Webinar Digital News Report 2024

Описание к видео Webinar Digital News Report 2024

Het jaarlijkse Digital News Report geeft de laatste stand van zaken weer op het gebied van het nieuwsgebruik en het vertrouwen in nieuwsmedia in Nederland. Het Commissariaat voor de Media brengt het Report nu voor het zevende jaar op rij uit. In dit webinar bespreken we de belangrijkste onderzoeksresultaten. Daarna gaat mediaspecialist Elger van der Wel in gesprek met deskundigen uit het vak over actuele, in het rapport gesignaleerde ontwikkelingen en vraagstukken.

Start - Welkom door Elger van der Wel en opening met Amma Asante, voorzitter Commissariaat voor de Media.
4:40 - Belangrijkste bevindingen uit het Digital News Report 2024 door Jorien Scholtens en Edmund Lauf, onderzoekers Commissariaat voor de Media.
27:31 - Interview over kansen en mogelijkheden van AI met Bart Brouwers, hoogleraar Journalistiek en Mediastudies, Rijksuniversiteit Groningen.
41:10 - Interview over inspelen op nieuwsbehoeften van het publiek met Rutger Verhoeven (oprichter SmartOcto) en Maarten Fussel (redactiechef Online RTV Utrecht).
56:30 - Paneldiscussie over vertrouwen in de journalistiek met Giselle van Cann (hoofdredacteur NOS), Kamran Ullah (algemeen hoofdredacteur De Telegraaf) en Pieter Klok (hoofdredacteur de Volkskrant).
1:19:52 - Interview over een nieuw onderzoek naar jongeren, nieuws en sociale media met Karin Schut, onderzoeker Commissariaat voor de Media.


In het Digital News Report 2024 doen de onderzoekers de volgende twee aanbevelingen:

Brug bouwen tussen journalistiek en jongeren
Het zou goed zijn als nieuwsmedia aansluiting vinden bij de nieuwsbehoeften van jongeren. Zijn waar jongeren zijn, en nieuwsaanbod bieden dat relevent is voor jongeren. In een informatieomgeving waar de hoeveelheid nieuws als vermoeiend wordt ervaren, is het een taak voor de journalistiek om zowel qua vorm als inhoud een connectie te maken met een nieuwe generatie nieuwsgebruikers. Niet alleen voor de nieuwsmediabedrijven, maar ook voor beleid ligt hier een taak om na te denken over hoe die aansluiting gestimuleerd kan worden.

Waarde van journalistiek laten zien
Toenemende zorgen om desinformatie en wantrouwen in het online nieuws kunnen – vooral bij mensen die zich met name via sociale media op de hoogte houden – leiden tot wantrouwen in ál het nieuws. Hierdoor kunnen ook de nieuwsmerken hun imago verliezen als betrouwbare bron. We raden daarom niet alleen aan dat journalistieke nieuwsmerken op sociale media aanwezig zijn, maar dat ook helder is hoe het nieuws tot stand is gekomen, en dat duidelijk is dat het nieuws aan hoge journalistieke normen voldoet. Naast de nieuwsmedia zijn de grote internationale spelers aan zet om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te onderkennen in de toegang tot betrouwbare informatie.

Het hele rapport lees je op cvdm.nl/dnr2024.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке