi, se urcă continuu timp de 35-40minute. Pădurea se termină în mod natural în golul alpin de unde se vede provocator Vârful Lespezi.
De la stână sunt două direcții de mers spre Vârful Lespezi, una prin stânga, care coboară prin vale și iese în Șaua Lespezi, marcaj triunghi rosu, cealaltă urcă pe Piciorul Lespezi până în vârf, marcaj punct rosu. A doua variantă oferă o priveșiște încântătoare peste toată creasta Făgărașului, așa că urcușul susținut, constant și relativ monoton merită din plin efortul.
Un alt punct de reper al traseului este săritoarea sau bolovanul, o formațiune stâncoasă de 4-5 metri ce poate fi ocolită vara prin dreapta sau, dacă mai ai putere după atâta urcare, poate fi abordată cu mare grijă pe deasupra bolovanului. Iarna este recomandat să ai echipament special cu corzi și hamuri pentru descatararea acestuia, riscul de avalanșă în această zonă fiind destul de ridicat nu se recomanda traseul de vara.
În Vârful Lespezi panorama din zilele senine te face să crezi că vârful acesta a fost făcut ca să fie un punct natural de observație. În prim plan este Vârful Cornul Călțunului cu 2.505 metri, apoi de jur împrejur se văd vârfurile Negoiu, Laița și Lăițel, iar mai departe spre , Vânătarea lui Buteanu, Capra, Arpașul Mare, Buda și Museteica, si mai in spate se poate observa în toată măreția lui trapezul masiv format de Viștea Mare și Moldoveanu.
Din vârful Lespezi si de pe Caltun, privind în jos cu exact 382 de metri este Lacul Călțun și lângă el, Refugiul Călțun.
Ca să vezi bine lacul, din Vârful Lespezi, trebuie să ajungi în margine culmii unde se deschide un hău cu perete aproape vertical, iar în golul alpin este lacul Călțun.
Pentru a ajunge pe Cornul Călțunului venind dinspre Vf. Lespezi nu exista un traseu marcat oficial, trebuie sa urmariti traseul marcat cu momai (gramezi de pietre). Nu trebuie incercat traseul direct de pe culme deoarece este expus si periculos pentru personae fara experienta.
Trebuie mai întâi coborât un pic în direcția culmii ce merge spre Șeuța Lespezilor (care este aproximativ perpendiculară pe Piciorul Lespezilor pe care ați urcat până pe Vf. Lespezi). Nu trebuie coborât doar câțiva pași, ci destul de mult, cam 5 minute. Apoi trebuie schimbată direcția complet dreapta, se traversează un fel de „râpă” mai roșiatică, după care trebuie ținută oarecum cota de nivel, ieșind în vreo 10 minute în mica șa dintre cele două vârfuri, sub care începe un horn. Nu trebuie urcat hornul deoarece se ajunge iar in zona expusa.
Din această mică șa, cel mai simplu este să se continue tot pe partea stângă a crestei matematice, și în 5-10 minute se ajunge pe Cornul Colțunului.

#mountains #calatorii #romania #natura #balea #mountains #muntiicarpati #munte #locuridininimamea #fagaras #transfagarasan #bear #lake #trending #trekking #4k #4kvideo #landscape #nature

Комментарии

Информация по комментариям в разработке