Gizli Kahramanlar 6.Bölüm Gökdelen Cam Temizliği İşçileri

Описание к видео Gizli Kahramanlar 6.Bölüm Gökdelen Cam Temizliği İşçileri

GİZLİ KAHRAMANLAR bu kez çok yükseklerden şehre bakıyor!

Her gün yanından öylece geçip gittiğimiz dev binalar, gökdelenler, iş kuleleri... Işıl ışıl görüntüleriyle büyük şehirlerin çehresine bir başka güzellik katıyorlar. Peki bu binaların nasıl böyle parladığını hiç düşündünüz mü? Yüzlerce metre yükseklikten şehre bakan bu binaların camlarının temizliği nasıl sağlanıyor?

İşte GİZLİ KAHRAMANLAR'ın bu bölümünde gökdelenlerin, iş kulelerinin camlarını temizleyen işçileri konu alınıyor.

Gökyüzüne komşu cam pervazlarında mesleklerini icra etmeye çalışan bu gizli kahramanlara temizlikçi diyip geçmek pek doğru olmaz. Onlar aslında endüstriyel dağcılar!

Günümüzde iple erişim tekniklerini kullanarak yüksek binaların temizliğini, barajların kontrollerini, rüzgar tribünlerini ve daha pek çok zorlu işi yapabilen bu meslek grubunun çalışanları iple erişim teknisyenleri veya bir başka adıyla endüstriyel dağcılar. Bu gizli kahramanlardan biri de bu bölümün konuğu Şenol Demir;

"Hani ilk yükseğe çıktığımda baya bir korktum. Ama sonrasında hani adrenalini yüksek hani bu işe aa! Tabii bir kaç aşağı inince tabi bizim işte yeri gördükçe sakinleşiyorsunuz hani yere yakın olunca "Aa! Düşsem de bir şey olmaz kolum bacağım kırılır" misali sakinleşiyorsunuz. Hani ilk o an aklıma gelen şuydu : ''Benim yapabileceğim iş bu.'' "

Şenol Demir bu sözlerle anlatıyor mesleğe olan tutkusunu. 14 yıllık meslek hayatında pek çok zorlu binanın cam temizliğini yapmış bu gizli kahraman evli ve 1 çocuk babası. Eşi, o yüksek binalarda cam temizlerken oldukça korksa da, Şenol Bey en çok da onu hayatta tutan bu adrenalin duygusuna sevdalı.

Endüstriyel dağcılık hızla gelişen ve pek çok önemli alanda hizmet veren bir sektör. Tabii endüstriyel dağcılık alanında çalışabilmek için yalnızca dağcı olmak yetmiyor, bunun yanında pek çok ek eğitimler de almak şart. Uzun yıllardır sektöre hizmet vermiş deneyimli bir iple erişim eğitmeni olan Fikret Rakıcı da bu riskli mesleği yapabilmek için en önemli önlemin eğitim olduğunu vurguluyor;

"İple erişim dağcılık yaptıktan sonra direk başlanabilecek bir sektör değil. Bunun da kendi içerisinde sertifikasyonları var. Türkiye'de henüz bunun sertifikasyona sığdırılabilecek bir kuruluş yok ama dünya üzerinde iki tane sertifikasyon sistemi var. Bunlara tabi Sprat, Spratı tanıyan sertifikasyonlar level 1 level 2 level 3 olarak kademeleri var. Ve bu kademeler arasında 1000 saatle 500 saat arasında iple erişim de çalışmış olmanız gerekiyor ki bir sonraki kura geçebilensiniz. "

Kim bilir belki de bir gün Şenol Demir bir gökdelenin camını temizlerken siz aşağıda iş yerinize veya evinize doğru gidiyordunuz ve onu görmediniz bile. Göz alıcı binaların ihtişamları arasında, o binalara güzellik katan bir ismin Şenol Demir'in kahramanlık hikayesini, endüstriyel dağcılık mesleğinin zorlukları ve heyecanlarını GİZLİ KAHRAMANLAR'da izleyeceğiz.

24 Eylül Salı Günü Saat 21:30 daTRT Turizm ve Belgesel Kanalı'nda yayınlanacak olan GİZLİ KAHRAMANLAR'ın yönetmenliğini Murat Huvaj, görüntü yönetmenliğini Caner Apiş, editörlüğünü Başak Şamlıoğlu, teknik yapımını Kurgu Dükkanı, yapımcılığını ise Üçerler Reklam Organizasyon üstleniyor.

Комментарии

Информация по комментариям в разработке